Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли да се спре развитието на артрозата?

Може ли да се установи заболяването от артроза в ранния му стадий и какво лечение се прилага? Ако хрущялът е вече е увреден, какво може да се направи?

Петкана Maркова, Смолян

ВНИМАНИЕ!

В ранния стадий на заболя­ването от артроза все още може да се Възстанови увре­деният хрущял. Развитието на болестта може да се забави и дори да се спре. Но не забра­вяйте, че артрозата в ста­вите протича в продължение на много години без никакви симптоми.

Особено важно при това за­боляване е да се постави диагно­зата колкото се може по-рано. Затова е необходимо още като почувствате болки в ставите, веднага да се обърнете към лекар. За съжаление пациенти­те отиват на доктор твърде късно, когато освен оперативно лечение нищо друго не може да се направи. Обикновено хората предпочитат да търпят болки­те или бързат да се консулти­рат с хирург и травматолог и започват терапия, която има несистемен характер.

ЛЕЧЕНИЕТО

на това заболяване се изразява във въздействие върху болко-вия синдром и функционално­то състояние на ставите. То трябва да бъде индивидуално, т.е. да се отчитат тежестта на уврежданията на ставите и наличието на съпътстващи заболявания. Основният показа­тел за неговата ефикасност е намаляването на болките и по­добряването на подвижността на ставите. Лечението включва използването на лекарствени препарати, физическа аналгезия и рехабилитация на болните. Трябва да се знае, че артрозата е заболяване, което постепенно уврежда всички стави и хрущяли в организма. Затова трябва да се провежда не местна терапия, която да лекува само една от­делна става, а обща – която да намали възпалението от всич­ките стави.

Основната терапия се про­вежда чрез приемането на не-стероидни препарати, които имат противовъзпалително дей­ствие и помагат за намаляване на болката. В някои от случаите лекарят предписва и препарати, които задържат прогресивното развитие на болестта и пречат да се „разрушава структурата на хрущяла, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *