Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как електрическите печки за отопление увреждат човешкото здраве?

Вече е студено навън, а парното едва се затопля, или изобщо няма централно отопление. Познато ли ви е това?

здраве
Възможно е, поради тази причина, някои от вас да се топлят с електрически печки. Въпреки наличието на климатици, печките с реотани са предпочитани от много домакинства.

Технологиите са напреднали дотолкова, че сега те са покрити с метал, а температурата им може да бъде регулирана, както и да бъдат оставени без надзор.

Но дори и такива, на пръв поглед безопасни, източници на топлина, могат да навредят на здравето. Как точно, ще научите ако прочетете статията докрай.

1. Вътрешните, а и външни нагреватели могат да доведат до респираторни заболявания.

2. Такива устройства са вредни за хората, които имат алергии.

3. Имат неблагоприятно въздействие върху кожата и очите.

4. Въпреки безопасния изглед, който имат, човек вдишва прах и други вредни вещества.

5. Битовите нагреватели могат да предизвикат изгаряния и свързаните с това сериозни последствия за здравето.

1. Печките с вътрешни или външни нагреватели причиняват респираторни заболявания

Без значение колко мобилни, удобни и ефективни са домакинските нагреватели, те намалят влажността на въздуха. Това важи особено за маслените радиатори, конвекторите печки и вентилаторните модели.

Сухият въздух и ниската влажност в стаята са директен път към респираторните заболявания: астма, бронхит, синузит. И поради факта, че нагревателят изсушава лигавиците, те се възпаляват.

Тъй като има наличие на назална мукоза, рискът от „улавяне“ на вирусна инфекция е максимален. Освен това, този вид отоплителни уреди, са вредни за тези, които вече имат определени заболявания, или са склонни към заболявания на дихателните пътища.

Ето защо трябва да закупите овлажнител. Овлажнителят е нужен дори и в случаите, в които се отоплявате с парно или климатик. Само по този начин можете да се топлите без да навредите на здравето.

2. Вредни са за хората, които имат алергии

Ако сте алергични към прах, домашен любимец и други дразнители, помислете сто пъти, преди да купите печка с нагревател за домакинството. По този начин, в допълнение към нагряването на въздуха, вентилатора на настолната печка разпространява прах в стаята, което може да предизвика алергична реакция.

В допълнение, към алергиите и ефекта на задушаване, вентилаторните нагреватели също така причиняват главоболие, както и раздразнение. В края на краищата, тези електрически устройства понякога са и много шумни.

В допълнение, силно изсушеният въздух и ниската влажност водят до така наречения ефект на „задушаване“: когато стаята се затопля от вентилатор за топлина, изглежда, че просто няма какво да дишаме и бихме искали да отворим прозорец, за да си поемем въздух. Но рязкото преминаване от топло към студено може да доведе до друг проблем – настинка.

Ето защо, ако можете да намерите друга алтернатива за отопление, се възползвайте от нея. Ако пък не можете – вземете овлажнител и често правете мокро почистване на стаята.

3. Кожата и очите са засегнати от нагревателните печки

Сухият въздух и ниската влажност негативно засягат не само органите на дихателната система, но и кожата.

В резултат на тяхната работа, нагревателните устройства изпаряват влагата, и така дермата – горния слой на кожата, остава сух през студения сезон. Липсата на влага води до факта, че тя започва да сърби и да се отпуска. Също така, появяват се и преждевременни бръчки.

В допълнение, очите също страдат: под действието на топлия въздух, влажността в зрителния орган намалява. Правилният баланс, необходим за добро здраве на очите, е засегнат. Това, рано или късно може да доведе до катаракта.

ПРИ ПРОБЛЕМИ СЪС ЗРЕНИЕТО ПОРЪЧАЙТЕ ОЧИЛАТА НА Д-Р ВИЖЪН

4. Заедно с праха, човек вдишва други вредни вещества

Тази точка се отнася за маслените радиатори. Въпреки факта, че такъв радиатор загрява добре помещението, това има някои негативни последици за организма. И ако стои близо до мебели, завеси и други битови предмети, тогава вероятно ще загрее повърхностите им от пластмаса, ПДЧ, МДФ, синтетични тъкани и други материали. И на свой ред, когато се нагряват редовно, те отделят формалдехиди и други вредни вещества, които човек вдишва заедно с домашния прах, след което се разболява от различни заболявания. Тези органични съединения са опасни, тъй като често водят и до рак.

5. Вътрешните нагреватели могат да причинят изгаряния

Инфрачервените нагреватели и печките с вентилатори трудно могат да причинят изгаряне. Но това не важи за маслените радиатори. Да, въпреки техническия напредък, все още много домове ползват подобни източници на топлина през зимата. При нагряване радиаторите стават твърде горещи. И ако случайно го докоснете с ръка, крак или друга незащитена част на тялото, можете да се изгорите. Малките деца страдат особено много от подобно нараняване.

Въпреки факта, че една немалка част от малките печки топлят добре през студеното време, те застрашават здравето, и понякога живота, на домакинството. Особено ако се използват неправилно! Ето защо, ако можете, снабдете се с някоя модерна алтернатива за отопление.

Можете да се затоплите по други начини: сложете си топъл пуловер и плетени чорапи, изпийте чаша горещ чай, вземете топла вана или поставете бутилка с гореща вода в леглото си.

И ако домът ви е толкова студен, че просто не можете да го отоплите без нагревателна печка, изберете по-сигурен модел, който има няколко режима на отопление и система за защита от прегряване. Докато устройството работи, не забравяйте да овлажнявате въздуха и често да проветрявате стаята. Също така не включвайте печката за целия ден.

Източник: estet-portal.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *