Има ли безопасни лекарства за лечение на депресия по време на бременност?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Има много дискусии по въпросите за безопасността и дългосрочното влияние на антидепресантите по време на бременност. Някои изследвания показват, че сега някои медикаменти за лечение на депресия могат да бъдат свързани с проблеми при новородените, като физически малформации, проблеми със сърцето, белодробна хипертония и ниско тегло при раждане.

Една жена с лека до умерена депресия може да бъде в състояние да управлява нейните симптоми с групи за подкрепа, психотерапия и светлинна терапия. Но ако бременната жена е с тежка депресия, обикновенно се препоръчва комбинация от психотерапия и лечение.

Жените трябва да знаят, че всички медикаменти ще преминава през плацентата и ще достигнат техните бебета. Няма достатъчно информация за това кои лекарства са напълно безопасни и кои от тях не създават рискове. Но при лечение на тежка депресия, рисковете и ползите трябва да бъдат разгледани внимателно. Трябва да се прилага лечение с възможно най-безопаснте медикаменти, които носят най-малък риск за бебето.

По-надолу има списък с основните психиатрични медикаменти, използвани за лечение на депресия, тревожни разстройства, биополярно разстройство и шизофрени, както и ефектите т тези лекарства по време на бременност.

• Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) са сравнително нови лекарства за лечение на депресия в състава им има прозак, които е тестван при бременни жени и не показва усложнения при раждането на бебето. Другите SSRIs също да не показват повишен риск от големи малформации на плода след предварителни проучвания и се предполага, че са безопасни лекарства за бременност.

• Трициклични антидепресантни лекарства, те са широко тествани при бременни жени и са най-безопасни за използване по време на бременност, тъй като не са открити никъкви странични ефекти при раждане на бебето.

• Моноаминооксидазни инхибитори: МАО-инхибитори, са често предписвани за лечение на депресия и тревожни разстройства, те обаче не трябва да се използват по време на бременност, тъй като често реагират с други лекарства. Има изследвания, които показват, че МАО-инхибитори може да увеличат риска от малформации на плода в първите три месеца от бременността.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *