Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бялото течение е не само досадно, то е опасно!

Здравейте, кога бялото течение е болест и кога е опасно? По какви признаци може да се различи едното от другото?

Мариела Михова, София

Левкореята е гени­тално течение, което се променя с годините, а също така и в зависимост от месечния ццкъл. Общо взето, то придружава повечето жени през це­лия им живот. Най-често става дума за нормално, и даже полезно секрети­ране на вагината, което я прочиства от всичко ненужно. Това е нейният начин да поддържа здра­вето и чистотата си, както и нормалното ниво на рН. Така че бялото те­чение в повечето случаи е признак, че тялото функ­ционира добре. То не бива да предизвиква безпокой­ство, освен в случаите, когато е придружено с парене, сърбеж и лоша миризма. Диагностици­рането на патологичния му характер невинаги е лесно. Някои симптоми като парене при уринира­не и температура могат да са признак и за друга инфекция. Лекарят, който може да ви каже какво се случва, е гинекологът.

Нормалната левкорея, наричана още физиоло­гична, се познава по:

  • мътно, по-гъсто течение;
  • липса на възпаление;
  • липса на лоша миризма.

Патологичното бяло течение обикновено за­почва рязко и е придру­жено с промяна на ли­гавицата. Проявява се чрез парене във вагината, болки при сексуален акт, постоянно желание за уриниране. Появата на температура и болки в корема говори за възпале­ние на гениталния апарат в горната му част.

КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

На 15-ия ден от цикъла, в момента на овулацията, засиленото отделяне на секрет от вагината е нормално. По-обилното лющене на маточната лигавица също може да предизвика бяло течение, което не е патологично.

За поставяне на ди­агнозата гинекологът извършва преглед и взи­ма цитонамазка, която е главното средство за диагностициране.

Вулвовагинитите мо­гат да се дължат на:

  • гъбички;
  • на паразита трихомонас, при който течението е зе­леникаво, обилно, пенливо и зловонно;
  • на бактериите стрептоко­ки и стафилококи;
  • на бактерията гарднерела, предизвикваща сивкаво, обил­но течение, най-вече в средата на цикъла или непосредствено преди менструацията;
  • на гонококи – течението е жълтеникаво или жълтозе-леникав.

Цервицитите най-често се дължат на бактерията хламидия, а течението, което ги съпровожда, обикновено е мътно и зловонно. Ендометритите са свързани с инфектиране на матката вследствие на раждане, на поставяне на спирала или рентгеновото из­следване хистерография. Съпътстващата темпе­ратура свидетелства за възпаление на част от ги­некологичната система. При преглед матката е чувствителна, омекнала и е с увеличен обем. Сал- пингитите са възпаления на маточните тръби и се дължат на болести, предавани по полов път. Главните симптоми Са температура и коремни болки. Бактериологично­то изследване позволява прилагането на подходя­що лечение, което да пре­дотврати евентуалното безплодие по-късно.

Бяло течение в менопаузата може да е ре­зултат от атрофичен вулвовагинит, свързан с хормоналните изменения. Течението е миризливо, а вагината – възпалена. Цитобактериологичното изследване на секрета ще изясни причините и ще насочи лекаря към подходящите лекарства. В случай че става дума за болест, предавана по полов път, лечението засяга и партньора.

При бременните обикновено вагиналните секрети са обилни. Под въздействие на хормо­ните на бременността жлезите на маточната шийка произвеждат сли­зесто течение, което в повечето случаи е напъл­но нормално, но може да се окаже и резултат от гъбички, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *