Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Излишните витамини водят до онкология и инсулт

Днес темата за приема на витамини днес е по-популярна от всякога. В крайна сметка, те са важни за здравословния начин на живот и също така се продават без рецепта

витамини
Самостоятелният прием на витамини крие опасност за здравето

Естествено, много хора ги пият буквално с шепи, вярвайки, че не могат да навредят. Подобно твърдение е много, много далеч от истината.

Витамини – това са хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да функционира пълноценно. Без тях то започва да работи неправилно: забелязват се проблеми с кожата, ноктите, косата, а при остър недостиг на тези полезни вещества може да настъпи фатален изход. Въпреки това, обратното на липсата – да се насити организма с витамини извън мярката е и път към нищото. В крайна сметка, при нерегулирана консумация витамините могат да бъдат опасни.

Каква е опасността?

Витамините са малки молекули, от които човек има нужда, но в нормални количества. Всъщност, това са катализатори, т.е. ускорители на различни химични реакции в тялото. С тяхна помощ хранителните вещества се трансформират в необходимата човешка енергия.

Преди това, витамините се получават главно от храната. Всеки знае, че морковите са източник на витамин А, портокалите и мандарините съдържат витамин С в изобилие, зеленолистните включват фолиева киселина, слънцето е най-добрият вариант за набавяне на витамин D, рибеното масло прави възможно получаването на необходимите омега-3 киселини и т.н. Натуралните продукти наистина са добър източник на витамини и в достатъчно количество за нормалното функциониране на организма.

Днес на много хора им се струва, че витамините в храната не са достатъчни, а лекарите често предлагат допълнителен прием на полезни микроелементи под формата на специално подбрани комплекси. И започват проблемите.

Да, синтетичните витамини са добри, като допълнителна хранителна добавка, но само ако се използват по предназначение и строго по предписание

Анна Шуляева, имунолог

„Самостоятелен прием на витамини, което може да доведе до предозиране, ако дозировките не се спазват, а хората се опитват да си набавят микроелементи и с храната, е опасност с много последствия. Заради това може да се появят алергии, повишено натоварване на черния дроб, интоксикация и дори развитие на ракови патологии. Освен това е важно да се разбере, че витамините трябва да се комбинират помежду си, тъй като някои от тях могат да доведат до изхвърляне от тялото на други при прекомерна консумация“, казва Анна Шуляева, имунолог.

Тя отбелязва, че най-опасни са мастноразтворимите витамини A, D, E, K.

Витамин Е

Това вещество е естествен антиоксидант, който се среща в изобилие в ядките, семената и зеленолистните зеленчуци. Въпреки това, много хора често го добавят към диетата си допълнително, използвайки синтетични средства. Трябва да се разбере, че изобилието е изпълнено с повишен риск от рак на простатата при мъжете. Тази ситуация може да доведе и до риск от инсулт.

Витамин D

Полезно вещество, което спомага за повишаване на издръжливостта и намалява риска от сърдечни заболявания. Твърде голяма концентрация на витамин D може да предизвика сърдечни аритмии, рак на кожата, бъбречни и сърдечни проблеми.

Лекарите казват, че днес дозите на витамин D се различават от използваните преди. Ако е необходимо, попълнете баланса на полезното вещество, което се предписва в по-големи количества.

Анна Лисенко

Нутриологът Анна Лисенко отбелязва, че приемането на витамин D (особено в по-високи дози) трябва да се прави само след като е налице специален кръвен тест 25-OH витамин D3 (хидроксивитамин D).

Основният риск от излишък на витамин D е отлагането на излишния калций в тъканите. Това състояние е изпълнено с развитието във времето на атеросклероза, камъни в различни системи на тялото, главоболие и др.

Витамин В

Витамините от групата B са изключително популярни, защото позволяват да се почисти нервната система, да се подобри състоянието на косата и кожата и да се повлияе общо върху организма. Те обаче могат да бъдат опасни. Поради прекомерното количество на това вещество се получават следните отрицателни реакции:

– аритмия;
– акне;
– алергии;
– намален мускулен тонус;
– сънливост;
– изтръпване в кожата;
– киселини в стомаха;
– гадене;
– загуба на апетит.

Витамин С

Един от най-често срещаните синтетични витамини е витамин С. Аскорбиновата киселина е достъпна: може да се набави чрез хапчета, дражета, прахове. Пиете за себе си, лекувате с него и децата. Въпреки това, съвременните изследвания показват, че такива методи често водят до странични ефекти. Например, хората, които използват повече от 1000 mg от това вещество на ден, страдат от разпад на енергията и липса на издръжливост. В допълнение, прекомерният прием на витамин С влияе на антиоксидантната система, което причинява проблеми с метаболизма.

Ако искате да сте здрави и да приемате витамини, така че да има само полза от това, направете консултация с лекар

„Само специалист трябва да предпише витамини, въз основа на външни изследвания и данни от тестове. Единствено лекар може да изчисли дозата на някои монопрепарати. Самостоятелно, и без вреда за здравето, е позволено да се приемат само мултивитамини за кратък курс от 1 месец веднъж на тримесечие или половин година. И не трябва да има противопоказания. Като правило, допълнителен прием на витамини се предписват при признаци на хиповитаминоза: чести остри респираторни вирусни инфекции (витамин С), сънливост и умора (витамин D), суха кожа и чупливи нокти (витамин Е). Въпреки това, лекарят трябва да определи дозата. Защото хипервитаминозата е не по-малко опасна, тъй като отнемането на витамини от тялото е много по-трудно, отколкото вкарването на нужната за организма доза”, казва имунологът Анна Шуляева.

Източник: life.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *