ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При какви заболявания помага модерната MIND-диета?

MIND-диета е диета за ума и здравето на мозъка. Това е хранителен режим, който има стабилна научна обосновка, и е подкрепен от световно известни невролози, геронтолози и диетолози

MIND-диета

Известно е, че копаем гроба си с вилица и лъжица. Но с вилица и лъжица можем да изградим и защитна стена или ров, който да държи болестите далеч от нас

Професор Марта Клеър Морис е създател на Диетата за ума (MIND-диета). Тази диета поддържа младостта на ума и здравето на мозъка. Има безспорни и научно доказани ползи от този хранителен режим, особено ако MIND-диетата се комбинира с DASH-диетата (абревиатурата DASH в превод означава диетичен подход за спиране на хипертонията).

Диета за ума

„Многобройни тестове са показали, че стриктното спазване на такава диета намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 53%, което е повече от 2 пъти. Небрежното спазване на MIND-диетата – това е, когато пациентите са се придържали към диетата само в общи линии – с 35%.“, казва биогерентологът член на Руската академия на науките Алексей Мосальов.

Създателите на MIND-диетата са провели няколко експеримента. В продължение на 5 години са наблюдавали 960 души, средната възраст на които е много напреднала – 81,4 години. Мозъкът на хората, които са спазвали MIND-диетата, е бил 7,5 години по-млад.

Едва ли има човек, който да не иска да остане млад. Но, каквито и грижи да полагаме за това как изглеждаме отвън, младостта и доброто здраве идват отвътре. А от мозъкът и неговото здраве зависи не само много и опасни болести да стоят далеч от нас, но и да запазим по-дълго младостта и благосъстоянието си.

MIND-диетата е хранителна програма, която е проста и удобна за спазване. При нея има общо 15 групи от храни. 10 са полезни за мозъка и нервната система, а 5 са вредни. Толкова вредни, че някои храни може да се консумират ограничено, докато други се изключват напълно.

Всеки ден от седмицата трябва да се ядат храни от цели зърна. Това включва овес, овесени ядки, елда, ечемик, кафяв ориз, но не и такива като бял ориз или грис. Важно е да има дневна порция от зеленолистни зеленчуци (това не включва само салати и билки, но и зеле, китайско зеле, айсберг, карфиол, броколи и т.н.)

През деня е добре да се изяжда една шепа ядки

Ядките (предварително накиснати от вечерта) могат да се използват и като закуска. Един ден от седмицата трябва да се консумират ястия от бобови растения. Най-малко два пъти седмично трябва да се яде пиле (но само бяло месо – гърди) и плодове. Те имат специален акцент в диетата, а най-добрите храни за мозъка (противно на онова, което сте чували за орехите и тяхната форма, наподобяваща мозък) са боровинките и ягодите.

Професор Марта Клеър Морис

Извън сезона можете да използвате замразени плодове, но не и конфитюри и сладка. Риба се яде поне веднъж седмично. Всяка вечер се изпива не повече от три пръста червено вино, поднесено във винена чаша.

Вредните продукти са разделени като такива, които се ядат по-рядко и по-малко, и други, които изобщо не трябва да се консумират. Например, дневната доза масло (зехтин) не трябва да надвишава една супена лъжица на ден, а сирене и пържени храни – не повече от веднъж седмично. Ако не можете да се откажете напълно от консумацията на червено месо (свинско, говеждо, агнешко), яжте го колкото е възможно по-пестеливо.

Важни фактори за успех на диетата, според професор Марта Клеър Морис

На първо място, за да е успешна Диетата за ума, трябва да се прави така нареченото „кратко постене“. Това означава два дни в седмицата да се консумират само по 500 калории и течности, като вода и чай. Трябва да се откажете и от едно хранене поне 3-4 пъти седмично. Това означава през тези дни да не се вечеря, например. Ако ви е по-лесно, откажете се от обяда, но без да го наваксвате вечерта.

Опитайте се да задържите диетата по-близо до вегетарианската диета. Така ще консумирате по-малко метионин. Метионинът е незаменима аминокиселина, но нейния излишък насърчава ускореното стареене на тялото.

Източник на изображението: pixabay.com

Що се отнася до месото и продуктите, произведени от него, е по-добре да не се яде повече от 500 грама месо на седмица. Ако е възможно, изберете зехтина за основна мазнина, която да ползвате.

Избягвайте прекомерния прием на захари. Те не са само в сладките храни и напитки, но и в някои плодове (грозде, круши и др.). Млякото, например съдържа лактоза. Млечна захар е една от най-безполезните за организма. И най-много допринася за застаряването на мозъка.

Примерен списък на храните, които да включите в Диетата на ума:

1. Зеленчуци
2. По-специално зеленoлистни зеленчуци
3. Плодове, особено боровинки и ягоди
4. Ядки
5. Бобови храни
6. Вино
7. Цели зърна
8. Риба
9. Бяло месо от пиле
10. Зехтин

Източник на изображението: pixabay.com

Петте нездравословни храни са:

1. Пържени храни или храни от заведения за бързо хранене
2. Червени меса
3. Сирена
4. Масло и мас
5. Сладкиши и захар, под каквото и да е форма.

Правилата на диетата са:

– Яжте поне три порции цели зърна на ден.
– Яжте салата всеки ден.
– Яжте по един зеленчук всеки ден.
– Пийте малко вино всеки ден.
– Шепа ядки всеки ден.
– Яжте фасул всеки ден
– Консумирайте домашни птици и ягоди най-малко два пъти седмично
– Консумирайте риба поне веднъж седмично
– Нежеланите храни са позволени, но по-малко от една порция седмично, с изключение на маслото
– 1 супена лъжица качествено краве масло може да се консумира на ден.

Превенция на кои заболявания се извършва с MIND-диетата?

Най-общо казано, Диетата на ума е свързана с по-бавен когнитивен спад. Използва се за превенция на болестта на Алцхаймер и за предпазване от болести, свързани с възрастта, като запек, обездвижване, сърдечни заболявания.

Източник: www.livescience.com, www.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *