Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ОБИЛНОТО ИЗПОТЯВАНЕ СИМПТОМ ЛИ Е НА СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ?

Може ли обилното изпотяване дa се дължи нa ендокринно заболяване, или причините трябва да се търси другаде?

Христо Желязков – Пловдив

Засиленото изпотяване може да се дължи както на външни причини, като повишена външна температура и влаж­ност или физическо усилие, така и на заболяване, което налага уточняване. Най-честите при­чини за този проблем са свър­зани с инфекции, неопластични заболявания, метаболитни и ендокринни нарушения, някои неврологични заболявания. От ендокринологична гледна точка хиперхидроза се наблюдава при тиреотоксикоза, захарен диа­бет (особено при хипогликемия), феохромоцитом и при навлиза­не в менопаузата. При заболя­вания на щитовидната жлеза изпотяването е свързано със засилената обмяна при хипер-тиреоидизъм и обикновено се съчетава с редукция на тегло, сърцебиене, тремор, а нерядко и с нарастване на жлезата. В тези случаи за изключване на тиреотоксикоза е достатъчно изследване на хормоните на щитовидната жлеза и ехография. При пациенти със захарен диабет на лечение с инсулин или медикаменти изпотяването може да е симптом на рязко спадане на кръвната захар – хипогликемия.

Познаването на това със­тояние е много важно за диабетиците и за техните близки, тъй като приемането на храна, захар или сладки напитки пре­дотвратява задълбочаването на хипогликемията, която понякога е животозастрашаваща.

ВНИМАНИЕ!

Първоначалните признаци за хипогликемия са треперене, силно чувство на глад и изпотяване, след, което настъпват обърканост и загуба на съзнанието. За съжаление с напредване на заболяването диабетиците започват все по-слабо да усещат предвестниците на хипогликемията.

Затова те трябват да бъдат обучени на правилен хранителен режим и корекция на терапията при някои ситуации, като по­вишена физическа активност, намален прием на храна и др. Когато засиленото изпотяване е пристъпно и е в съчетание с побледняване на лицето и хипер­тонични кризи, има основания да се подозира феохромоцитом. Това е най-често доброкачест­вен тумор, разположен в надбъбречните жлези и рядко в други части на тялото, който произвежда стресови хормони – адреналин и норадреналин.

Кризите се провокират от механични фактори, като при­тискане в коремната област или започват спонтанно. За доказване на диагнозата е ва­жно изследванията да бъдат направени по време на криза.

В някои случаи повишеното артериално налягане при това заболяване не е от типа на хипертонични кризи, а е по­стоянно високо и сравнително трудно се повлиява от медика­менти.

В периода на менопаузата жените често се оплакват от т.нар. горещи вълни, които се съчетават и с изпотяване.

За облекчаване на състояни­ето при по-млади жени може да се обсъди хормонално-заместителна терапия или препарати, съдържащи фитоестрогени. Обикновено оплакванията по­степенно намаляват с време­то.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *