ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изкуствените сълзи борят оплакванията в очите

ЦЕЛИ СЕ:

  • намаляване на оплакванията;
  • запазване прозрачността на рого­вицата;
  • предпазване от усложнения.

Основно средство за профи­лактика и лечение на свързаните с работа с компютър парене, дразнене и умора в очите (синд­ром на сухото око) са овлажня­ващите очни капки – изкуствени сълзи. Те защитават очната повърхност и забавят изпаре­нието на сълзите, като по този начин намаляват дразненето и умората. На пазара има много видове такива капки, но е важно те да бъдат изписани от очен лекар, тъй като някои съдържат много консерванти, други съ­държат съдосвиващо вещество, което премахва зачервяването на очите, но свиването на съ­довете още повече задълбочава сухотата в очите. В тази връзка – не купувайте в аптеката капки, различни от препоръчаните ви от лекаря само защото не са на­лични в тази аптека. Освен това лекарят може да установи има ли сух синдром, или става дума за очно възпаление, налагащо друг вид лечение.

При продължаващи оплаква­ния е задължително да потър­сите специализирана помощ от очен лекар, за да се избегнат по-нататъшни усложнения. В някои случаи на по-тежко про­тичане се налага поставяне на специални тапички в слъзните канали. Тапичките могат да бъ­дат разтворими, подходящи при по-млади пациенти с временна недостатъчност на слъзния филм, и постоянни, които оказ­ват дългосрочно влияние върху количеството на елиминирани­те сълзи.

Преценката какъв медика­мент и метод на лечение да се приложи остава за очния спе­циалист.

СЪВЕТИ

Необходимо е да се сведат до минимум външните фактори, които утежняват сухотата на очите: тютюнопушене, прес­той в задимена, климатизирана или замърсена среда. Има ня­колко стъпки за намаляване на оплакванията или предпазване от задълбочаване на синдрома сухо око:

  • Посетете очен лекар за преглед, ако имате очен дискомфорт.
  • Правете периодични по­чивки и мигайте по-често при четене и работа с компютър.
  • Ако носите контактни лещи, сменяйте ги с очила, до­като сте си вкъщи.
  • Когато сте навън, носете слънчеви очила за предпазване на очите при вятър или силно слънце.
  • Съобщете на вашия очен лекар, в случай че редовно при­емате лекарства за алергия, антихистамини, понижаващи кръвното налягане, хормони, диуретици, тъй като те могат да доведат до възникване на сухо око.
  • Ползвайте овлажнител за въздуха в стаята, в която пре­карвате много време, съветват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *