Има ли връзка между хемороидите и рака?

Здравейте, хемероидите водят ли до рак? Аз отскоро имам хемороиди, но сьм на 30 години и се страхувам дали с напредването на възрастта ми хемороидите няма да се превърнат в рак?

Емил Найденов – София

За съжаление много от симптоми­те на хемороидите и най-вече кървене­то се срещат и при рак на дебелото черво и други болести на червата. По тази причина е важно всички симпто­ми да бъдат изследвани от лекар с практика в лечението на заболявани­ята на колона и ректума.

Няма връзка между хемороидите и рака. Но Не прибягвайте до самолечение. То може да маскира сериозно забо­ляване и само да отложи истинското лечение на хемороидите. Подходящото лечение може да бъде избрано от колоректапен хирург. Аналната фисура, аналните кондиломи, фистули, полипи, абсцеси и други заболявания имат раз­лично лечение и прогноза.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА ХЕМОРОИДИ?

Използва се апаратът аноскоп, които представлява осветена тръби­чка за оглеждане отвътре на аналния канал, или ректоскоп, с който може

да се огледа по-дълбоко и правото черво (ректумът). За отхвърляне на източник на кървене от по-горните етажи на дебелото черво се използва гъвкав сигмоидоскоп или колоноскоп. Това са диагностични процедури с голяма точност и минимален дис- – комфорт-за пациента, които при правилна подготовка и изпълнение са напълно безболезнени. Без тези изследвания никой лекар не може да бъде сигурен, че кървенето от ануса се дължи именно на хемороиди, а не на друго заболяване.

КАКВИ СА НАЧИНИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ ОПЕРАЦИЯ?

Лигиране (пристягане) с еластично пръстенче (банд).

Прекъсва се кръвоснабдяването към всеки хемороидапен възел, който спон­танно отпада след около седмица без допълнителна намеса. Използват се специални ендоскопски инструменти. Процедурата е амбулаторна, кратко­трайна и не изисква упойка.

Инфраред или лазерна коагулация е високоефективен и напълно безболез­нен метод за спиране на кървенето.

Лечението на хемороидите е спо­ред стадия на заболяването.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *