Защо ми сълзят очите?

Слъзните канали могат ла се запушат от възпаление или заради полипи в носа.

Имам едно оплакване: от време на време ми сълзят очите. Без да предприема нищо, това сълзене преминава от само себе си. А дали не е необходимо да направя нещо с профилактич­на цел – например да си слагам капки?

Живка Димитрова – София

Ако сълзите би текат непрестанно, същест­вува голяма вероятност слъзните канали да са частично или изцяло не­проходими. Често това става при възпаления в самите тях или в носа – при наличие на полипи. Тогава се налага лечение на основното заболяване, след което сълзенето ще спре.

Очите могат да съл­зят и в помещение с климатик или друг отопля­ващ уред. Те пресушават въздуха, а наред с него и очите. Като реакция организмът отделя пре­калено много сълзи. В тези случаи можете да се възползвате от препа­рати, които се наричат изкуствени сълзи. Те ов­лажняват очите и пре­махват раздразнението. В аптеките има всякакви разновидности от такива капки. Гъстите запазват ефекта по-дълго време, но не всички ги одобряват, защото понякога драз­нят. Затова повечето хора наблягат на по-течните. Нужният препарат се подбира индивидуално – няма опасност да при­викнете към него.

Изкуствени сълзи се използват и при продъл­жителна работа на ком­пютър. Взирайки се в монитора, човек мига много по-рядко от обик­новеното. В резултат на това слъзната ципа не успява да се възстанови и очите реагират на това с повишено изработване насълзи.

Разбира се, няма да е излишно да прегледате състоянието на зрение­то си. Възможно е да се нуждаете от други очила и въобще от очила, ако още не носите такива. Хубаво е при работа с компютър да бъдат спе­циални.

Обърнете внимание на специализираните Вита­минно-минерални компле­кси за очи. Те съдържат лутеин и черна боровинка, които допълват и засил­ват взаимно действието си. Лутеинът защитава ретината. Черната боро­винка намалява значител­но зрителното напреже­ние в очите на работещи­те с компютър.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Защо ми сълзят очите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *