Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справите с предизвикателствата по време на менопауза?

Менопаузата е период от живота на жената, който независимо дали ви харесва или не, ако сте жена- ще преминете през него

Когато става въпрос за облекчаване симптомите на менопаузата, най-трудната част често са емоционалните и физическите странични ефекти, които носи. Преминаването през менопаузата може да означава справяне с нежелани симптоми, като наддаване на тегло, липса на енергия, нежелание за секс и промени в настроението ви.

Един от най-често срещаните начини за облекчаване на симптомите е използването на заместителна хормонална терапия. Това обикновено включва прием на естрогенни и / или прогестеронови заместващи лекарства или използване на хормонални кремове. Въпреки това, рискът за здравето на жената от приемането на хормонални лекарства е сериозен проблем.

№ 1 в списъка? Упражнения

упражненияТова е така, защото при навлизане в менопауза е много по-рисково да се развият определени метаболитни заболявания. Ново проучване, публикувано в списанието за клинична ендокринология и метаболизъм на Endocrine Society през октомври 2018 година, установи, че жените в средна възраст, навлизащи в менопауза, могат да намалят риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2, като се съсредоточат върху упражненията и приемат по-малко калории. „Предишните проучвания до голяма степен са се фокусирали върху сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2 при жени в менопауза. Това проучване е уникално, тъй като се концентрира върху по-ранен етап от живота на жените- перименопауза, за да се предотврати появата на подобни заболявания “, казва водещият автор на изследването Дженифър С. Лий, доктор на медицинските науки, доцент по медицина в Станфорд Медицински център.

 

Какво е менопаузата?

Нека да разгледаме какво точно представлява менопаузата – и какво не е. Женският здравен изследователски институт в Северозападния университет обяснява, че има три етапа на менопаузата:

Перименопауза (преди менопаузата)

Менопауза

Постменопауза (след менопауза)

За разлика от това, което мнозина си мислят, менопаузата не трае вечно и тялото ви с времето свиква с новите промени. Колко време ще отнеме, зависи от всяка отделна жена, нейното собствено тяло и нейното цялостно здравословно състояние.

Менопаузата е краят на менструалния цикъл на жената и следователно нейните години на плодовитост. Технически се счита, че менопаузата започва една година след последния период на жената. Това означава, че 12 месеца след последния ви период, вие сте официално „в менопауза“ и вероятно вече започвате да изпитвате някои общи симптоми на менопаузата. Този период от време означава край на репродуктивното функциониране на яйчниците и преход чрез различни хормонални промени.

Симптомите на менопауза обикновено първо се появяват около 35-годишна възраст, когато яйчниците намаляват своите размери и спират да произвеждат хормоните естроген и прогестерон, които контролират менструалния цикъл.

Най-често срещаните симптоми на менопауза:

*Нередовен менструален цикъл
Това се среща често по време на перименопаузата, когато менструалният цикъл се появява на всеки 2-4 месеца.
*Горещи вълни и нощно изпотяване
Университетът на Джон Хопкин съобщава, че около 75 процента от всички жени в менопауза изпитват горещи вълни (внезапни, кратки, периодични повишения на телесната температура), 80 процента от които се появяват в продължение на 2 години или по-малко.
главоболие*Промени в настроението
Те могат да включват повишена раздразнителност, тревожност или депресивни симптоми.
*Вагинална сухота
Вагината технически се скъсява и губи еластичност (наречена вагинална атрофия)
*Натрупване на мазнини в корема и наддаване на тегло
Поради забавен метаболизъм
*Безсъние и промени в качеството на съня
*Изтощена коса и суха кожа
*Промени в уринирането
Някои жени изпитват чести, внезапни, силни позиви за уриниране или може да имат проблеми с контролирането.
*Гърдите стават по-малки
*Намалено сексуално желание
Притокът на кръв до гениталната област намалява, срамните устни стават по-малки и мускулната тъкан на клитора се свива.
*Промени в матката, яйчниците и шийката на матката
Въпреки че вероятно не можете да почувствате това, яйчниците и матката се свиват по размер, а мускулите в матката стават по-твърди (фиброзни).
*По-висок риск за други заболявания и усложнения: Изследванията показват, че след менопаузата рискът на жената за сърдечни заболявания, както и остеопороза, се увеличава. Това се дължи на спад в нивата на естроген, което променя натрупването на мазнини и също допринася за загуба на костна плътност и повишен риск от фрактури.

Доц. д-р Ивона Даскалова
Доц. Д-р Ивона Даскалова, началник клиника по ендокринология към Военно-медицинска академия

Доц. д-р Ивона Даскалова: „По време на менопауза, жените трябва да си отделят време!“

Менопаузата нарушава не само качеството на живот на жената, но променя и нейното здравословно състояние. Но, нито една промяна няма да е критическа, ако още при появата на първите симптоми се извърши консултация с лекар. Менопаузата е състояние, което преди да настъпи дава сигнали- пременопаузално състояние. Преди години имаше голямо увличане по хормоналната терапия и лечението продължаваше 10-15 години, което според мен не беше необходимо при всяка една жена. Но в никакъв случай, този метод не трябва да бъде напълно отхвърлен. Жените трябва да са наясно, че преди да започнат терапията е задължително да се назначи от доктор. Голяма част започват сами хормонозаместителна терапия, което е много вредно. Необходимо е да се направи преглед при гинеколог- прави се мамография, изследвания на хормоните и се взима цитонамазка. Все повече се използват нехормонални препарати, които наподобяват действието на хормоните- фитотерапия. Те подобряват състоянието и облекчават симптомите.

Средства за лечение на менопаузата:

1.Упражнения

Един от най-добрите начини за борбата със симптомите на менопауза- това е да превърнете упражненията в част от вашето ежедневие. Упражненията вършат чудеса за жените в менопауза и не бива да подценявате силата в това. Те не само повишават нивата на серотонин, който подобрява настроението, повишава апетита и води до по-дълбок сън, но е доказано, че има още редица ползи.

Препоръчва се да спортувате между 10-30 минути- може да е под формата на аеробика или тренировки с тежести няколко пъти седмично.
Тренировките с тежести повишават самочувствието ви и помагат естествено да балансирате хормоните – плюс това ви помага да поддържате мускулна маса, което е важно за предотвратяване наддаването на тегло Освен това, укрепва костите ви за борба с остеопорозата- друго състояние, което често идва заедно с менопаузата.

2.Билкови препарати

Много билки и храни съдържат естествени хормони (като фитострогени) или имат свойството да балансират хормоните. По този начин ще ви помогнат да преминете през този тежък период.

Лекарят има широки познания коя билка да използвате за лечение на вашите точни симптоми, кои дози са най-безопасни и съвети за това кои от тях могат да се използват безопасно едновременно.

 

Жълт кантарион- подобрява настроението по време на менопаузата

жълт кантарион
Жълтият кантарион води до по-дълбок сън и намалява симптомите на депресия

Изследване, публикувано в Advance in Therapy и проведено в Берлин, изследва 12 седмици лечение с жълт кантарион. 111 жени, на възраст от 43 до 65 години, взимат по 1 таблетка от 900 милиграма 3 пъти на ден. Всички участници изпитват симптоми, характерни за състоянието преди или след менопауза. Наблюдава се значително подобрение на психологическите и психосоматични симптоми, намаляват или напълно изчезват при 76% от жените. В допълнение към това, сексуалното благополучие също се подобрява след лечението, показвайки, че употребата на жълт кантарион осигурява естествено облекчение в менопаузата.

Чай от Жълт кантарион:
За да приготвите чая е необходимо да попарите 1 чаена лъжица с билката с 1/4 л. вода. Оставете да кисне. Ако искате чаят да бъде по-концентриран залейте 2 супени лъжици от билката с половин литър вода. Оставете да ври 5 минути и след това прецедете. Пие се по 100 мл. 15 минути преди хранене около 3-4 пъти на ден.

Жълт Кантарион (John’s Wort)- подобрява тонуса на нервната система и сърцето

жълтия кантарион

 

Гроздовиден ресник

гроздовиден ресник

Хранителната добавка Гроздовиден ресник премахва чувството на тревога, депресия, нервност. Освен това, прекратява костната загуба и така предпазва от развитието на остеопороза. Билката намалява изпотяването, дори през нощта.

 

Червена детелина

 

червена детелина

В Червената детелина се намират изофлавони, които имат свойството да балансират стойностите на естрогена при жените, навлизащи в менопауза. Препоръчва се при проблеми като мастит, менопауза, горещи вълни, бяло течение и други.

Див ям

 

див ям
.

В състава на Див ям се намира диосгенин, чиято функция е свързана с поддържане стойностите на естроген в организма. Той участва в развитието на костната система, намалява стойностите на холестерола, активира производството на прогестерон.

3.Здравословна диета за подпомагане баланса на хормоните

Яжте много пресни, органични плодове и зеленчуци всеки ден. Не само по време на менопаузата, но през целия живот приемайте храни, които са преминали възможно най-малко преработка. Налага се да консумирате по-малко калории, за да поддържате теглото си. Намалете приема на пакетирани или преработени храни, рафинирани въглехидрати, захарни напитки, алкохол и рафинирани масла. Приемайте храни с високо съдържание на фибри, за да можете да поддържате апетита си, да подпомогнете храносмилането и да осигурите доброто състояние на сърцето. Пийте много чиста, прясна вода. Ще се изумите колко по-добре ще се чувствате тялото, ума и душата си, когато се отдадете на тези животворни храни. Плюс това ще се борите по-малко с контролирането на теглото си.

Хранителни нужди по време на менопаузата:

Калций

алайв калций

Този минерал е от изключително значение за поддържане здравината на костите. По време на менопаузата, приемайте го допълнително чрез храната или под формата на хранителни добавки. По този начин ще намалите опасността от остеопороза.

Калцият се намира в броколите, цвеклото, бадемите, сардините и фасула.
Калций под формата на хранителни добавки: Алайв Калций за кости, Силиций с Калций, Корал Калций

Желязо

Недостигът на Желязо може да доведе до анемия. Храни, богати на желязо са орехите, рибата, червеното месо и зелените зеленчуци.

Желязо с Витамин С обогатен с Фолиева киселина

Витамин D

Калций & Магнезий & Витамин D

Препоръчва се приемането на този витамин по време на менопауза, защото той балансира загубата на калций. Добавяйте го чрез различни храни (яйца, черен дроб и рибено масло) и прекарвайте поне 15 минути на ден на Слънце. Избягвайте часовете между 11 и 15 часа.
Калций & Магнезий & Витамин D– за по-здрави кости и зъби

Фибри

Фибрите подобряват храносмилането и така защитават тялото от високи стойности на холестерола. Богато съдържание на фибри може да намерите в плодовете, зеленчуците, фасула и пълнозърнестите храни.

Храни, които трябва да се избягват:

*Сладкиши, масло, бонбони, сладолед, солени храни, газирани напитки, пържени храни, сушени меса и колбаси.

Примерен хранителен режим:

Примерни закуски:

–1 купа с овесена каша, използвайте соево прясно мляко / 1-2 филии пълнозърнест хляб с печен боб / омлет с тофу
–пресен плод
*по ваш избор билков чай или безкофеиново кафе

Примерна предобедна закуска:

–1-2 чаши вода
–1-2 солени ръжени бисквити заедно с домат или аспержа

Примерни храни за обяд:

зеленчукова салата–2 филии пълнозърнест хляб / задушен ориз
–30-60 грама шунка / 60 грама пилешко месо / 60 грама сьомга
–голяма чиния зеленчукова салата / зеленчукова супа
–пресен плод по избор
*2 чаши вода

Примерна следобедна закуска:

–2 пълнозърнести бисквити (ако искате добавете и извара)
–нискомаслено кисело мляко
*2 чаши вода

Примерна вечеря:

–90-120 грама червено месо / 180-240 грама риба
–1 голям картоф /половин купа ориз / макарони
–зеленчукова салата
–пресен плод
–билков чай
*2 чаши вода

Професор Здравко Каменов съветва как да се справим с менопаузата

Професор Здравко Каменов е специалист по вътрешни болести и ендокринология и болести на обмяната.

Здравко Каменов

Какво съветва жените натуропатът Ангелика Волфскийл, които навлизат в менопауза?

Ангелика Волфскийл

„Трябва да приемате менопаузата като нова възможност, а не като край. От навлизането в пубертета до последните дни на нашия живот ни предписват хормони- за акне, предпазване от рак, предпазване от бременност, болезнена менструация и други. Необходимо е жените да разберат, че хормоналната терапия е временно решение. Лъжем тялото си, че то завинаги ще остане на 30 години и чрез тези хормони ще контролираме процесите, свързани със стареенето. Хормоните прогестерон и естроген наистина ни предпазват от редица заболявания на женския организъм- например от кисти на яйчниците, уголемена матка, разрастване лигавицата на матката, но трябва много да се внимава, защото те променят естествения баланс в организма.“

 

Какво съветвам моите пациенти?

„В моята практика препоръчвам метода с минерални соли на д-р Шуслер. Най-важното, което трябва дамите да запомнят е, че не трябва да чакаме проблемът да стане сериозен, за да започнем лечение, а да се погрижим за тях още при тяхното възникване. Ако при вас се наблюдават натрупани дефицити, ще ви бъде много по-трудно. Ако се храните основно с тестени изделия , приемате редовно газирани напитки, кафе, прекалявате с цигарите и алкохола, вашите калциеви нива няма да са добри. При изчерпване на минералните запаси, настъпва и остеопороза в даден момент. Затова е необходимо да се грижим за нашето тяло в много посоки. Приемайте калциев фосфат от началото на детството до края. Шуслеровите соли ще помогнат да се съхрани нормалното състояние на вашите клетки.“

Съветите на акушергинеколога Красимир Недялков за менопаузата:

красимир недялков

Факти и статистика относно менопаузата

*Менопаузата обикновено протича на възраст между 45 и 55 години, като средната възраст е 51 години.

*Само около 1% от жените преживяват менопаузата преди 40-годишна възраст (наречена преждевременна менопауза).

*Изследванията показват, че двата най-чести симптома на менопаузата са горещи вълни и вагинална сухота, последвани от нарушения на съня, сексуална дисфункция и промени в настроението.

*Според проучвания, публикувани от Северноамериканското общество за менопауза, някои проучвания са установили, че до 80 процента от жените, преживели менопауза, отчитат спад в качеството на живот и само около 10 процента отчитат чувство на отчаяние, раздразнителност или умора по време на прехода в менопаузата.

*Днес жените живеят поне една трета от живота си след менопаузата. До 2026 г. се изчислява, че почти една четвърт от възрастното население, живеещо в западни, индустриализирани държави, ще бъдат жени на възраст над 50 години.

Източник: https://draxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *