Млечните продукти са противопоказани при синдром на раздразнените черва

Здравейте, кажете ми възможно ли е човек да се излекува напълно от синдрома на раздразнените черва и по какъв начин?

Петър Желязков – Смолян

Възможността за пълното излекуване от този синдром за­виси от причините за неговото възникване. Ако той е резултат от някаква инфекция, можете напълно да се избавите от него. Но при синдром на раздразнените черва, който е свързан с повише­на тревожност, се нуждаете от анксиолитици и антидепресанти и задължително лечение, назна­чено от гастроентеролог или психиатър.

Синдромът не е болест, а съвкупност от хронични симпто­ми, които могат да попречат на всекидневния живот, При този синдром червата са хиперчувствителни към стимулация (от стрес, различни храни и напитки). Това води до спазми, болки, газове, диария или запек. Въпреки че няма универсално лекарство, повечето хора с този синдром могат да контролират симптомите чрез медикаменти, предписани им от лекар, а също и чрез избягване на стреса и спазване на диета. Ди­етата за по-добро храносмилане може да ви помогне да постигне­те ефективен хранителен режим, елиминирайки храните, които са отключващи за синдрома. След това може отново да включите тези храни в режима си, на малки порции, за да видите кои от тях може да поеме храносмилателна­та ви система.

ЕТО И СПИСЪК НА ХРАНИ, КОИТО НАЙ-ЧЕСТО ОТКЛЮЧВАТ СИКЯРОМА:

Повечето млечни продукти. Изключение прави киселото мляко, тъй като е с ниско съдържание на лактоза и с високо съдържание на бактерии, които са полезни за червата. Купувайте кисело мляко, в което няма изкуствени подсла­дители. Също така трябва да сте сигурни, че поемате достатъчно калций, като използвате замес­тители – соеви млека, оризови и овесени млека, както и соеви сирена.

Мазнините, в каквато и да е форма (животински или растител­ни), са силен стимул за чревни сму­щения след ядене, така че приемът им трябва да бъде ограничен. Из­бягвайте скритите мазнини, като четете внимателно етикета със съдържанието. Не яжте пържени храни или такива, в които има много мазнини – авокадо, жълтъци, ядки или кокосови орехи.

Черно месо-избягвайте го­веждото, свинското и агнешкото. Те са с много високо съдържание на мазнини ca трудно смилаеми.

Кафе и алкохол – и двете сти­мулират червата и предизвикват синдрома.

Изкуствени мазнини и под­сладители, които е най-добре да бъдат избягвани, тъй като причи­няват излишни газове.

Шоколадът съдържа кофеин, мазнини и много често – млечни продукти.

Неразтворими влакна – хра­ните с богато съдържание на влакна (известни като груба хра­на, преминаваща през организма несмляна) не са подходящи. Тук се включват плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни.

Диетата за по-добро храно­смилане съдържа малко количе­ство влакнести храни, немазни протеини и плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *