В начален стадий на проблемите с високото кръвно не се появяват симптоми

Първо да припомним причините, които провокират повишаване на кръвното налягане. Заболяванията на бъбреците, на надбъбречните жлези, на щитовидната жлеза; изра­зената атеросклероза и като стра­нично действие след прием на някои препарати – всички тези състояния могат да причинят повишаване на кръвното налягане. Случва се обаче и първично повишено кръвно – това става при нарушение в дейността на съдово-двигателния център на главния мозък.

Понякога в начален стадий на хипертоничната болест не се наблю­дават никакви симптоми. По статис­тика на повече от 35% от мъжете хипертоници повишеното кръвно се открива случайно.

Понякога се появяват и неспецифич­ни симптоми – умора, раздразнител­ност, безсъние, слабост, главозамайване, учестено сърцебиене, сутрешно главоболие, тежест в главата. След това при някои хора възниква хиперто­нична криза – бързо се покачва кръвно­то налягане, съпровожда се със силно главоболие, с прилошаване, с повръща­не, с чувство за стягане в областта на сърцето, главозамайване, потисна­тост, „мушички“ пред очите. Това вече пречи на човек да живее нормално и го заставя да се обърне към лекар.

Не са изключени и по-сериозни последствия от повишеното кръвно налягане. Статистиката показва, че при хипертониците значително по-бързо се развива атеросклероза на кръвоносните съдове. По-рано и значително по-често възникват ин­фаркт на миокарда и инсулт.Появява се разрастване на срасналата тъкан в бъбреците, а също и в миокарда. А това води до бъбречна и сърдечна недостатъчност.

Освен това хипертонията може да провокира отлепване на очната рети­на на някои места, което съответно нарушава зрението. Ако настъпи оток на мозъчната тъкан, това води до нервно-психични нарушения.

Ето затова последствията от продължителното повишено кръвно налягане могат да бъдат опасни за живота.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *