Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

НАЙ-МЛАДИЯТ МИ ПАЦИЕНТ С КАРЦИНОМ БЕШЕ НА 20 ГОДИНИ

Проф. Данаил Петров, национален консултант по гръдна хирургия и началник на Клиниката по гръдна хирургия при Белодробна болница „Св, София“:

Ракът на белия дроб се нарича „великият симулатор“, защото той може да симулира десетки други заболявания, да се крие под различни маски и поради това да бъде откриван късно. В България за 2008 г. са новооткрити около 4000 души, заболели от белодробен рак, повечето от които са мъже – 3350 човека. Този вид рак е на първо място по честота и по смъртност при мъжете, а при жените е на седмо място. Среща се най-често във възрастовата група от 60 до 75 години. „В последните години се забелязва тенденция на подмладяване. Най-младият ми пациент с рак на белия дроб беше момче на 20 години. При него имаше комбиниран карцином, но е стресиращо за всеки да види млад мъж болен от рак. Тютюнопушенето е основният фактор, който става причина за множество заболявания. Тютюневият дим съдържа над 4800 различни елемента, повечето от тях са канцерогенни. Все пак от 14 до 17% от пушачите се разболяват от белодробен рак, така че явно съществува и генетична предразположеност. Пасивното пушене също води до развитието на белодробен рак. Освен цигарения дим, има и други причинители на белодробен рак – двигателите с вътрешно горене, химическата промишленост, работата с азбест и в строителството. Обикновено в България тези пациенти се откриват в трети стадий, когато вече има ангажиране на лимфните възли й затова резултатът от лечението е по-лош“, коментира проф. Петров.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *