Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Крис Бейли: Какво ще стане, ако в продължение на един месец пиете само вода?

Предлагаме ви откъс от книгата на Крис Бейли „Моята продуктивна година: как проверих най-известните методи за лична ефективност върху себе си“


Първоначално, по време на експеримента с вода, исках да разбера как изключването на кофеина и алкохола от диетата ще повлияе на производителността. Исках да се уверя лично в едно твърдение на учените, което научих неотдавна. Според мащабно и дългогодишно проучване, ако пиете само вода в продължение на цял месец, енергийното ви ниво ще бъде много по-високо.

Преди да продължим с онова, което Крис Бейли е написал в книгата, сме длъжни да уточним, че „месец вода“ няма нищо общо с никакви водни диети. Това означава, че през тези 30 или 31 дни не се приемат никакви други напитки, освен вода.

Водата лесно се превърна в любимата ми напитка, пише Крис Бейли в книгата си. След този месец на експерименти винаги имам бутилка вода с мен. Всяка сутрин след като се събудя, първо пия около литър вода. В повечето случаи продължавам да пия вода и през деня, докато легна. Има много изследвания по тази тема, и всички те потвърждават благоприятния ефект на водата върху здравето и производителността. В едно от тях се казва, че водата, която изпиваме веднага след като се събудим, дава старт на метаболизма и го ускорява с 24%. (Освен това, след осем часа сън, тялото обикновено е доста дехидратирано.) Друго проучване разкрива, че участниците, които са пиели чаша вода преди всяко хранене, са отслабнали средно с два килограма за три месеца. И още нещо – дехидратираните хора имат сериозни проблеми със съня. Затова, ако искате да заспивате без проблем – пийте достатъчно вода през деня.

Крис Бейли: Моите експерименти. Пиенето на повече вода е проста тактика за вашето здраве

Защо хората отслабват, след като са пили вода преди хранене? Водата частично запълва стомаха и потиска апетита, без да добавя калории. Водата, също така, допринася за яснотата на мисълта (мозъкът е 75% вода), подобрява състоянието на кожата на лицето и значително намалява риска от много заболявания.

Аз съм голям фен на икономичния начин на живот. В моето възприятие това е начин да си откупя свободно време в бъдеще. Ако всеки път, когато ми се припие нещо, пия чаша вода, това означава че няма да купувам и няма да пия по-скъпа алтернатива на водата. През месеца, през който пих само вода, спестих 150 долара от други по-скъпи и по-малко здравословни напитки.

Да, водата е донякъде скучна напитка (ако не пиете газирана вода или вода с ароматизиращи добавки), но не я пренебрегвайте. За разлика от алкохола или съдържащите захар и кофеин напитки, които след известно време ви лишават от сила, и които сериозно могат да понижат енергийните ви настройки, водата доставя повече енергия, отколкото е била в началото.

И ако пиете около три литра вода на ден (ако сте жена) или четири литра (ако сте мъж), мисля че ще бъдете изненадани колко енергични ще се почувствате, особено ако досега не сте пили достатъчно вода. През този месец разбрах, че за да постигна добри резултати през деня, имам нужда от повече вода, отколкото препоръчителните осем чаши (2 литра) на ден. Препоръките на много организации, включително и на Американския институт по медицина, също се свеждат до това.

Липсата на вода може да причини умора, сънливост, тревожност, затруднено концентриране – всичко това е лошо по отношение на производителността. След приключването на експеримента отидох и купих една литрова бутилка вода, която сега нося със себе си навсякъде, и я пълня четири пъти на ден.

Крис Бейли

След около 5 седмици, през които пих само вода, отидох и на лекар

В сравнение с преди това, 70% от резултатите ми се бяха подобрили. Разбира се, няма смисъл да ги цитирам, тъй като всяко едно такова постижение е индивидуално. Но, ако случайно решите да се откажете от другите напитки и пиете само вода, то има основателна гаранция да се почувствате поне с 50% по-здрави. И 100% по-енергични!

Точно както мнозина биха могли да ядат два пъти по-малко, отколкото преди, без да се чувстват гладни, и вие можете да удвоите приема на вода. Това е един от най-простите експерименти, които съм правил, и които продължавам да правя, но вече не като експеримент. Защо? Защото съм убеден, че работи. И защото го превърнах в начин на живот.

Малко съвети и тактики за справяне по време на „водния месец

Излишно е да ви казвам как една сутрин съм се събудил с идеята да пия само вода, и това се е случило естествено и без засечки. Имах провали, разбира се. Нормално е и вие да имате. Аз засякох само месеца, през който действително не пих нищо друго, освен вода. Не се отчайвайте ако не се получи от първия път. Хора сме, все пак…

1. Пийте по-малко напитки, съдържащи захар. Те причиняват бързо повишаване на кръвната глюкоза, последвано от рязък спад на енергията след известно време. От гледна точка на производителността изобщо не си струва да се пият разни уж разхладителни сладости. И напитките, съдържащи захар, които също така съдържат и кофеин или алкохол, обикновено имат непредвидими последици за енергийното ви ниво.

2. Намалете толеранса към кофеина. С течение на времето това ще ви помогне да консумирате кофеин стратегически. Намаляване приема на кофеин е особено полезно, ако имате навика да пиете няколко чаши кафе на ден. С течение на времето това може да е източник на стрес и да причини изтощение на надбъбречните жлези.

3. Използвайте кофеина стратегически. Например, преди да поемете спешна задача, или когато енергията е най-необходима – за повечето хора това е периода от 9:30 до 11:30 часа.

4. Пийте по-малко алкохол. Да, алкохолът се свързва с някакво удоволствие. Той е и скъпо удоволствие – във всеки един смисъл на думата. Но ако постепенно намалите количеството консумиран алкохол, ще се учудите колко допълнителна енергия ще имате.

За щастие, това, което е добро за мозъка, е добро и за тялото. Като работим за увеличаване на производителността, се учим да живеем и да работим по-здравословно. И ако е очевидно, че храната и напитките, които консумирате, имат толкова дълбок ефект върху нивото на енергия, струва ми се, че трябва да обърнете внимание и на двете – особено ако енергийното ви ниво се колебае значително през деня.

Източник: econet.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *