ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здравословно лято: 30 полезни съвета, които ще ви помогнат

Съвети за спокойно и щастливо лято

1. Студеният душ пази от мухи и комари. Причината: просто премахва телесната миризма, която привлича летящите вредители. Освен това по-ниската температура им пречи да се ориентират къде сме.

2. Ако ще заминавате на пътешествия в далечни страни, непременно направете имунизация срещу холера, тя предпазва и от диария и опасни заболявания.

здравословно лято
Съвети за здравословно лято

3. Хумата лекува сини петна от натъртено.

Размийте хума с леденостудена вода, нанесете на кърпа и покрийте мястото. Изчакайте да изсъхне и ще видите как бързо ще помогне.

4. Срещу махмурлук, нещо, което се случва през отпуската, помага сандвич с шунка на закуска. Англичаните се кълнат в него.

5. При проблеми с подути крака и разширени вени разхлаждайте краката със студен душ и най-важното – често ги вдигайте на стол или табуретка. При разширени вени е добре да избягвате директното слънце.

6. Медът помага при херпес. Слънцето често активира вирусите – причинители на херпесите. При първите признаци намажете с мед едно парченце марля и по четири пъти на ден натискайте леко върху херпесните мехурчета.

7. Със салвия (градински чай) ще си помогнете при обилно изпотяване в горещото време.

Вземете 1 лъжичка с нарязани свежи листа и запарете с 1 чаша гореща вода. Пийте три пъти на ден.

8. Ако ви ухапе кърлеж, непременно го занесете на лекар или отидете да го извади той. Лекарят ще го даде да се изследва за лаймска болест (борелиоза) и ако се налага, ще ви предпише антибиотици. Има и още една индикация за зараза с болестта – ако около мястото на ухапването се появи червен кръг, веднага идете в болница.

9. Ментата разсънва и ободрява. При големи горещини помага ментоловото етерично масло . Миризмата му активира тази област в мозъка, която сутрин ни събужда.

10. Облекчете зачервените си очи. През лятото очите се увреждат от климатиците, от прах и слънце. В аптеките има капки за очи, които успокояват възпалението, слагайте си по-често изкуствени сълзи.

11. При силно изпотяване на краката можете да си направите баня с доматен сок! Помага, ако се прилага редовно. 0,5 л сок се смесва с 2 л вода и краката се натопяват за 15 минути.

12. Често не можем да заспим по време на дълъг полет, а е важно да сме бодри при пристигането – вземете си таблетка валериан, с нея ще заспите навсякъде.

13. Хубав тен с папая – екзотичният плод помага при пигментни петна, които често ни излизат през лятото. Нанесете върху кожата си месестата част на папаята, оставете да подейства половин час и отмийте с хладка вода. Можете да го правите многократно през седмицата.

14. Вземете аспирин при изгаряне от слънце.

Помага за успокояване на възпалените места – два пъти дневно се пие по 1г ацетилсалицилова киселина. В комбинация с витамин С предотвратява образуването на постоянни белези.

15. Често ни напада главоболие в горещините. Облекчение носят контрастните студени и топли душове. Така мозъкът се кръвоснабдява по-добре. Освен това пийте и много течности.

16. Солената вода действа много добре при простуда. Ако сте на морето, „лекарството“ ви е под ръка. Морската вода овлажнява лигавицата и изплаква вирусите – правете гаргара и промиване на носа.

17. Черен оман (зарасличе) помага при отворени рани, те зарастват наистина три дни по-бързо. Ако децата са пострадали, направете промивка на раните с отвара от билката.

лято
Щастливо лято

18. Горещината помага след ухапвания от комари.

Високите температури разрушават протеина, причиняващ сърбежа. След ухапване веднага притиснете мястото с нещо топло – лъжичка или чаша.

19. Хапнете черен шоколад срещу разстройство. Всъщност помагат флавоноидите в какаото, които са повече в черния шоколад.

20. Ако ви е страх от летене със самолет, преди полет се разхождайте интензивно в терминала. Активността разгражда адреналина, който подсилва страха.

21. Лимоновата трева освежава. При големи горещини растението охлажда и подобрява концентрацията. Няколко стъбла се нарязват на ситно, заливат се с половин литър гореща вода, оставя се да изстине и се пие като чай през целия ден.

22. Помогнете си с вазелин срещу мехури по краката. Ако през свободните дни планирате цяла нощ танци с високи токчета или изкачване на някой връх в планината, намажете краката с вазелин – кожата ще стане по-мека и няма да ви излязат мехури.

23. При преяждане – вземете ензими за по-бързо храносмилане.

24. Използвайте черен чай при алергия към слънце. Направете студен компрес върху обривите.

25. Лесно можете да получите възпаление на ушите от хлора в басейна или от микробите, които не са унищожени от него. Ако ви се случва често, след къпане промийте ушите с вода от чешмата и намажете външната част с мазен крем.

26. Акупресура помага при морска болест.

Около три пръста над китката, между двете сухожилия на вътрешната страна на ръката се намира точката, която трябва да масажирате с кръгообразни движения при гадене по време на плаването.

27. Розмаринът активира кръвообращението. При горещо време кръвното налягане може да падне. Направете си чай от билката – вземете една лъжичка розмарин на една чаша вода и го запарете, ще ви помогне.

28. Не забравяйте – доброто настроение е лекарство. Често се разболяваме в самото начало на отпуската. Дължи се на силното напрежение в последните работни дни. Ако сме в добро настроение обаче, това със сигурност ще ни се размине.

29. При мехури от неудобни обувки, носени на босо, направете компрес с коняк за през нощта. Никога не пробивайте мехурите. През деня сложете пластир.

30. За горещите нощи помага термофор с вода, който преди това е бил държан в хладилника (не в камерата!). През нощта го вземете в леглото и го допрете до тила си.

Източник:Здравословен живот,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *