БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

20 симптома, които трябва да ви накарат да посетите психотерапевт веднага!

Страните от другите, страдате от безсъние или не можете да преодолеете внезапно появилата се апатия? Психологът Мария Меркулова разказва как да разберете, че имате сериозни проблеми и дали е дошло време да ги разрешите


Понякога, с такива временни трудности, можете да се справите сами, или с помощта на психолог. Но какво ще стане, ако минава седмица, месец, шест месеца, а състоянието ви така и не се е подобрило – даже напротив? Може би ще ви трябва „тежка артилерия“ – специалист, наречен психотерапевт. Това е лекар-психиатър, който е получил допълнителна специализация, за да стане психотерапевт. Как да разберете, че имате нужда от такъв експерт, обяснява д-р Мария Меркулова.

Симптом № 1: Драматично променен начин на живот и режим на деня

Такава метаморфоза е забележима не само от вас, но и от вашите роднини, приятели, съседи и близки. Например, водили сте много активен, здравословен начин на живот. Изведнъж се оттегляте, не напускате дома си, не ви е интересно какво ядете, обличате и т.н. Възможно е да има и друга трансформация: човекът е бил балансиран, но е станал експлозивен и почти с пяна в устата доказва своята правота на всеки, когото срещне.

Симптом № 2: Продължителна апатия – не искате нищо, напълно безразличен сте към събитията

Ако такова състояние продължава повече от два месеца, трябва да потърсите специалист веднага.

Симптом № 3: Обсебен сте от нещо или някого и нямате възможност да контролирате тази обсесия

Д-р Мария Меркулова

Става въпрос за невъзможността да се прехвърли вниманието от интересна за вас тема към нещо друго. Обикновено в такива случаи мислите са посветени на някои глобални въпроси, например спасяването на света и човечеството.

Симптом № 4: Имате чувството, че някой ви следи

Важно е да се знае, че този симптом се появява без обективни причини. Например, ако носите в себе си огромно количество пари от продажбата на апартамент, в действителност може да възникне усещане за страх. В този случай произходът на страха е ясен и лесно може да бъде елиминиран. По-лошо е, когато не знаете защо изпитвате страх или притеснение, че някой ви преследва.

Симптом № 5: Имате чувството, всички (семейство, приятели и близки) са против вас и подготвят някаква конспирация

Понякога подозренията могат да се окажат истина – в живота всичко е възможно. Но за да разберете кое е реалност и кое фантастика, е добре да се обърнете към терапевт.

Симптом № 6: Мисли за самоубийство

Причината за преглед при специалист трябва да бъде комбинация от няколко характеристики едновременно.

Да приемем, че имате драстична промяна в начина на живот, не спите добре и не се храните. И всичко това продължава повече от два месеца. Но, появата на мисли за самоубийство е друга история. Това е достатъчен знак, който трябва да ви насочи да посетите терапевт.

Симптом № 7: Чувате чужди гласове, звуци

Изведнъж виждате различни изображения, например, щампата на тапета изглежда като гигантска жаба, а вратовръзката, метната на стола всъщност е гигантска змия. Това не означава непременно, че имате шизофрения или някакво друго заболяване. На хората с чувствителна нервна система и психика, и в състояние на пренапрежение също може да им се привиждат разни неща или да чуват гласове.

Изглежда, че това е съвсем очевиден знак да се консултирате с терапевт, но мнозина го игнорират, като вместо това решават, че е по-лесно да злоупотребяват с алкохол, или други упойващи вещества.

Симптом № 8: Изблици на внезапна и неразумна агресия

Все още не се е случило нищо, но вие вече сте разгневени, а околните ви изкарват извън равновесие. Има хора, които затварят агресията в себе си. Други дават воля на гнева и това е причина да бъдат жестоки към себе си или към други хора.

Симптом № 9: Силно недоволство от външния вид без обективни причини

Съществуват такива дефекти, които наистина трябва да бъдат коригирани с помощта на хирургическа интервенция. Но, ако продължително време вярвате и декларирате, че нещо с външния ви вид не е съвсем както трябва, потърсете помощ.

Симптом № 10: Мислите, че сте болен от неизлечима болест

И въпреки че всички тестове и консултации с различни лекари, и въпреки че специалистите казват обратното, не можете да бъдете убедени.
Има още една проява: усещате болезнена болка, натиск, чувство на парене в различни части на тялото. Анализите и изследванията са нормални, а източниците на болестното състояние са неясни, както за вас, така и за лекаря.

Симптом № 11: Отваряте очите сутрин и не знаете къде сте, кой ден е или какво се случва около вас

Трудно ви е да съберете мислите си.

Симптом № 12: Забравяте някои важни събития от вашия живот и близкото минало

Да кажем, че ваш приятел твърди, че сте се съгласили да се срещнете с него, но вие не разбирате защо изобщо трябва да се случи това – нямате спомен, че сте обещали нещо подобно.

Симптом № 13: Злоупотреба с алкохол и наркотици

С тяхна помощ премахвате стреса и това ви пречи да живеете и работите нормално.

Симптом № 14: Липса на апетит, често забравяте да ядете

Или обратният вариант – ядете всичко безразборно и не може да спрете. Хранителните навици са един от най-добрите показатели за психичното състояние на човека.

Симптом № 15: Имате нови странни страсти, свързани с нещо свръхестествено, магия, религия, психологическо обучение

Ето един отличен пример: до преди няколко месеца сте били атеист, но изведнъж решавате рязко да вярвате в Бога, започвате да ходите на църква. И това не е всичко – смятате, че трябва да наложите своите вярвания на всеки, който познавате.

Симптом № 16: Внезапни промени в гласа, изражението на лицето, жестовете

Такива неща често се забелязват от хората около вас. Но можете да ги проследите и сами, ако искате.

Симптом № 17: Нарушено внимание

Забравяте да затворите вратата, да изключите ютията, да загасите светлината и т.н.

Симптом № 18: Вие сте измъчвани от кошмари или някакви фантастични сънища

Сутринта ги помните напълно подробно и те пак ви плашат. Безсънието също не е добър знак.

Симптом № 19: Имате чувството, че сте изключителен човек, който е дошъл на този свят, за да донесе на хората истината и важно за тях знание

Абсолютно убеден сте, че виждате и знаете повече от другите. Обикновено не е необходимо такива хора да спасят цялото човечество. Те могат да „спасят“ приятел, дете и т.н. За тях е по-интересно да се занимават и да живеят живота на някой друг, отколкото своя собствен живот.

Симптом № 20: Не сте готови да отидете на специалист, въпреки че забелязвате някои от тези признаци

Здравият човек се различава от болния човек, като критикува състоянието си: имам проблеми – отивам на лекар, психолог, психотерапевт и т.н.. Но ако са налице сериозни отклонения, и въпреки това човек често си мисли, че всичко е наред и няма нужда от помощ, то това означава, че първото нещо, което трябва да направи, е именно да потърси квалифицирана психологична помощ.

Източник: www.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *