Можем ли да приемаме имуностимулатори, без да са предписани от лекар?

Какви имуностимулатори мога ш да приемам, тъй като боледувам често? Кога и как трябва да се приемат и може ли наистина с тяхна помощ да се подобри иму­нитетът?

Димитрина Григорова – Смолян

Укрепването на имунитета безспорно е една от най-обсъж­даните теми днес. Мнозина се тревожат как да преодолеят сезона на грипа и настинките. Най-често срещаният съвет е да. се приемат имуностимулатори.

Почти винаги се намират хора, които е патос разказват за някое „забележително сред­ство“, което са ползвали и ко­ето е помогнало на семейство­то, съседите, роднините… А лекарите веднага задават въпроса: „Защо сте го взели?“ Имуностимулаторите вече са неразделна част от живота на много хора. Детето изпада в униние, не иска да ходи на училище, ние му даваме капки, то преминава през целия курс и всичко е наред.

Трябва да работим, а често настиваме. По съвета на ко­леги изпиваме някакво вълшеб­но лекарство, което „помага страшно много“. В същото вре­ме специалистите постоянно предупреждават, че имунната система е твърде сложна, за да „се стегне“ с такива средства. За постигане на здравословния баланс трябва да се изравнят двете сили: противовъзпали­телната (убива навлезлите вредни микроби или вируси), и антивъзпалителната (кон­тролира процесите на самите действия). Нарушението на този баланс води до сериозни последствия, вкл. може да се стигне и до инфекциозно-ток­сичен шок.

В никакъв случай не бива да приемат имуностимулатори тези, чиито роднини боледуват от автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, инсулинозависим захарен диабет и др.). Повечето имуностиму­латори, които се продават без рецепта в аптеките, не влияят сериозно на имунната система. При грип;или настин­ка те могат да помогнат (и то невинаги!), но да се пият профи­лактично, специалистите са категорично против.

Широко разпространено, но погрешно схващане е, че трябва да се повишава имуни­тетът при чести простуди, възпалителни заболявания, преминаващи в хронични, трудно зарастващи рани и т.н.

Само лекар може да опре­дели реалната потребност от имуностимулатори. Според статистиката само 5% от хората действително имат проблеми, свързани с имунната система, които се нуждаят от сериозно лечение.

ВНИМАНИЕ!

Имунната система Все още крие доста неизвестни за медицината. Нейната задача е да се бори с външ­ните дразнители, които проникват в организма и са в състояние да му нанесат сериозни вреди. S Имунитетът може да се оцени с помощта на имунограма, но това изследване е от полза само при някои заболявания.

При пациентите, които страдат от заболявания, пре­даващи се по полов път, няма нарушения в имунния статус.

Това още веднъж потвърждава факта, че с полова инфекция може да се зарази всеки здрав човек.

Но при урогенитални ин­фекции е добре да се направи оценка на имунния статус. При чести простудни заболявания могат да пострадат различни звена от имунната система. Ако например сте прекарали остро заразно вирусно заболя­ване, може да ви бъде назначено изследване. То ще помогне на лекаря да избере най-подхо­дящите препарати, които да възстановят равновесието в имунната система.

Оценката на имунния ста­тус се прави на гладно и за цел­та се взема кръв от вената.

АПРОПО!

Имунитетът на децата се форми­ра средно към 5-та година. Затова из­следванията при тях се различават от тези при възрастните. Особено важно е оценката на имунния ста­тус на детето да бъде разчетена от добър специалист, който би разграничил сериозните нарушения от обикновените възрастови особе­ности.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *