ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как почистването на езика подобрява здравето?

Дали почистването на езика се отразява по някакъв начин на здравето? Има ли смисъл да се прави и какво рискуваме ако пропуснем да го почистим?

почистването на езика
Почистването на езика трябва да се извършва успоредно с миенето на зъбите

Аюрведа, традиционната индийска медицина, препоръчва почистването на езика като част от ежедневните хигиенни режими, за да се премахнат токсичните отлагания, известни като „ама“ – натрупани токсини, остатъци от храна и различни отпадъци. Според Аюрведа, чистият език е ключът към здравето на устната кухина.

Почистването на езика не само поддържа хигиената, но също така подобрява начина, по който човек усеща храната. Езикът е отговорен за възприемането на вкуса. Чистият език го възприема по-ясно. Ще откриете нови нюанси на храната и, колкото и да е странно, ще да започнете да ядете по-малко. Според Аюрведа, нуждата от храна не само задоволява глада, но и насища ума с вкусове. Когато вкусът не се усеща, това води до преяждане и наднормено тегло. Съвременните експерти в областта на оралната хигиена са съгласни, че е необходимо да почиствате езика всеки ден, когато миете зъбите си.

Бактериите и гъбичките, които са „окупирали“ езика, причиняват много проблеми с устната кухина и различни често срещани заболявания. Езикът е благоприятна среда за микроорганизми, които са пряка или косвена причина за възпаление и тровят тялото. Освен това бактериите, разлагайки се, отделят летливи серни съединения. Тези молекули причиняват от 50 до 80 процента от всички случаи на халитоза.

Редовното почистване на езика помага:

– да се отървете от огромен брой патогенни микроби, които причиняват различни заболявания на устната кухина;
– да елиминирате лошия дъх;
– обогатява вкусовите усещания, които са притъпени поради плаката, която е натрупана върху езика;
– чрез масаж на рецепторите на езика се активира и стимулира работата на вътрешните органи.

Още факти:

– редовното почистване на езика намалява броя на патогенните бактерии в устната кухина с 10 пъти;
– намалява се образуването на зъбен камък с 33 процента;
– благодарение на миенето не само на зъбите, но и на езика, лошият дъх се намалява с 85 процента (при миене на зъбите – само 25 процента).

Изстъргването на езика може да ви помогне да отслабнете, ако имате проблем с наднормените килограми

И малко по-подробно за ползата от почистването на езика

Почистването на езика ще подобри здравето на сърцето. Лошата зъбна хигиена е свързана със сърдечно-съдови заболявания, както и диабет и безплодие. Може би си мислите: „Поддържам страхотна хигиена на зъбите!“ Но ако не търкате езика, това е ужасно голяма повърхност в устата, която остава непочистена.

Има ли нещо, което изстъргването на езика не може да направи?

Погрешно схващане за изстъргването на езика е, че е от полза за намаляване на лошия дъх. Въпреки че остъргването може да помогне за прогонване на лошия дъх, постоянството е от ключово значение.

Например, използването на стъргалка за език сутрин няма да попречи на лошия дъх да се развие по-късно през деня. Бактериите ще се натрупат, докато ядете и пиете, така че ако сте загрижени за лошия дъх, ще трябва да го търкате след всяко хранене.

Като минимум, изстържете езика си, когато миете зъбите. Това ще помогне да се предотврати дългосрочното натрупване, което е свързано с постоянния лош дъх.

Друго погрешно схващане е, че използването на четка за зъби за почистване на езика е също толкова ефективно, колкото използването на стъргалка за език. Резултатите от едно проучване от 2004 г. предполагат друго. Изследователите са установили, че стъргалките за език премахват 30 процента повече летливи серни съединения от езика, отколкото четката за зъби.

Въпреки че почистването на езика с четка за зъби е по-добро, отколкото да не го почиствате изобщо, използването на стъргалка за език е по-ефективно.

За да извършите правилно почистване на езика, изпълнете следните стъпки:

1. Застанете пред огледало, отворете устата и изплезете езика навън.
2. Внимателно поставете заобления край на стъргалката на езика в задната част на езика.
3. Ако се притеснявате, че може да ви се гади от това, започнете от средата на езика. Постепенно ще стигнете и до задната част на езика.
4. Нежно докоснете езика със стъргалката. Бавно издърпвайте напред, към върха на езика. Никога не трябва да започвате почистването от външната част, продължавайки навътре. Винаги минавайте от задната страна на езика към върха.
5. След всяко изстъргване използвайте кърпа или салфетка, за да премахнете остатъците.
6. Повторете, докато не остържете цялата повърхност на езика. Обикновено са достатъчни едно до две потърквания в една и съща област.
7. Измийте стъргалката с топла вода и сапун, изсушете я и съхранявайте на чисто и сухо място.

Целият процес обикновено отнема по-малко от две минути. Може да повторите почистването на езика още веднъж през деня, според вашите нужди, както и според това с какво сте се хранили през деня.

Източник: healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *