ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо окапва част от косата?

Здравейте! От няколко месеца правя най-различни изследвания, за да установя причината за косопада ми. Оправих всичките си развалени зъби, смених им плом­бите (като цяло нямаше нищо обезпокоително), но причината за не беше открита. Всички казват, че е от стрес, но не съм имала нищо по различно като изжи­вяване, за да причини този проблем. Имам няколко въпроса към вас: Алопеция ареата автоимунно заболяване ли е? И ако е така, как да спра този процес на самоунищожаване? Доколко проблемите с щито­видната жлеза и кои точно могат да бъдат причина за гнездов ко­сопад? Ходих на ендокринолог и той беше категоричен, че проблемите с щитовидната жлеза не водят до оплешивяване на петна, а до андрогенен косопад. Какви са задължителните из­следвания, които трябва да се направят, и кои заболявания водят точно до гнездов косопад?

Валерия Пейкова – Стара Загора

Алопеция ареата е заболя­ване, характеризиращо се с кръгово окапване на космите. Наблюдава се при мъже и жени от всички възрасти, но най- често се проявява през дет­ството. Обикновено алопеция ареата възниква внезапно. Най-често една сутрин човек вижда в огледалото липса на косми в определен кръгов участък. При някои от тях има малки, кръгли, голи петна, а при други настъпва олисяване на големи части.

Алопецията може да се развие на всяка една от окос­мените часп)и на тялото, като едновременно могат да бъдат засегнати и космите на главата.

Най-често се засягат веж­дите, миглите, както и бра­дата при мъжете. Независимо от размерите на засегнатите зони, винаги кръглите полета са рязко очертани. Понякога окапва цялата коса на главата – тотална алопеция. Най-теж­ката форма е универсалната алопеция, при която окапват всички косми по тялото. Спе­циалистите смятат, че алопе­ция ареата е автоимунно за­боляване. факторите, които най-често провокират този тип косопад, са стресът, хро­ничните инфекции на зъбите, сливиците и синусите, както и някои хормонални смущения.

Лечението е продължително, изисква търпение и задължи­телно трябва да се провежда от дерматолог. Основният проблем се състои в това, че не съществува специфично лечение и универсално лекарство. Има различни терапевтични схеми, съобразени със степента на ко­сопада, възрастта и пола на па­циента. С помощта на следните схеми, обикновено се постигат добри резултати:

Използват се средства за разширяване на кръвоносни- те съдове, които снабдяват корените на космите с храни­телни вещества. Има много ефикасни препарати, предназ­начени за втриване в кожата на главата, и други, които се приемат през устата.

Използват се имуномодулатори под формата на таблет­ки или колоидни суспензии.

Прави се външно третира­не с имуностатици – кортизонови унгвенти и лосиони. Това лечение помага, когато размерите на засегнатите зони са малки. Някои лекари противодействат на този вид косопад с подкожни кортизонови инжекции, но резултати­те са незначителни, а и дават странични ефекти.

Провежда се лечение с по­мощта на антибиотици – прилага се при наличие на инфекции.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *