СТАРЧЕСКИТЕ ПЕТНА СА БЕЗОБИДНИ!?

Има ли конкретна причина за появата на т.нар. старчески петна и можe ли да и се излекуват?

Тонка Ставрева – Пловдив

 Т.нар. старчески петна предста­вляват плоски сиви, кафяви или черни петна. Техният размер е различен, наблюдават се по най-силно изложе­ните на слънцето части от тялото – лицето, ръцете, раменете. Въпреки че старческите петна са най-раз­пространени при хора на възраст над 40 години, те могат да засегнат и по-младите. Те са безобидни и не се нуждаят от лечение, въпреки че съществуват методи за тяхното избелване с козметична цел. Профи­лактиката на тези петна е свързана с избягване на излагането на слънце и използването на слънцезащитни кремове. Обикновено се появяват при хората с по-светла кожа.

Пигментът меланин дава цвета на кожата. Появата на старчески­те петна е свързана с натрупване на прекалено количество от него в клетките на кожата. Това е свързано с предпазване на клетките в дълбочина от ултравиолетовите лъчи. Ето защо солариумите могат да доведат до появата на старчески петна.

Обикновено те са Придружени от други характерни за слънчевото въздействие симптоми, като дълбоки бръчки, суха и загрубяла кожа, червени капиляри по бузите, носа и ушите, тънка, прозрачна кожа.

Освен излагането на слънце за поя­вата на старчески петна допринася и самият процес на остаряване, който е свързан с натрупване на меланин, а така също и някои наследствени фактори.

ВНИМАНИЕ!

Добре е при появата на старчески петна да се консултирате с лекар. Самите те са безобидни, но е важно да се провери дали някои от тях не са по-тъмни, не увеличават раз­мера си, дали имат неправилни краища или необичайна комбинация от цветове. Това са признаци на меланоми, които представляват вид рак на кожата.

Диагностицирането на старчески­те петна е свързано с преглед от дер­матолог, а понякога и с кожна биопсия. Лечението включва прилагането на избелващи кремове, лазерна терапия (при която се разрушават излишните меланоцити), криотерапия (при която се използва течен азот или друг замръз­ващ агент, който да разруши излишния пигмент), дермоабразия („шлифоване“ на повърхностния слой на кожата с бързо въртящи се четки, при което се образува нов слой без пигментация), химичен пилинг (изгаряне на външния слой на кожата с киселина). Всяка от тези процедури има странични ефек­ти, които е добре да обсъдите с вашия дерматолог.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “СТАРЧЕСКИТЕ ПЕТНА СА БЕЗОБИДНИ!?

  1. Pingback: Защо се получават старческите петна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *