ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КАНДЕКОН / CANDECON

Съдържа кандесартан цилексетил, лактоза монохидрат, хидроксипропилцелулоза, кармелоза калций, магнезиев алуминометасиликат, червен и жълт железен оксид, пропиленгликол, магнезиев стеарат

Предназначение

кандеконКАНДЕКОН е медикамент за лечение на повишено артериално налягане и сърдечна недостатъчност. Действието на активната съставка кандесартан цилексетил отпуска и разширява кръвоносните съдове; това позволява контрол и нормализиране стойностите на кръвното налягане; улеснява кръвообращението и снабдяването на всички тъкани и органи с кислород.

Как се приема

Таблетките КАНДЕКОН трябва да се приемат всеки ден в определена от лекуващия доза; приемът не е свързан с храненията. Таблетките се поглъщат цели, с малко вода. Препоръчително е приемът да става по едно и също време.

При повишено артериално налягане обикновено терапията започва с доза от 8 мг, приемана веднъж дневно. Ако е необходимо, лекуващият може плавно да увеличава тази доза, но не повече от 32 мг на ден. При пациенти със заболявания на черния дроб и бъбреците, както и при дехидрирани, могат да се препоръчат по-ниски дози. За чернокожи пациенти обикновено е необходима завишена дневна доза.

Ако пациентът е дете над 6 години или подрастващ под 18, началната дневна доза е 4 мг. Тя може да нараства до 8 или 16 мг дневно в зависимост от възрастта, състоянието и телесното тегло.

При сърдечна недостатъчност лечението започва с 4 мг веднъж дневно, след което дозата може да се увеличава през интервали от две седмици – но не повече от 32 мг на ден.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия и се взема обичайната доза. Ако е приета по-висока доза, незабавно трябва да се направи медицинска консултация.

Приемът на този медикамент не може да се прекратява самоволно или пациентът сам да променя дневната си доза.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на КАНДЕКОН може да провокира алергични реакции, изразени в сърбеж и обриви, уртикарии, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане.

Медикаментът може да стане причина за изменение на кръвни показатели и развитие на агранулоцитоза.

Често съобщавани странични ефекти са главоболие и светомъртеж, замайване, понижаване на кръвното налягане, нарушени стойности на калий в кръвта и проблеми с бъбреците и черния дроб.

В редки случаи се развиват странични ефекти като болки в мускулите и ставите, кашлица, гадене, мускулни спазми във връзка с дефицит на натрий в кръвта.

Описаните странични реакции могат да се проявят и при лекувани с медикамента деца, но в по-слаба форма.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КАНДЕКОН не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Противопоказан при бременност и кърмене, както и при бебета и малки деца.

Не се препоръчва в случаите, когато пациентът има проблеми с черния дроб и жлъчката. Продуктът не е подходящ за диабетици и пациенти с бъбречни проблеми, които приемат постоянно лекарства с алискирен.

Рискови пациенти, за които се преценява индивидуално дали приемът е безопасен, са такива на диализа, трансплантирани, обезводнени от заболяване, с тумор на надбъбречната жлеза, преживели инсулт, хипотоници.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да бъде информиран от пациента за всички лекарства, които е приемал доскоро или продължава да приема като терапия за хронично заболяване. Необходимо е внимание в дозите и режима на прием при възможно комбиниране с други лекарства за понижаване на кръвното, нестероидни противовъзпалителни, диуретици, калий-съдържащи, хепарин, литий, АСЕ-инхибитори, алискирен.

________

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 30 таблетки от 16 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *