Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е причината за появата на ечемик?

Каква е причината при едни хора да се появява ечемик на окото, а при други не? Възможно ли е да се предотврати повторната му поява?

Тинка Полова – Казанлък

Ечемикът е знойно образувание (малко зачервено зрънце в основата на миглите, което може да се разрасне 6 голям абсцес) върху клепачите. Първоначално той предста­влява малка гнойна пъпчица, която може да се уголеми дотолкова, че клепачите да отекат, а очната цепка да се затвори. След 2-3 дни връхчето на ечемика пожълтява, а впослед­ствие от него изтича гной и мъртви тъкани. Изчезва след около 7 до 10 дни. Ечемикът е заразен, така че не ползвайте общи кърпи с някого и редовно ги сменяйте. Предизвиква сърбеж, конюнктивит, Висока температура, главоболие, подуване на лимфните възли на шията. Ечемик може да се появи и от въ­трешната страна на клепача, а също и да се развият няколко ечемика едновременно на едното или на двете очи. В този случай ото­кът е значителен, зачервяването и болката са осезаемо по-силни.

Обикновено слабата имунна система и умората предразполагат към появата на инфекция. А причинители на заболяването са бактериите от типа на стафилококите.

ВНИМАНИЕ!

Някои хора попадат в рисковата група на за­страшените от ечемик – диабетици, астигматици, страдащите от заболявания на устната кухина, стомашно-чревния тракт. Причина за възникването на ечемик може да бъде и носенето на неправилен диоптър.

КАК ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ У ДОМА

Не пукайте образувалото се балонче насила и оставете това да стане по ес­тествен път (обикновено до 4 дни ечемикът сам се пука). В противен случай инфекцията може да се разрасне. Но ако все пак се случи, избършете внимателно секрета. Правете си компреси с чай от репей, невен, лайка. Навярно ще ви изпишат и антибиотици под формата на капки и мехлеми.

Важно е да не чакате ечемикът да се уго­лемява, а да започнете навременно лечение. Още докато е малък и усещате само боцкане, няколко пъти на ден мажете образувалото се зрънце със спиртен разтвор.

KАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ПОЯВАТА НА ЕЧЕМИК?

Яжте повече плодове и зеленчуци, както и високо витаминозни храни, а като допълне­ние си вземете и витамин С от аптеката. По възможност яжте по-често чесън, за да повишите имунитета си. Нужна Ви е и повече физическа активност, както и спазване на добра лична хигиена.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *