Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПРИ СИЛНА АТЕРОСКЛЕРОЗА НА СЪДОВЕТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДХОДИ ВНИМАТЕЛНО

При силно изразена атеросклероза лекарят ре­шава дали трябва да се понижи кръвното налягане и как това да стане постепенно и предпазливо.

Откъде се взе такова мнение, че не е нужно кръвното налягане да се понижава? Определено за това мнение си има основания. Така например при много напреднала атеросклероза силно склерози­раните кръвоносни съдове се стесняват и стават толкова плътни, че просто не са в състояние да се разширят повече. Кръвоснабдяването по тях силно се влошава. И компенсаторно организмът привеж­да артериалното налягане на по-високо ниво – за да може по някакъв начин да изтласка кръвта по тези стеснени съдове към жизненоважните орга­ни. И при такова повишено ниво на артериалното налягане човек малко или много се чувства добре. А постоянното ниво, при което човек се чувства така, се нарича „работно“ кръвно налягане. Така го наричат медиците. И ето в този случай, ако се понижи, тогава вече състоянието на този човек може да се влоши.

Има още един вариант. При него въпросът стои така: какво става, ако рязко се понижи кръвното налягане при човек, при когото кръвоносните съ­дове са склерозирани в различна степен. Т.е. едни по-малко, други повече. Това значи, че едните все още могат да се разширяват, а другите вече не могат. Вижте какво се случва: кръвта се устремява по разширените кръвоносни съдове, но за органите, които се снабдяват от плътните неразширяващи се съдове, кръвоснабдяването рязко се влошава. Това се нарича „синдром на ограбването“. Затова при силно изразена атеросклероза при възрастните хора лекарят е този, който трябва да реши дали да се понижава кръвното налягане и как това да се постигне постепенно и предпазливо.

ВЪВ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СИТУАЦИИ ВИСОКОТО КРЪВНО ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА

Но това са крайно напреднали и задълбочени ситуации. Сами разбирате, че не бива да допуска­те да стигнете до такова състояние. Така ще се запази здравето на съдовете, а това ще помогне на организма да се защити от инфаркт и инсулт. А що се отнася до споровете, нека тях си ги водят професионалистите. Не е желателно да въвличаме в тази полемика обикновените хора. Особено след като не могат да бъдат представени убедителни аргументи.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *