Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Само едно на 10 000 новообразувания се оказва злокачествено

Макар че е широко разпространен, аденомът много често се открива случайно, при изследване на коремната кухина. По статистика само 1 на 10 000 новообразувания е злокачествено. Затова много рядко се назначава биопсия. Особено ако туморът е хомогенен и е по-малък от 3 см. Следва наблюдение при лекуващия лекар – на всеки три или шест месеца се провеждат тези изследвания, за да се потвърди стабилността, т.е. липсата на нарастване на аденома.

В някои случаи аденомите на надбъбречните жлези въобще не произвеждат хормони, в други се наблюдава повишена секреция на кортизол. Това състояние предизвиква т.нар. синдром на Кушинг. Ако произвеждат повече алдостерон, предизвикват друг синдром – т.нар. синдром на Кон.

Повечето тумори в кората на надбъбречните жлези са доброкачествени, затова се наричат аденоми. Обикновено те са с малки размери, по-малки от 5 см, и увреждат едната жлеза, не е изключено обаче и двустранно увреждане. Обикновено при такива болни липсват симптоми, затова туморът се открива случайно по време на изследване по друг повод. Когато аденомите изработват повече алдостерон, това може да доведе до повишаване на кръвното налягане, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *