Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кого най-често засяга лимфосаркомът?

Здравейте, преди седем години на баща ми му поставиха диагноза лимфосарком. Появи се на гърба, изрязаха го а резултатите бяха отлични. Но след шест месеца се появи отново до стария разрез. Резултатите от изследванията показаха наличие на разсейки. След 2 седмици премахнаха всички лимфни възли до стария. Операцията мина много добре, а и той е много силен човек. Сега ходим на превръзки и очакваме по-добри резултати! Кажете ми има ли някаква надежда за баща ми?

Лиляна Добрева – Бургас

Лимфосаркомът е злокачествен тумор на лимфните възли. Среща се по-често при мъже в зряла възраст. Обикно­вено се засяга една група лимфни възли, и то най- често шийните. Възлите са увеличени, плътни, сраснали помежду си. Клиничната картина на лимфосаркома е много разнообразна. Началните прояви са увеличаване на лимфните възли на шия­та, подмишниците или ингвиналните гънки. Въ­злите срастват помежду си и с кожата, и стават неподвижни и плътни. При медиастиналната форма настъпва притискане на съседните органи, което води до задух, парализа на нерви и др. За абдоминалната локализация са характерни болките в корема и кръвоизливите от червата. При всички форми постепенно се развива анемия, повишена температура. Понякога са увеличени слезката и черният дроб. Диагно­зата се потвърждава с биопсия на лимфния възел. Лимфосаркомът протича злокачествено и завършва със смърт в течение на 1-2 години. Чрез подходящо лечение животът на болните може да се продължи за известно време.

Лимфосаркомът е извънредно чувст­вителен към рентгенови лъчи и след облъчване се получава забележителен резултат – лимфните възли се стопяват и изчезват. За съжаление, резултатът е нетраен и настъпват рецидиви. Прила­гат се и химиотерапевтични средства, но без особен ефект

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *