Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечението на панкреатита зависи колкото от доктора, толкова и от пациента

Здравейте. Съпругът ми е с поставена диагноза хроничен панкреатит преди 7 години. Две години го лекуваха за какво ли не. Болестта му е резултат от алкохолизъм, но той спира само временно и щом се почувства по-добре, отново започва да пие. Напоследък получава болкови по 2 и повече кутии дневно и е доста зле. При това положе­ние не зная дали някой някъде може да му помогне. Но съм изумена от факта, че досега никой от лекарите, при които е ходил, не му е казал, че и цигарите вредят убийствено на хроничния панкреатит. Той пуши като за световно. Не знам и на какъв период трябва да се следи ехографски и рентгенографски жлезата. Колко често е необходимо да се проследява функцията на панкреаса тъй като може да са настъпили някакви злокачествени изменения?

Даниела Тончева, Пазарджик

В България хроничният панкреатит най-често се причинява или от камъни в жлъчните пътища, или от злоупотреба с алкохол. Други причини са много редки. Задължителен елемент от промяната в начина на живот на пациентите е спирането на употребата на алкохол и цигари, но дори и това не гарантира, че заболяването ще спре там, до­където е стигнало. Освен спазването на диета за осигуряване на относителен покой на жлезата и заместителното лечение с панкреатични ензуми, е важна оценката на състоянието на панкреаса с компютърна томография или магнитен резонанс. Целта на тези изследвания е да проследи развити­ето на промените в тъканта на панкреаса. В зави­симост от резултатите в някои случаи се налага ендоскопско или оперативно лечение.

Не може да се дадат адекватни съвети схема­тично, защото преценката е твърде индивидуална за всеки пациент. Резултатите от лечението зависят колкото от лекаря, поне толкова и от пациента. Например, няма лечение, което да спре хода на болестта, ако пациентът продължава да консумира алкохол и цигари и т.н.

Хроничният панкреатит може да бъде последи­ца и от прекаран остър панкреатит, но в редица случаи се разбива постепенно, без остро начало. Симптомите на хроничния панкреатит са доста разнообразни. Най-характерни са болките, които се появяват 2-3 часа След нахранване, особено след консумиране на тлъсти храни и алкохол. Те са тъпи и се излъчват към лявото подребрие или назад към кръста. Много често са налице диспептични явле­ния – понижаване на апетита, подуване на корема, запек, заменящ се с диария. Трудно се понасят мазнини и пържени храни. Някои болни не понасят сладки храни – сладкиши, захар, шоколад. Често се наблюдава значително отслабване на тегло. Рядко се наблюдава жълтеница. При хроничния панкреа­тит често се наблюдават характерните зловонни изпражнения, съдържащи голямо количество маз­нини и несмлени мускулни влакна. При рентгеново изследване на стомаха и червата се откриват изме­нения. Хроничният панкреатит протича с периоди на подобрения и влошавания. Влошаване настъпва при нерационално хранене, консумация на алкохол и др. От усложненията най-сериозни са развитието на захарен диабет и на карцином, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Днес има много продукти против алкохолизъм, но са малко тези, които наистина дават резултат в битката за спиране на алкохола и цигарите! Хранителната добавка Кудзу Корен, която се предлага в България е продукт на американската фирма „SWANSON” и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/. Тя е доказан лидер като продукт за спиране на алкохола и цигарите!

 

Все още ли искате да пушите? СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ И АЛКОХОЛА С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против алкохолизъм и тютюнопушене!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *