ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЗЕМПЛАР / ZEMPLAR

Съдържа парикалцитол, средноверижни триглицериди, етанол, бутилхидроокси толуен, желатин, глицерол, вода, титанов диоксид, черен железен оксид и жълт железен оксид, пропилен гликол, поливинил-ацетат фталат, полиетилен гликол 400, амониев хидроксид

Предназначение

Синтетичният продукт ЗЕМПЛАР представлява активен витамин D, необходим за нормалното функциониране на ключови органи и тъкани в организма. Специална роля играе в лечението на пациенти с бъбречна недостатъчност, при които има висок риск от дефицит на този компонент.

По принцип активният витамин D се синтезира от здравия организъм в достатъчно количество, така че балансира продукцията на паращитовидните жлези и гарантира здравината на костната тъкан. Ако витаминът е в недостиг, което се наблюдава при пациенти с бъбречна недостатъчност, жлезите продуцират високи дози паратхормон. Това създава редица проблеми с костите.

Как се приема

Продуктът се приема в дози и с продължителност, определени от лекуващия в зависимост от здравословния проблем и състоянието на пациента. Дозата се взема без връзка с храненията. Терапията се съчетава с диета, ограничаваща храните с фосфати.

За бъбречно заболяване в стадий 3-4 се препоръчва по една капсула всеки ден или през ден. При стадий 5 приемът е през ден, до три пъти седмично. Ако пациентът е с трансплантиран бъбрек, режимът е индивидуален, най-често като при стадий 3-4.

При пропуснат прием поредната доза се взема при първа възможност или се изчаква планираното време за следващата; не се допуска увеличаване с цел компенсиране.

Предозирането може да провокира симптоми като сърцебиене и промени в кръвното, болки в корема с тенденция към панкреатит или камъни в бъбреците, загуба на апетит и отслабване, сърбежи, хрема, отслабване на либидото, висока температура. Кръвният анализ може да установи повишени стойности на холестерол, урея, чернодробни ензими, азот. Наблюдавани са психични отклонения, объркване, нервност, безсъние.

Спирането на приема става само под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти при терапия с този медикамент са характерни за фазата на заболяване и витаминен дефицит. Най-често споменавани са алергични реакции, стомашен дискомфорт и диария или запек, повишени стойности на калций и фосфати в кръвта, пресъхване на устата, мускулни крампи, повишен креатинин, замайване, болки и парене в гърдите.

Сред рядко описваните странични ефекти са болки в различни зони на тялото, отоци на крайниците, промени в основни кръвни показатели, различни смущения на сърдечната дейност, гадене и повръщане, различни инфекции, болно гърло, еректилна дисфункция, болки в млечните жлези, нервност и безпокойство, влошено качество на съня и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЗЕМПЛАР не се употребява при алергия към една или повече съставки на продукта.

Продуктът не е подходящ за пациенти с високи нива на калций и витамин D в кръвта.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Няма данни за прилагането на този продукт при деца и подрастващи.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на ЗЕМПЛАР с други медикаменти може да промени ефекта от въздействието им или да създаде условия за интензивна проява на странични ефекти. С повишено внимание се определя терапевтичната програма на пациенти, които са приемали или продължават приема на кетоконазол за гъбични инфекции, холестирамин, лекарства за кръвно налягане и сърце, диуретици.

Лекуващият преценява възможността за съчетаване или изключване на съвместен прием с антиациди, фосфат-свързващи, както и съдържащи магнезий или алуминий.

Усреднена цена в аптеките – 470 лв за 28 таблетки по 2 мкг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *