Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кератитът е сериозно заболяване – не го подценявайте!

При преглед от офталмолог се установи, че на дясното око имам кератит. Засега причината за инфекцията е неуточнена, съмненията за стафилококова инфекиия бяха отхвърлени. Факт е, че болката изчезна, но кератита го има. Лечението е по лекарско предписание, локално с капки, които на няколко пъти сменяхме поради липса на очак­вана ефикасност. Въпросът ми към вас е какво представлява това заболяване и какво е най-ефикасното му лечение?                                  

Желязко Стоянов – Смолян

Кератитът е възпаление на роговицата с бактериален или вирусен произход. Но може да въз­никне също така като следствие от гъбична инфекция или травма на роговицата (посттравматичен кератит). Заболяването е сериоз­но и изисква оказване на спешна медицинска помощ. Най-честите заболявания на роговицата са: кератит, кератоконус, булозна кератопатия и иридоциклит.

Клинично кератитът се проя­вява като нарушение на прозрач­ността на роговицата. Важна роля в диагностиката на заболя­ването играе дълбочината на раз­пространение на заболяването, която може да бъде установена с помощта на микроскопия. Повърх­ностните поражения обикновено се разграждат напълно. Наличие­то или отсъствието на дефекти на роговичната тъкан също е определящ фактор за установя­ване тежестта на състоянието и разпространението на възпали­телния процес. Основната проява на заболяването е т.нар, синдром на роговицата – пациентите се оплакват от внезапно възник­ващи болки, сълзене на очите и светлобоязън. В някои случаи се наблюдава зачервяване на очите и възникване на блефароспазъм – неволево мигане или спазъм на клепачите.

Основните методи за профи­лактика на кератит са: защита на окото от травми (носене на защитни очила при строителни и ремонтни дейности и др.), спаз­ване на правилата за хигиена при използване на контактни лещи и предпазване на очите от химични вещества, способни да доведат до изгаряне на роговицата или склерата на окото. При начален стадий на кератит е необходи­мо да се спазват препоръките на лекуващия лекар и редовно да се поставят капки за очи, с цел спиране прогресията на заболя­ването.

Възможни усложнения на кера­тита са: язви на роговицата, ири­доциклит, увеит, при тежки гнойни усложнения – загуба на око.

ВНИМАНИЕ!

  • За определяне тактиката на лечение основна роля играят микробиологичните изследвания на материал от дъното и краищата на възпалената част от роговицата.
  • Лечението на кератита е комплексно и зависи от причините за възникване на заболяването. Под формата на капки за очи се назначават антибактериални препарати и нестероидии противовъз­палителни средства. Важно значение имат препаратите за разширяване на зениците, предотвратяващи сраства­нията в окото.

По преценка на лекуващия лекар се назначават глюкокортикостероидни средства. Допълнително се предписват и специални пре­парати. Системно се назначават антибиотици или противовирусни лекарства. Пациентите с диагнос­тиран кератит трябва стриктно да спазват препоръките на очния си лекар, да не се преохлаждат и да избягват опушени и прашни поме­щения. Димът и прахът във въздуха могат да забавят лечението на заболяването.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *