Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сколиозата вреди ли на сърцето?

Здравейте, интересува ме дали нелекуваната сколиоза може да доведе до сериозни увреждания на организма? Може ли по-късно започналото лечение да подобри състоянието? В кои случаи е наложителна операция?

Ангел Тянков – Плевен

Сколиозата е странично изкри­вяване или изместване на част от гръбначния стълб. Тя може да бъде структурна или неструктурна. Сколиоза е гръцка дума и означава криво. Най-често срещано е стра­ничното изкривяване под формата на дъга. При това засегнатите прешлени са усукани и наклонени. Погрешното натоварване води до ранно износване на прешлени­те. Ако сколиозата не се лекува своевременно, може да се получи гърбица.

Изкривената стойка умалява гръдния кош, ограничава го, сму­щава се и функцията на сърцето. Много деца имат неправилна стойка, която на пръв поглед изглежда като сколиоза. Но от това заболяване сериозно стра­дат около 3 на сто от децата в училищна възраст, и то в съотно­шение момичета към момчета 3:1. Предполага се, че момичетата са по-уязвими, защото имат по­вишено хормонално (естрогенно) влияние. Женският хормон, казано по-просто, разхлабва тъканите и благоприятства за неправилното израстване. Може би тази е причи­ната сколиозата при момичетата най-често да се изявява по време на пубертета. При леките случаи на сколиоза е достатъчна само лечебна гимнастика.

Специалният корсет е спасе­ние при напреднала форма. Ако гръбначният стълб е изкривен 30 градуса и се установи прогреси­ращо изкривяване, се предписва корсет.

Ако и той не помогне, се стига до операция. Това се налаги при изкривяване 50 и повече градуса.

ВНИМАНИЕ!

Наред с обикновените рискове, въз­можни при всяка операция, в редки случаи могат да се засегнат нервите на гърба. Рискът е под 2%. Прогнозата при лека степен на сколиоза е добра; По-неблагоприятна е при пациенти с тежка степен на заболяването. При тях възникват сериозни функционал­ни нарушения на сърдечносъдовата, белодробната и нервната система поради разместването на органите в гръдния кош.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Сколиозата вреди ли на сърцето?

  1. Pingback: Необходима ли е операция при сколиоза? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *