Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Странични ефекти по време на лечението нa костни тумори

Всеки от методите на лечение има своите специфични кратко­срочни и дългосрочни странични ефекти. Въ­преки това те зависят от индивидуалната поносимост на всеки бо­лен и от състоянието му преди започването на лечението. Ампу­тацията има кратко- срочни и дългосрочни странични ефекти. Това е мащабна по обем операция, а рискът от инфекция е голям. Не­обходимо е дълго време за обучение на болния да ходи или да ползва протеза, физиотерапи­ята и психосоциалната рехабилитация отне­мат дълго време. На­личието на изкуствени стави при запазването на крайниците изисква също специално обу­чение, всеки имплант крие риск от инфекция, налага дълга рехабили­тация и т.н.

Химиотерапия – това лечение е агре­сивно както спрямо туморните клетки, така и спрямо нормал­ните. Страничните ефекти на химиоте­рапията зависят от комбинациите от ле­карства и индивидуал­ната поносимост на болния, но най-честите са: анемия, лесно кър­вене, повишен риск от инфекции, бъбречни ув­реждания, менструални нарушения, възпаление на пикочния мехур и кървене от пикочните пътища, увреждане на слуха, на сърцето и черния дроб, и т.н.

Лъчетерапия – по време на лечението възникват реакции на кожата и лигавиците, по-късно може да се по­явят сраствания и сте­снения на вътрешните мембрани. На местата на облъчване е възможно да възникнат други злокачествени тумори след различно дълъг период от време.

Прогнозата е много различна в зависимост от вида и степента на развитие на тумора, общото състояние и възрастта на болния, адекватността на ле­чението и т.н.

Доброкачествените костни тумори имат добра прогноза. Някои от тях имат склонност да рецидивират, т.е. да се появяват отново, след като са били от­странени с операция. Малък процент от до­брокачествени те кост­ни тумори могат да се превърнат в злокачест­вени, което налага про­следяване на болните.

При злокачествени­те първични тумори прогнозата е по-лоша и зависи от много фак­тори.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *