Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зудековата дистрофия се доказва с рентгеново изследване

Какво представлява зудековата дистрофия и какви са причините за развитието й?

Марияна Василева, Варна

Традиционната медицина не може да даде ясен и точен отговор за причините за това заболяване. Смята се, че психич­ната и вегетативната лабилност при някои пациенти благоприятстват за възникването и развитието на зудекова дистрофия. Други предразполагащи фак­тори са: диабет, алкохолизъм, тютюно­пушене, хипохондрия, електротравми, изгаряния и инфекции. Това страдание се развива като късно усложнение след нараняване на меките тъкани или костите. Най-често то е усложнение на фрактури на рамото, на лакътя (лъ­чевата кост и радиуса), счупвания на костите на ходилото и тазобедрената става. Може да бъде също последица от развитието на възпалителен процес, нервна лезия, съдови заболявания.

Зудековата дистрофия никога не може да бъде имитирана от каквото и да било друго заболяване на рентгенова снимка! Децата по принцип не боледуват от нея, а жените страдат по-често от мъжете.Симптомите са: болки, оток, повишена кожна температура, ограничение на ставната подвижност, повишено потоотделяне, бърз растеж на ноктите.

На рентгеновата снимка най-напред се установява петниста остеопороза. Измененията започват около 4 седмици след травмата. След това с напредва­не на заболяването може да се появят и други симптоми: опъната, лъскава, студена кожа с блед синкав цвят, силно ограничена ставна подвижност, атро­фия на мускулите.

ВНИМАНИЕ!

Лечението се провежда от лекар, но в ника­къв случай от този, който е поставил гипса на първичната фрактура, защото безспорно разместените костни фрагменти при една фрактура и лошо направеното обездвижване са отключили развитието на зудековата дистрофия!

Недопустимо е каквото и да е било лечение с масажи. Когато заболяването е доста на­преднало и е достигнало до трети ста­дий, се препоръчва терапия с подводен масаж, кинезитерапия за поддържане на остатъчната функция на крайника. Не се прилага никакво медикаментоз­но лечение. При преминаване в крайна атрофия се препоръчва рехабилитация, евентуално със смяна на работното място. Зудековата дистрофия може да се избегне, ако се спазват следните правила за лечението на счупванията:

  • Правилно наместване при пълно изключване на болката.
  • Правилно и ефикасно обездвижване (имобилизация).
  • Избягване на всякакво циркулаторно сму­щение.
  • Трениране на мускулната чувствител­ност.
  • Активно раздвижване на всички необездвижени стави, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Зудековата дистрофия се доказва с рентгеново изследване

  1. popotamo каза:

    Здравейте , на 34 г. съм и страдам от синдрома на Зудек след имобилизация на целия ми ляв крак за 40 дни в следствие на скъсано ахилесово сухожилие . Разбрах за атрофията месец след свлянето на гипса от рентгенова снимка . Ако може да ми отговорите това кой стадий е . Защото през това време се опитвах рехабилитация и масажи .Благодаря предварително

    • Таня каза:

      Popotamo, какво стана след това? виждам, че публикацията е от 2012. Аз имам синдром на Зудек, открит вчера. От нелекувани, незабелязани, ненаместени, необездвижени фрактури на глезен и ходило. Счупването беше преди 4 месеца. И аз не знам в кой стадий съм. Искам да знам какво да правя оттук нататък. Как да се излекувам. Би ли споделил опит?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *