Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

На какво се дължи пресъхването на устата сутрин

Една от причините за сухотата в устата може да е стресът. Тя може да бъде предизвикана и от простуда, прием на медикаменти – антихистамини, сънотворни, дилоретици, съдосвиващи и антидепресанти. Сухотата може да се появи и когато ядем много солена и много лютива храна. Ако при вас това нарушение се проявява в сутрешните часове, помолете някой от близките да ви наблюдава известно време как дишате по време на сън. Дишането през устата води до изсушаване на устната лигавица. В този случай е необходимо да се обърнете към оториноваринголог.
Сухотата в устата възниква при диабетици, при хора с бъбречни проблеми и други болести.
Във вашия случай най-вероятно става дума за възрастови изменения в слюнчените жлези. С годините намалява образуванието на слюнка. От пресъхнала устна лигавица обикновено се оплакват хора над 50 годишна възраст, които имат понижена киселинност на стомашния сок. При анацидент гастрит, както е във вашия случай, предписват лечение. Но това лечение може да ви назначи гастроентероголът, след като ви изследва.
По принцип ви съветваме следното: като се събудите, вземете едно кисело смучещо бонбонче или зрънце аскорбинова киселина, парченце лимон също, може боровинка или парченце кисела ябълка. Изплакнете устата си с подкиселена вода – една чаена лъжичка ябълков оцет на чаша вода. Храната с голямо съдържание на хранителни влакна също повишава активността на слюнчените жлези, тоест засилва отделянето на слюнката. Яжте повече плодове и зеленчуци, както и грах и леща.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *