Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какъв е хранителния режим при извадена жлъчка?

Здравейте, проблемът ми е доста сложен затова реших да се обърна към вас за помощ. Не става въпрос за мен,  а за майка ми,  която е на 81години и  я оперираха по спешност от жлъчка, като не даваха никакви гаранции за живота й, но тя се справи! Още е на легло – не може да става, има и гонартроза. Раздви­жването ще е много трудно. Но съм много затруднена с какво да я храня, тъй като тя почти е вегетарианка – не обича месо. Да не говорим

за това, че и венците й са възпалени и почти всичко се налага да пасирам. Помогне­те ми със съвет, наистина се чувствам безпомощна!

Павлина Рускова – Ямбол

След отстранява­ме на жлъчния мехур се налага спазването на специален хранителен режим. Болният следва да е запознат с особе­ностите му, както и с последствията при неспазване, още преди операцията.

Жлъчният мехур е орган с крушовидна форма. Стените му се разтягат до 200 мл вместимост. В него се събира жлъчен сок, който се отделя от чернодробните клетки непрекъснато. Няколко минути след прием на храна жлъчният мехур се съкращава й от жлъч­ката се отделя сок по жлъчния канал чрез общ жлъчен поток в двана­десетопръстника. Про­дължителността на съ­кращаването зависи от количеството мазнини в храната. В жлъчния мехур след това остава малка част от общото количество жлъчен сок, но с по-ниска концен­трация. При обездви­жване и нарушен режим на хранене в жлъчния ме­хур се получава застой на жлъчен сок, повиша­ва се концентрацията на течността, което води до образуване на камъни. А след отстра­няване на жлъчния мехур положението е много по-опасно, тъй като тя се натрупва в каналите. За да се отделя правил­но сокът от жлъчните пътища, след отстра­няване на жлъчния мехур е необходимо храненето да е редовно. Приемът на ястия трябва да се раздели на 5-6 пъти в денонощието. В проти­вен случай се развива възпаление на жлъчните пътища. А при възпали­телните им изменения се нарушават процесът на отделяне и съставът на жлъчния сок. Понижа­ва се количеството на ензимите, които пома­гат за разграждането на храната. Ето защо от менюто напълно от­падат мазнините от животински произход и мазното месо. Храна­та трябва да съдържа достатъчно белтъчини и сложни въглехидрати (зеленчуци, каши, пю­рета). Единствените допустими мазнини са растителните и краве­то масло.

Храната трябва да бъде обработена по определен механичен и термичен начин. За приготвянето на ястия изборът трябва да се насочи към меса с мини­мално количество маз­нини – постно говеждо, пилешко, постна речна или морска риба. Препо­ръчителна е морската риба, тъй като е богата на липотропини (лецитин), които подпомагат усвояването на мазни­ните. Полезна храна за оперираните от жлъчка е изварата, която е богат източник на лесно усвоими животински белтъчини. Изварата съдържа друг липотропинхолин, който заед­но с инозитола образува лецитин.

ВНИМАНИЕ!

  • Млякото под формата на киселомлечен продукт се препоръчва за ежедневна консумация. Сметаната е позволена само ако е с ниска масленост, в малки количества, във вид на сосове и  добавки към салати.          
  • Допуска се на ден по едно яйце. От зърнените храни подходящи са елда, овес, ориз, които съдържат липотропни вещества. В такъв период е необходимо да се приемат много зеленчуци, плодове с изключение на киселите сортове, които имат жлъчегонно действие. Особено полезни са :моркови, тиква, диня и пъпеш.         
  • Допуска се консумацията на мармалад, сладко, конфитюр, но в умерени количества. Напълно се изключват пърженото и приготвянето на храни на скара. При директното печене на огън, местните продукти мазнините образуват вещества, които дразнят лигавицата на стомаха и жлъчните пътища.
  • Правилното рационално хранене осигурява нормален отток на жлъчните сокове и предпазва от възпаление и образуване на камъни в жлъчните пътища.       

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *