Има ли случаи, в които лечението с антибиотици е неефикасно?

Здравейте! В някакво списание прочетох, че при склон­ност към запек лечението на възпалените бъбреци с антибиотици е неефикасно. Доколко може да се вярва на това твърдение?

Елена Стефанова, Бургас

Това не може да се твърди категорично. При лечение на пиелонефрита, както и на другите бактериални инфекции, основно внимание се отделя на антибиотиците. Именно тези препарати помагат да се спре възпалителният процес и да се контролира ситуацията. Затова не трябва да се отказвате от тях. При склонност към запек ефектът от антибиотиците може и да е понижен до известна степен по простата причина, че те въздействат чрез червата. Ако тези черва са препълнени, лекарствените вещества ще се усвоят много по-трудно. В крайна сметка, не допускайте запек. Добре би било да увеличите продуктите, които могат да подобрят чревната функция. Например всеки ден яжте булгур, пшенични зародиши, пълнозърнест хляб, цвекло и моркови.
Така няма да допуснете запек. И още: внимавайте с антибиотиците, не използвайте непременно тези, които се предлагат без рецепта, само защото са ви посъветвали роднини или приятели. Няма гаранция, че точно това средство ще унищожи микроорганизмите. Дори е възможно да стане точно обратното – да ги „подсили“, да ги направи по-неустойчиви и непристъпни за антибиотиците: И тогава лечението ще се затрудни и ще продължи много дълго, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *