Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ГРИЖЕТЕ СЕ ПОСТОЯННО ЗА ИМУНИТЕТА СИ

 Здравейте, имам нужда да бъда посъветвана от добър специалист, защото вече не знам какво да правя! През август миналата година ми беше поставена диагноза инфекциоз­на мононуклеоза. След направените изследвания се оказа, че не я карам за първи път. Един бях като залепена за леглото, със силно изразени симптоми на заболяването. Оправих се, но се оказа че отслабналия ми имунитет е провокирал мононуклеозата и декември месец изкарах един курс с изопринозин. За съжаление обаче от понеделник тази седмица започнах да се чувствам зле. Усещам болки по ставите и сухожилията (най-вече в гърба) и имам температура. Мислех си, че от променливото време съмнастинала, но уви – мононуклеозата е рецидивирала. Този път само лимф­ните възли и областта зад ушите са много подути и ме болят, имам температура и усещам тежест в коремната област и далака. Други симптоми няма. Има ли лечение за това заболяване? Моля ви, посъветвайте ме как да се излекувам!

Станислава Борисова – Варна

Не съществува специфично ле­чение за инфекциозната мононуклеоза. Заболяването минава от само себе си, но често болните се чувстват уморени и отпаднали продължително време. Симпто­мите траят около 4 седмици. Оплакванията от възпаленото гърло са най-силно изразени през първата седмица и преминават през вторите 5-7 дни.

Подутите и болезнени лимфни възли обикновено спадат до края на третата седмица. Отпадна­лостта и умората могат да са налице още известно време след отшумяване на острата фаза на симптомите, но ако тези оплак­вания продължават повече от 6 месеца, може да се говори за синдрома на хроничната умора, за който също се обвинява Вирусът на Епщайн-Бар.

ЛЕЧЕНИЕТО ВКЛЮЧВА СЛЕДНИТЕ МЕРКИ:

• Покой и постелен режим – дори в процеса на възстановяване (3-4 седмици) трябва да се избягва спортуване и изразена физическа активност/ докато това бъде разрешено от лекар. Главната опасност при активни движения е спонтанно разкъсване (руптура) на уголемения далак, което е живото застрашаващо състояние.

• Прием на пълноценна храна и обилно количество течности.

• Болкоуспокояващи и анти­септични таблети и дражета за облекчаване на възпалението на гърлото.

• Прием на лекарства, пони­жаващи високата температура и облекчаващи главоболието – най-често се прилагат различни лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, съдържащи парацетамол и ибупрофен. Избягва се при­лагането на съдържащи аспирин лекарства при деца, поради риска от развитие на живото застрашаващото състояние, наречено синдром на Рей.

• Кортикостероиди – тези мощни противовъзпалителни ле­карства се прилагат за кратко време и в ниски дози при случаи с изразено възпаление и подуване на лимфните възли на гърлото и горните дихателни пътища, кое­то затруднява дишането.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *