Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да се съглася ли на операция заради аритмията?

Често тя дава шанс на тези пациенти да се справят със заболяването си!

Интересува ме какво представлява катетърната аблация и какъв е ефектът от нея? Страдам от аритмия и лекарите ми  предлагат този начин на лечение, тъй като при мен състоянието се влошава. Ще ви бъда благодарен за всяка полезна информация.

Красимир Стоянов – Видин

 Много хора се оплакват, че от време на време сърцето им „прескача“, бие много силно или едва доловимо. В по­добни случаи става дума за нарушения на сърдечния ритъм, или както кардиолозите казват – аритмии. Понякога, като всяко временно явление, тя е лека и отшумява без последици. Често обаче причината за прескачането на сърцето е сериозна и е необходимо да се приложи лечение. Разбира се, изходът от него зависи от това да се попадне на добър специалист, който да приложи най-подходящата терапия за конкретния случай.

Един от методите на лечение е т.нар. катетърна аблация, която е в състояние да се справи с аритмията веднъж завинаги, без дори да се налага повече да се гълтат хапчета срещу сърдечното заболяване.

Доколко случаят е сериозен, може да се разбере от т.нар. функционален клас на човека, т.е. от възможността му да се натоварва физически. Ако болният може да качи повече от три етажа по стълбите без почивки, функционалният му клас е добър и сърцебиенето е по- малко опасно.

Ако обаче не може да изкачи и един етаж без почивка, функционалният му клас е лош, а аритмията му – опасна.

ВНИМАНИЕ!

Друг критерий, по който може да се съди, е дали се усеща гръдна болка преди или По време на сърцебиенето. Ако я има, значи сърцето не е здраво. Във всички случаи при „прескачане“ на сърцето задължително трябва да се потърси консултация с кардиолог. Само той може да прецени дали се случва нещо тревожно, или състоянието е временно и ще отмине.

Трябва да се знае, че понякога сър­цебиенето може да застраши сериозно живота, ако аритмията например е причина да не се изтласква кръв до жи­зненоважни органи. За съжаление това се случва често.

От сериозни сърдечни проблеми са застрашени еднакво и мъжете, и жените.

Аритмиите трябва да се установя­ват и да се лекуват навреме, защото само до определен момент това става с медикаменти – по-късно се налага да се направят животоспасяващи процедури, включително и операция.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КАТЕТЪРНАТА АБЛАЦИЯ И КАКЪВ Е ЕФЕКТЪТ ОТ НЕЯ?

Това е специфична манипулация, благодарение на която пациенти със сърдечни аритмии имат шанс да се справят със заболяването си. По време на процедурата по вените и артерии­те се въвеждат 4 тънки жички, които достигат до сърцето. Това става под рентгенов контрол. После по една от тях се пропуска ток с висока честота. Ефектът е леко нагряване на връхчето на тази жичка до около 50-60 градуса. Това се прави толкова пъти, че да се постигне сигурен ефект.

Процедурата се провежда под местна упойка и не е болезнена за пациентите. В момента, в който се пропуска ток, някои от тях съобща­ват за леко парене, други нищо не усещат. При над 95% от подложилите се на катетърна аблация ефектът е положителен и не се получават ни­какви усложнения след процедурата. Методът катетърна аблация за пръв път се налага в света през 1986 г., а в България – през 1993 г.

С катетърната аблация би могло да лекува и социално значимото заболява­не предсърдно мъждене, което е честа причина за мозъчен инсулт.

Предсърдното мъждене е опасно, защото води до образуване на тромб, който при определени условия дости­га мозъчните съдове и предизвиква инсулт.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *