Кои билки са полезни при хроничен пиелонефрит?

От няколко години страдам от хроничен пиелонефрит. Посъветвайте ме какви билкови настойки помагат при честите обостряния?

Таня Ненова, Русе

При хроничен пиелонефрит помагат тези лекар­ствени билки, които оказват диуретично и противо­възпалително действие. Такива са боровинковите лис­та, живовлякът, боровинковите плодчета, шипките, лененото семе. Помнете обаче, че фитотерапията е ефикасна, ако се прилага достатъчно дълго време. Това означава, че трябва да пиете настойки или от­вари един-два месеца, след това се прави прекъсване от няколко седмици. И отново да повторите лечебния билков курс.

 Ето е една рецепта за отвара от боровинкови листа. Две супени лъжици от суровината се поставят в емайлиран съд и се заливат с вряла вода. След това се поставя на водна баня за 30 минути. Следва охлаждане за 10 минути, прецежда се и се изцежда суровината. Доливате още вода до обем 200 мл. Приемайте по половин чаша 2-3 пъти на ден.

Добро действие оказват и растителните смеси. Например: смесете по 10 г брезови листа, листа от мечо грозде, корени от глухарче, хвойнови плодчета, корени от сладник и по 20 г боровинкови листа и ле­нено семе. Попарва се като чай и се приемат по 150мл, по 4 пъти на ден, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *