Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Непоносимост към лактоза- как да се справите?

Лактозната непоносимост е разпространено и притеснително състояние, което засяга изненадващо висок процент от възрастните

Лактозната непоносимост няма общо с алергията към мляко, а е по-скоро дискомфорт, отколкото свръх реакция от страна на имунната система. Много хора с лактозна непоносимост могат дори да приемат малки количества от дадените храни и напитки, без да се появят симптоми.

Кои признаци на Лактозната непоносимост могат да означават, че имате този често срещан проблем?
Симптомите на непоносимост към лактоза обикновено включват подуване на корема, газове, диария и други проблеми, свързани с гастро-интестиналния тракт. За щастие, като следвате необходимата диета можете да намалите (а в някои случаи дори да премахнете) симптомите на непоносимост към лактоза.

 

Какво представлява лактозната непоносимост?

лактозна непоносимостОпределението за непоносимост към лактоза според Националния институт за диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания е „състояние, при което имате храносмилателни смущения – като подуване на корема, диария и газове – след като консумирате храни или напитки, които съдържат лактоза.“

Лактозата е захар, която се намира в млякото и млечните продукти. За да може да се усвои тази захар е необходимо тънките черва да произвеждат адекватни количества от ензима, наречен лактаза. Лактазата е отговорна за разграждането на лактозата до глюкоза и галактоза, така че тялото може да я абсорбира. Когато способността на организма да произвежда лактаза намалява, резултатът е лактозна непоносимост.

Къде се намира лактозата?

*Прясно мляко
*Извара
*Меки кремообразни сирена
*Сладолед

Важно е да се отбележи, че не всички млечни продукти причиняват тези неприятни симптоми на непоносимост към лактоза. Всъщност киселото мляко или кефирът с живи активни култури обикновено не предизвикват тези симптоми, тъй като активните култури помагат за разграждането на лактозата преди консумация. Освен това, колкото по-дълго храната се ферментира, толкова по-малко ще бъде съдържанието на лактоза, тъй като здравите пробиотици оцеляват, като ядат лактозната захар.

Как да избегнем подуването на корема?- съвети от Д-р Оз?

доктор оз
Доктор Оз

–винаги се разхождайте след хранене
–физическите упражнения ще предотвратят натрупването на газове и подуването на корема
–препоръчва се приема на билкови чайове- например от Мента или Лайка
–поддържайте доброто настроение- тревогата и стресът предизвикват експлозия в корема
–ограничете приема на шоколад и кафе

Причини за настъпване на лактозна непоносимост:

1.Генететична предразположеност

Въпреки че е документирано рядко, неспособността да се произвежда лактаза понякога може да бъде вродена. Изследователите смятат, че има генетични връзки, причиняващи появата на симптоми през юношеските години. Лактозната непоносимост не е много честа при деца под две години, въпреки че е възможно. При Американците, Испанците, Азиатците и хората от африкански произход се среща по-често.

2. Стареене

С напредване на възрастта производството на лактаза намалява, което води до непоносимост при хора, които иначе никога не са имали явни признаци на непоносимост към лактоза.

3. Болест и стрес

В някои случаи непоносимостта към лактоза също може да бъде резултат от операция, нараняване, заболяване и дори определени лечения. Общите състояния, които могат да допринесат, включват гастроентерит, СРБ, болест на Крон, улцерозен колит и други състояния на храносмилателния тракт, включително свръхрастеж на кандида и пропускливи черва. Дори случаите на грип могат да причинят непоносимост (обаче често симптомите ще избледнеят с течение на времето). Освен това, приемът на лекарства, включително някои антибиотици за продължителен период от време, може да наруши здравето на червата и да допринесе за лактозна непоносимост.

Как лекарите тестват за непоносимост към лактоза? За да тестват непоносимостта към лактоза при пациенти, които изпитват симптоми като подуване на корема и диария, лекарите разчитат на редица различни тестове, включително:

Тест за дишане с водород, тъй като неразградената лактоза ви кара да имате високи нива на водород във вашия дъх.

Реакции на елиминационна диета, при която спирате да ядете и пиете мляко и млечни продукти, за да тествате ефектите.

Тест с помощта на стетоскоп за слушане на звуци в корема.

Обсъждане на симптоми, фамилна анамнеза, медицинска история и хранителни навици

Физически изпит, за да се провери за всички основни здравословни проблеми, които могат да бъдат истинската причина за симптомите

Кои са симптомите?

подут корем*диария
*подуване на корема
*болки в стомаха, спазми
*гадене, повръщане
*главоболие, мигрена

Кога започват симптомите?

Тези предупредителни знаци могат да започнат от 30 минути до 2 часа след консумация на млечни продукти и могат да варират от леки до тежки.

Може ли изведнъж да започнете да изпитвате непоносимост?
Това е често срещано при възрастните, но обикновено лактозната непоносимост е очевидна от по-ранна възраст.

Колко дълго траят симптомите на непоносимост към лактоза? Тежестта на симптомите на непоносимост към лактоза зависи от личните толеранси и консумираното количество. Ако имате непоносимост и продължите да консумирате лактоза, без да правите други промени, симптомите ви вероятно ще продължат.

Как можем да си помогнем при лактозна непоносимост?, споделя д-р Албена Ройдева

албена ройдева
Д-р Албена Ройдева

Най-важното нещо, което трябва да направите първо е да определите своя праг на поносимост към лактоза. Той е различен при всеки човек. 3-4 седмици избягвайте консумацията на лактоза, за да може вашият организъм напълно да се изчисти от нея. След това постепенно започнете да приемате малко количество мляко и сирене в диетата. Внимателно наблюдавайте всеки сигнал, който тялото ви дава. По този начин ще можете да определите какво е количеството, което тялото може да поеме без да възникват симптомите на лактозна непоносимост.

 

Лечение и диета при лактозна нетолерантност

Понастоящем няма постоянен лек за непоносимостта към лактоза, тъй като нито едно лечение не може да увеличи количеството лактаза, което произвеждат тънките черва. Има обаче стъпки, които трябва да предприемете, за да овладеете симптомите и да избегнете усложнения. Основна грижа за хората, които имат непоносимост към лактоза, е, че може да не получават достатъчно от основните хранителни вещества, съдържащи се в млечните продукти, включително калций, магнезий, витамин D и витамин К.

 

Някои хора с тежка непоносимост към лактоза ще трябва да избягват повечето или всички млечни продукти. Други могат да понасят определени видове, без да изпитват появата на симптоми на непоносимост към лактоза. Например някои изследвания предполагат, че много хора с непоносимост към лактоза могат да приемат до 12 грама лактоза, количество около 1 чаша мляко, без да предизвикват силни симптоми. Някои експерти смятат също, че един от ключовете за консумацията на млечни продукти по време на диета с непоносимост към лактоза е изборът на сурови и непастьоризирани продукти, произведени от сурово краве, козе и овче мляко.

 

Изследване, публикувано в Journal of Dietetic Association, показва, че консумацията на кефир подобрява храносмилането и лактозата. Участниците в проучването наблюдават намаляване на газовете с 54 до 71 процента. Докато кефирът е млечен продукт, процесът на ферментация разгражда естествено присъщата лактоза, което улеснява тялото да го усвоява. Резултатът е, че по-голямата част от хората с непоносимост към лактоза все още могат да се насладят на някои видове млечни продукти, като същевременно се възползват от ползите за здравето.

 

Ето допълнителни стъпки, които трябва да предприемете, за да помогнете за управление на непоносимост към лактоза:

 

1.Използвайте био ферментирали млечни продукти

Ферментиралата млечна жлеза подобрява усвояемостта на лактозата, мазнините и протеините в млечните продукти, но също така спомага за стимулиране на здравословното храносмилане на други храни. Пробиотичните храни са богати на витамини, минерали и незаменими аминокиселини. Кефирът съдържа високи нива на тиамин, В12, фолат и витамин К. Витамин К2 специално помага на калция да се метаболизира, осигурявайки по-здрави кости, което е от съществено значение за хората на диета с непоносимост към лактоза. Органичната ферментирана млечна жлеза също помага за повишаване на нивата на магнезий. Недостигът на магнезий е често срещан при хора с разстройства на храносмилателния тракт,

 

2.Опитайте козе мляко

Козето мляко е с високо съдържание на мастни киселини и по-лесно се усвоява в организма. Действителните мастни частици в козето мляко са по-малки и съдържат по-ниски концентрации на лактоза.

Разграждането на продукти от козе мляко отнема значително по-кратко време, отколкото продуктите от краве мляко. И все пак, козето мляко е по-богато на калций, фосфор, йод, калий, биотин и пантотенова киселина.

 

3.Приемайте храносмилателни ензими, които съдържат лактаза

Лактазата е ензимът, който липсва в храносмилателния тракт за хора, страдащи от непоносимост към лактоза. Според проучване, публикувано в „Преглед на алтернативната медицина“, добавката на храносмилателни ензими може да помогне за разграждането на мазнини, въглехидрати и протеини, като подпомага ефективната храносмилателна функция.

 

Приемайте храносмилателен ензим в началото на всяко хранене, за да гарантирате пълноценното усвояване на храните. Това също помага да се намали вероятността частично усвояваните храни, включително протеини, мазнини и въглехидрати, да останат в червата.

4. Добавка с пробиотици

Това е съществена част от диетата с непоносимост към лактоза. Живите или активни култури в киселото мляко, кефира, ферментиралите зеленчуци и добавките спомагат за поддържането на здрав храносмилателен тракт. Увеличаването на здравословни бактерии в червата ви може да спомогне за по-голямото производство на лактаза или най-малкото да подпомогне храносмилането. Въпреки това, пробиотичните добавки могат да направят значително повече за цялостното здраве и благосъстояние, отколкото само за здравето на червата. Всъщност според проучване, публикувано в Science Daily, ръководено от Dr. Collin Hill от University of College Cork в Ирландия, пробиотиците може да се използват в бъдеще за подпомагане на контрола на заболяването, без да се разчита на антибиотици.

Фортифай – 20 милиарда активни пробиотици + Ензими

Fortify™ Dual Action Digestive Complete
Fortify™ Dual Action Digestive Complete осигурява нормалното усвояване и разграждане на веществата

–води до по-лесното разграждането на белтъците, мазнините и въглехидратите
–осигурява бързото и лесно усвояване на полезните за тялото вещества от храната
–препоръчва се при запек, подуване, газове или тежест след всяко хранене
–предпазва от редица влияния от начина на живот, които пречат на нормалната функция на стомашно-чревния тракт- неправилна диета, вредни вещества в храната, стресови фактори, прием на антибиотици
–понижава се опасността от появата на диария или чревни смущения
–в състава влизат ензимите: амилаза, протеаза, лактаза, липаза, бромелаин и други. Те придават имуномодулиращ, противовъзпалителен и антиалергичен ефект
–препоръчва се приема при наднормено тегло и затлъстяване, постоянно чувство за глад, желание за сладко и метаболитен синдром

 

5. Включете храни, богати на калций

алайв калций

Докато калцият често се смята за мощен минерал в борбата с остеопорозата, той е много по-жизненоважен за нашето здраве, отколкото само за нашите кости. Всъщност храните, богати на калций, помагат за укрепване на здравето на сърцето и управление на телесното тегло. Храните, богати на калций, които всеки трябва да включи в диетата си за непоносимост към лактоза, включват сурово мляко, кисело мляко, кефир, тъмни зелени като варено зеле, сурово сирене, сардини и броколи.
Може да приемате Калций и под формата на хранителна добавка: Алайв Калций

6. Добавете храни, богати на витамин К

Както бе споменато по-горе, витамин К играе основна роля в усвояването на калций и здравето на костите, но ползите от него не свършват дотук. Освен това помага за насърчаване на функционирането на мозъка и подобряване на чувствителността към инсулин. Много хора, които имат непоносимост към лактоза, също имат недостиг на витамин К, така че е важно да се уверите, че получавате достатъчно в ежедневната си хранителна рутина. Храни, богати на витамин К, които да добавите към вашата диета с непоносимост към лактоза, включват зелени листни зеленчуци, люспи, брюкселско зеле, зеле, броколи, краставици и сушен босилек.

Витамин К2– за по-добър метаболизъм

7.Опитайте диетата GAPS

 

GAPS Intro Diet

Когато започнете GAPS диетата, се препоръчва да започнете с GAPS интро диета, която е разделена на шест етапа. След това се въвеждат бавно за период от 3-6 седмици хранителните продукти.

gaps диета

До края на интро диетата, месото, рибата, зеленчуците, ферментиралите храни и яйцата трябва да съставляват по-голямата част от вашите хранения.

Диетата GAPS или позната още като ЧИПС (Чревен и Психологически синдром)

Диетата GABS представлява цялостен лечебен протокол, който е разработен от доктор Наташа Кампбел-Макбрайд. Тя е диетолог и невролог и тази диета е базирана на създадена от доктор Сидни Хаас специфична въглехидратна диета за лечение на хронични възпалителни заболявания на храносмилателната система.

Преминаването към GAPS диетата трябва да стане много бавно и постепенно. Преминава се през няколко въвеждащи етапа и след това директно към диетата.

Етап 1
Бульон от риба или месо, приготвен в домашни условия. Тези бульони ще осигурят необходимите градивни частици на бързо растящите клетки на чревната лигавица и притежават успокояващ ефект върху възпалените области. Пилешкият бульон се характеризира с много деликатно и щадящо действие върху лигавицата на стомашно-чревния тракт. Затова се препоръчва да започнете с него.

Добавяйте пробиотични храни към всяка чаша бульон. Те могат да бъдат храни на растителна и млечна основа.

чай с джинджифилСупа от домашен бульон от риба или месо. Поставете месния бульон да заври и след това добавете нарязаните зеленчуци, например тиквички, моркови, лук, карфиол, тиква. След това оставяте на по-слаб огън за половин час. Добавете 1-2 супени лъжици нарязан чесън.

Чай с джинджифил между храненията. Необходимо е да настържите 1 чаена лъжица свеж корен от джинджифил и да добавите вода. Ако желаете, добавете мед за по-добър вкус.

Етап 2
Продължава се спазването на етап 1 като добавите:

Суров, органичен яйчен жълтък. Започнете да добавяте всеки ден към супата или месото по 1 суров жълтък. Те се абсорбират много добре и не вредят на храносмилателната система.

Яхнии и гювечи с месо и зеленчуци. На този етап избягвайте подправките. Използвайте сол и пресни билки. Важно е да присъстват животински мазнини и колкото са по-пресни, толкова ефектът ще е по-бърз.

Етап 3
Продължава се с всички въведени храни, като се добавят и:

Пюре от добре узряло авокадо.

Палачинки- в началото може да приемата по1 ден и постепенно да се увеличава броят им. Необходими са ви яйца, орехи, бадеми или фъстъчци смлени на ситно, парче прясна тиква.

Сварен лук- той е много полезен за храносмилателните процеси и за имунната система.

Етап 4
Постепенно започва да се въвежда месо, което да е изпечено на фурна или грил. Може да го комбинирате с кисело зеле, варени зеленчуци или туршия.

Може да добавяте по няколко капки студени пресован зехтин към ястията.

сок от морковиПрясно изцеден сок- в началото се препоръчва сок от моркови. Прецедете сока, пийте го бавно, на малки глътки.

Може да си изпечете хляб от смлени брашно бадеми или други ядки. Необходими са брашно от смлени ядки, ситно нарязана тиква, яйца и натурална мазнина.

Етап 5
Може да добавите варена ябълка под формата на пюре. Задушете ябълката в малко вода и масло, докато омекне.

Включете сурови зеленчуци- като започнете от по-меките и леки за храносмилане- маруля, обелена краставица. След това да включите домати, пресни моркови, зеле, лук.

Етап 6

Включете обелени сурови ябълки. Като постепенно може да включвате и други сурови плодове и малко мед.
Може да приемате и изпечен кекс и други сладки изделия.

При всеки един човек е изндивидуално времето за преминаване от единия етап в другия. Важно е да се изчаква докато дейността на стомашно-чревния тракт се нормализира и стабилизира, без да има диария или запек.

 

GAPS диета:

Започвате деня с 1 чаша минерална вода с резен лимон. Друго начало на деня е прясно изцедения плодов или зеленчуков сок, разредени с вода.

Нашето тяло преминава през различни етапи на активност, хранене, детоксикация и почивка. Между 4 и 10 часа сутринта е фазата на детоксикация. Водата и сокът ще благоприятстват този процес. Храненето през този период го затруднява.

Закуската се препоръчва да е около 10 часа, когато e завършила фазата на детоксикация и организмът е готов за хранене. Като закуска може да пробвате вариация на английската закуска- варени яйца, зеленчuци (варени или под формата на салата от домати, лук, краставици, авокадо и месо. Друг вариант на закуска е авокадо с риба, месо, сурови или варени зеленчцуи, лимон, студено пресован зехтин.

Обяд: Домашна супа от зеленчуци с месо. Подходяща за обяд е и комбинацията от месо или риба със зеленчуци.

Вечеря: Може да изберете всяко едно от предложенията за обяд или закуска. Завършете вечерята с кефир или чаша кисело мляко.

 

10.Използвайте кокосово масло за готвене

органично кокосово масло

Кокосовото масло е една от най-невероятните храни на планетата и лесно се превръща в енергия в тялото. В допълнение, той помага за подобряване на храносмилането, изгарянето на мазнините, убива лошите бактерии и гъбички и регулира кандидата в организма. Кокосовото масло може да се използва за готвене на висока топлина, може да замести млечни продукти в кафе и чай и лесно се пече. Той помага за борба с възпалението в цялото тяло, засилва имунната система и дори предотвратява загубата на костна плътност. За хора, които ограничават традиционния си прием на млечни продукти, кокосовото масло трябва да бъде включено в диетата им.

Може да поръчате ТУК Кокосово масло

 

„Всяко трето дете с атопичен дерматит има и хранителна алергия!“, споделя Д-р Стефка Евтимова

Д-р стефка евтимова
Д-р Стефка Евтимова

При кърмачетата и децата в ранна детска възраст най-често срещаната непоносимост е към белтъците в кравето мляко. Първите симптоми се наблюдават при децата още на първата година- при преминаването от кърмене към изкуствено хранене. Чувствителността към краве мляко е рзлична. При някои се наблюдава тежка системна реакция дори при прием на минимално количество мляко. Най-честите симптоми са сърбежи, отоци, повръщане, диария, подуване на корема, газове. Лечението се състои в изключване на млякото от диетата, Не се препоръчва приема и на другите видове мляко- овзе, козе, защото се развива много бързо алергия и към тях.

Източник: www.draxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *