Какво помага при трахеит

Здравейте, преди две седмици получих нещо като задух, тежест в гърдите и чувство на недостиг на въздух. Ходих на преглед при специалист по белодробни болести – отдаде го на нервна почва и за всеки случай ми каза да си направя бронхопровокативен тест, за да се изключи астма. След изследването ми поставиха диагноза трахеит вследствие на недоизлекувано гърло. Изписа ми лекарства. Нямам температура, но пак си ме боли гърлото, имам уве­личен лимфен възел отляво на врата, бели налепи по езика, много сухо гърло, започнах и леко да покашлям. Възможно ли е при трахеит да има такъв задух?

Виолета Стефанова – Пловдив

Трахеитът е остро възпаление на лигавицата на трахеята – дихателната тръба. Когато възпалени­ето обхване и бронхите, става дума за трахеобронхит. Може да съпътства друго заболяване – грип, морбили, коклюш, тиф.

Да, трахеитът може да започне с хрема. Ха­рактерна е кашлицата – в началото суха, след няколко дни започва отделяне на храчки, особено ако са засегнати и бронхите. При силна кашлица са възможни болки в гърдите, усещане, сякаш имате рана зад гръдната кост. Възможно е повишаване на температурата до 38 градуса и намаляване на апетита. Най-честите причини за възникване на заболяването са:

  • вирусна инфекция;
  • бактериална инфекция;
  • повишени нива на химични и прахови замърсители в окол­ната среда, тютюнев дим.

Болните нямат нужда от хоспитализация, Лече­нието може да се проведе в домашни условия, освен при тежко протичащия остър трахеит, който се лекува в болница.

Лечението е симптоматично с нестероидни противовъзпалителни средства, противокашлични препарати, антибиотици, витамини.

За повишаване на общата и локалната защита на организма се правят закалителни процедури и физиотерапия. Диетата трябва да бъде богата на течности и витамини.

ВНИМАНИЕ!

Ако възпалението се ограничи в трахеята, с подходящо лечение преминава за няколко дни. Трахеобронхитът е по-упорит и е наложителна намесата на лекар. Възпа­лителният процес може да засегне и бронхиолите и да се стигне до бронхопневмония.

КАКВИ БЪРЗИ МЕРКИ МОГАТ ДА СЕ ВЗЕМАТ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Останете няколко дни на легло, за да избегнете допълнителна простуда, ограничете контактите с много хора, особено по време на грип. Пийте топли, но не горещи напитки, не пушете и не позволявайте да пушат край вас. Не посягайте сами към антиби­отици – ако възпалението е предизвикано от вирус, те няма да ви помогнат.

Ако често боледувате от трахеит, избягвайте запрашена, задимена и с повишено съдържание на хи­микали среда. Закалявайте организма си – разходки сред природата, умерено спортуване на открито, овладейте дълбокото дишане на йогите.

Ако имате хронично заболяване, обсъдете закалителните мерки с лекуващия ви лекар. Избягвайте дишането през устата, особено при много влажно или сухо и студено време и при грипни епидемии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *