СЪРЦЕТО Е ДИРИГЕНТЪТ НА ВСИЧКИ ОРГАНИ

Сърцето е основен диригент както на плътните, така и на кухите органи. Ако то е здра­во, всички органи и системи функционират хармонично и свободно. Затова не трябва да забравяте, че ежедневното бързане, грижи, страхове, при­теснения и прочее, могат да го изкарат от строя. В днешния брой ви предлагаме съвети и препоръки от специалисти как и по какви видими признаци по тялото можете да заподозрете у себе си или у някого от хората около вас такава разпространена болест като хипертонията. Защото тя често не се проявява по никакъв начин- И изведнъж човек, който „никога не е боледувал“, умира от инсулт или инфаркт. Освен това хипертонията е опасна и със своите разрушителни последствия.

ЕДИН ОТ НАЙ-ЯРКИТЕ ПРИЗНАЦИ Е ЗАЧЕРВЕНО ЛИЦЕ

Матов поглед, появил се на мястото на живия енергичен блясък в очите, трябва да ви разтревожи, защото може да означава слабост на сърцето вследствие на заболявания. Рязкото отпускане надолу на горните клепачи може да оз­начава голямо натоварване на сърдечния мускул. Ако клепа­чите продължават да бъдат подпухнали и имат восъчен цвят – това може да говори за сърдечна недостатъчност.

При периферно нарушение на кръвообращението, което се съпровожда от хипотония от бъбречен произход и анемия, болният човек има бледо и отекло лице.

При начални стадии блед­ност се наблюдава само на кожата на челото. Запомнете много добре следното: при състояние на хипертония с тахикардия (ускорено сърцебиене) и склонност към апоплектичен удар лицето на човека е силно зачервено.

РЯЗКО ИЗПЪКНАЛАТА СЛЕПООЧНА АРТЕРИЯ СЪЩО СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ПОВИШЕНО КРЪВНО

За това, че рязко ви се е повишило кръвното налягане с възможна хипертонична криза, може да сигнализира рязко изпъ­кналата под кожата слепоочна артерия. Тя има ясно изразени контури, наред с това се зачер­вява и цялото лице.

Подобно състояние на слепо­очната артерия, но съчетана с побледняване на лицето, свиде­телства за склероза на съдове­те на главния мозък, обременена с повишено кръвно налягане от бъбречен произход.

За повишено натоварване на шийната част на гръбначния стълб говори дълбоката вер­тикална гънка между веждите, но от едната страна. Това натоварване на свой ред може да провокира различни видове главоболие, повишено кръвно налягане и повишава вероят­ността от инсулт.

Случва се и следното: чове­кът пие болкоуспокояващи таб­летки, без да се замисли каква е причината за главоболието му. Особено младите хора. Но кога­то забележите, че носът ви е грапав и по него се виждат жилчиците от кръвоносни съдчета, трябва да обърнете внимание. Това значи, че сте стигнали до състояние на сърдечна пато­логия с хронична хипертония. За да не се объркате, имайте предвид, че ниското кръвно налягане често се проявява със синьо-червеникав цвят на носа или страничните му части.

Не само носът, но и бузите ще ви помогнат да разберете, че е възможно да сте развили хипертония и други нарушения на вегетативната нервна сис­тема – и те се наливат с ярко изразена червенина.

За нарушено кръвообращение свидетелства и бледността на ушните миди с характерен восъ­чен оттенък.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *