Полезни храни, които спират сърдечната аритмия

Сърдечна аритмия или така нареченото сърцебиене е неправилен сърдечен ритъм. Средната честота при възрастни е 60-80 удара в минута. Аритмиите се дължат на преумора, на нервно напрежение, наднормено тегло, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол или продукти съдържащи кофеин, както и редица сърдечни заболявания. При увеличение на сърдечната честота над 100 удара в минута (за възрастни) и равномерен правилен ритъм на сърцето се говори за синусва тахикардия. При забавяне на сърдечната дейност под 60 удара в минута и правилен ритъм се говори за синусова брадикардия. Диетолозите съветват, как да се храним правилно и какви храни да използваме за да нормализираме ударите на сърцето.

Полезно за сърцето е приемът на Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в мазните риби, като скумрия, сьомга, херинга, сардина и риба тон. Изследванията направени в Япония показват, че хора с висок прием на мазна риба страдат по-малко от сърдечна аритмия отколкото такива, които я избягват. Най-важните омега-3 мастни киселини са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), които при поглъщане незабавно се разтварят в тялото. Благоприятните ефекти от приемът на омега-3 мастни киселини се наблюдават в рамките на 90 дни след започналата терапия.

Магнезий и калий – те са неразривно свързани и поддържат нормалните функции на сърцето. Магнезиевият дефицит води до нарушения на сърцето, мускулна слабост и раздразнителност. От друга страна пък прекомерното му количество може да доведе до много бавен пулс (брадикардия), замаяност, замъглено виждане, или затруднено дишане. Недостигът на калий се получава най-често при употребата на лекарство за високо кръвно налягане. Това намаляване на нивата на калий води до нарушения на електролитния баланс и може да причини умствени смущения. Трябва да се приемат храни съдържащи магнезии и калий, като например: прясно и кисело мляко, сирене, зелени зеленчуци, портокали, хляб, ядки, морски деликатеси, соя, месо, яйца, пълнозърнести храни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *