Джон Берарди: Това е най-лесният начин за отслабване!

Всеки знае, че качественото отслабване изисква броене на калории. Но, как се броят калории, без да се използва нищо друго освен ръцете?

Джон Берарди
Как се броят калории с помощта на дланите

Спортният физиолог Джон Берарди е готов да ви обясни.

За много хора броенето на калории, което в нашата дигитална ера все още трябва да се извършва независимо, е досадна задача. Някои дори отказват да преминат към правилно хранене или вършат това наполовина правилно. Ако има възможност за опростяване на метода за контрол на калориите, тогава поне си струва да опитате. Предлагаме ви лесен начин за броене на калории, който се използва дори и от холивудските звезди, както и от някои доста известни диетолози.

Джон Берарди

 

Как да използвате само ръцете си, за да броите калории?

Този метод е предложен от специалисти по хранене от Precision Nutrition (консултантската компания на известния спортен физиолог Джон Берарди, личен треньор за много олимпийски спортисти и спортен консултант на Nike). Необходимо е само да използвате ръцете си в изчисленията.

Ето как работи!

– Количеството на храните, богати на протеини, се определя с помощта на дланта.

– Зеленчуците, като количество, трябва да са колкото един юмрук.

– Храните, богати на въглехидрати са с обем на една шепа.

– Палецът измерва порцията храна, богата на мазнини.

И така, какво е количеството за жените и за мъжете?

От всичко, изброено по-горе, жените консумират не повече от 4-6 порции на ден, а мъжете – 6-8.

Ако се храните според тези насоки, тогава за средностатистическия мъж калорийното съдържание ще бъде около 2300-3000 ккал на ден и 1500-2100 за жените (всичко е индивидуално и зависи от размера на тялото ви и съответно – на ръцете). В същото време самото хранене по отношение на съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати е напълно адекватно и отговаря на общите препоръки на диетолозите. А броенето на порциите с ръце е много по-просто и по-спокойно (и евентуално по-точно).

Сега дойде момента, в който ще получите малко по-подробна информация

Протеини

Джон Берарди
Протеини – длан

Вашата длан определя точното количество протеин.

Част храна, богата на протеини (например месо, риба, извара) трябва да съответства на размера (диаметър и дебелина) на дланта ви, и тя ще съдържа около 15-20 г протеин.

Зеленчуци

Джон Берарди
Зеленчуци – юмрук

Юмрукът определя необходимата порция зеленчуци.

Зеленчуците са важен компонент в диетата. Затова експертите от Precision Nutrition препоръчват мъжете да ядат 6–8 порции с размер на юмрук, жените – 4–6 „юмруци“ зеленчуци на ден.

Въглехидрати

Въглехидрати – шепа

В този случай храните, съдържащи въглехидрати, са предимно всички видове зърнени култури, както и плодове (но не и такива, които съдържат много захар, или пък разните там десерти и сладкиши). Разпределяйте сварените въглехидрати (например варен ориз, елда, тестени изделия) като шепи, като в една шепа има около 15-30 г въглехидрати, в зависимост от техния конкретен източник.

Мазнини

Палец – мазнини

Един палец мазнини съдържа 7-12 грама храна, богата на мазнини. Има обаче една тънкост: консумираме много мазнини в течна форма (на първо място масла, които използваме за пържене или дресиране на салати), така че често трябва да определяме порцията на око, като се фокусираме върху размера на палеца. Можете също така да използвате супена лъжица или чаена лъжичка.

 

Смисълът е в удоволствието

Горните правила не са догма, а само насока. Можете да започнете да се храните по тази схема и да се вслушвате в собствените си чувства, благосъстояние и промени в теглото. И според резултатите трябва да приспособите този подход към храненето според личните характеристики и желания: можете да хапнете малко повече или малко по-малко от определени храни.

Основното е, че контролът върху храненето и управлението на теглото не са изтезания за вас, а по-скоро доставят удоволствие. Това има пряк практически смисъл: онова, което правите със сила и с нежелание, рано или късно ви кара да се откажете от него. Балансираната диета винаги е желателна, така че е много важно този процес да започне да се случва по един естествен и дълготраен начин.

Източник: blog.mann-ivanov-ferber.ru

Хитозан
Хитозан – за ефективно отслабване с естествени фибри!

златно чудо N14
ЗЛАТНО ЧУДО за отслабване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *