Начало / Здравословен живот / Здравето след 50 / Как да се възстановим след кръвоизлив в мозъка?

20 супер продукта на по-ниска цена!

Как да се възстановим след кръвоизлив в мозъка?

Основната цел на физиотерапията е да върне отново самостоятелността на човека. Това е дъ­лъг и мъчителен процес, с ежедневни упражнения за увеличаване на силата и издръжливостта. Един от ключовите неврологични възстановителни проце­си е мозъкът да се научи да разпознава здравите неврони и да образува с тях нова информационна верига. Този процес се нарича невропластичност. Има лекарства; които стимулират производство­то на нови неврони в мозъка и помагат на връзките между тях. Тези процеси създават плодородна мозъчна среда за възстановяване на двигателните функции след инсулт.

Лечението на инсулта е различно, в зависимост от това дали е предизвикан от тромб (исхемичен) или от кръвоизлив в мозъка (хеморагичен). Преди да предпише лечение, лекарят трябва с помощта на компютърна томография на главата или магнитен резонанс да установи типа на инсулта. После е необходимо да се проведат серия от изследвания за определяне на местонахождението на съсирека или кръвоизлива и да се оцени степента на мозъчно увреждане. Междувременно трябва да се провери кръвното налягане и дихателната способност. Първоначално лечението има за цел да възстанови кръвообращението. Колкото по-бързо се окаже медицинска помощ, толкова по-малко ще бъдат пораженията. Лечението при исхемичен инсулт зависи от разположението и причината за появата на съсирека.

Ако скоро след появата на първите симптоми се диагностицира инсултът, провежда се терапия с медикаменти, разтварящи съсирека. Но това не е съв­сем безопасно. При хеморагичен инсулт е абсолютно противопоказано.

ВНИМАНИЕ!

Приемът на аспирин или други съдоразширяващи средства също е възможна терапия. Но трябва да се има предвид, че аспирин не се препоръчва 24 часа след лечение с медикамен­ти, разграждащи съсиреци. Ако пациентът страда от диабет, се предписват и други лекарства. Обикновено високото кръвно налягане не се лекува веднага след инсулта, освен в случаите на високо систолично наляга­не (220 мм) и диастолично (120 мм).

Материалът е от в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 2 от 1 гласували
loading...

20 супер продукта на по-ниска цена!

Избрано за теб


Един коментар

  1. chicho mi ima kravo izlev na mozaka kak moje da go varnem kam jivota ima riskove za jivot

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*