Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Първа помощ при изгаряне

Първата стъпка, която трябва да се предприеме при изгаряне е да се определи степента на изгарянето. Съществуват няколко степени на изгаряне.

Първа степен. При първа степен е засегнат е само външния слой на кожата характеризира се с зачервена кожа, подуване и болка.

Втора степен. При тази степен е засегнат и втория слой на кожата (дермата), характеризира се с силно зачервяване, подуване и много остра болка.

Първа и втора степен на изгаряне се приемат за леки изгаряния. Действията, които трябва да се предприемат при тези изгаряния са следните:

• Изгореното място се охлажда, но не със студена вода в продължение на 10-15 минути докато болката стихне. Това се прави с компреси директно върху засегнатото място. Охлаждането намалява отока и билката.

• Раната се превързва със стерилна марля. Превръзката трябва да е по-свободна, защото по този начин въздухът се запазва на разстояние от раната и по този начин болката намалява и раната зараства по-бързо.

• Вземат се лекарства, които да облекчат болката /аспирин, ибупрофен, ацетизал/.

Нещата, които не трябва да се правят при тези два вида изгаряния са:

• Да не се използва лед. Поставянето на лед директно върху изгореното място може да доведе до допълнително увреждане на раната.

• Да не се прилагат мехлеми предизвикващи горене. Тези мехлеми може да предизвикат инфекция.

Изгарянията от трета степен са по-сериозни, тъй като включват всички слоеве на кожата и водят до трайно увреждане на тъканите. За такива и по-големи изгаряния трябва да се обърнете към лекар за да ви окаже необходимата лекарска помощ.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *