Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Износени стави: най-честите причини и ТОП лекове и за проблеми със ставите!

Износени стави. Износени стави – симптоми. Износване на колянната става. Износване на тазобедрената става. Износване на раменната става. Причини. Профилактика срещу износени стави. Лечение при износени стави. Лекарства при износени стави. Болкоуспокояващи. Мазила. Билки при износени стави. Хранене при износени стави. Хранителни добавки при износени стави. 

лек за износени стави
От ставите зависи подвижността на цялото тяло!

Износени стави

Ставите представляват подвижните връзки между отделните кости. Двата края на всяка кост са така оформени, че ставната глава да пасне на ставната ямка на съседната кост. Хрущял покрива въпросните елементи, а ставата в цялост е обхваната от т.нар. ставна капсула. За смазка между отделните повърхности на ставата служи синовиална течност, образуваща се в самата капсула.

Износени стави е проблем, първите индикации за който се появяват по правило след 30-годишна възраст. В редки случаи, но все пак е възможно, процесите да стартират и в по-ранна възраст. Това се дължи на редица фактори, сред които се открояват наследствената предразположеност, наличието на някои малформации, честото и прекомерно физическо натоварване, претърпяна травма или високо лично тегло. Смята се, че в по-голяма степен жените са предразположени към ранно диагностициране на състоянието както заради периодичните колебания в теглото, така и заради хормонални особености.

И все пак, специалистите сочат, че от решаващо значение за износването на ставите е напредването на възрастта. Колкото повече са годините на един човек, толкова по-голям е рискът от появата на здравословния проблем, който ще разгледаме до края на текста. С течение на времето характерните оплаквания причиняват не само болка и дискомфорт, но се превръщат и в пречка пред изпълнението на рутинните дневни задачи. Ако не се предприемат адекватни мерки за лечение пък, състоянието лесно и неусетно може да премине в по-тежки форми на заболяване на опорно-двигателната система. Артрит, ошипяване и някои хронични проблеми са сред срещаните усложнения.

Износени стави – симптоми

Когато става дума за проблеми със ставите, могат да се откроят няколко основни симптома. Сред тези, които в голяма степен важат и за износени стави, са следните:

  • болка – болковият синдром е основен признак при износване на ставите. Ако в началните фази на състоянието болка се усеща най-вече при движение и при натоварване на засегнатата става, то с напредването на състоянието боли все по-често. Болки се усещат дори в състояние на покой, след почивка и при липса на каквото и да било натоварване.

Особен е моментът, че интензитетът на болката може да варира и да не е в пряка връзка със степента на износване. При някои пациенти усещането е изключително силно, докато изследванията показват незначително износване на ставата. При други, напротив, дори в напреднал етап на здравословния проблем не се усеща чак толкова силна болка;

  • скованост – в началните етапи на състоянието скованост се наблюдава най-вече сутрин след ставане. С хода на болестта обаче усещането започва да се появява все по-често. При заседяване или дори след кратка почивка раздвижването е трудно;
  • ограничени движения – характерен симптом за износване на съответната става са и затрудненията пред нормалното движение.

Износване на колянната става. Причини

Когато става дума за износени стави, при много пациенти става дума за износване на колянната става.

Коляното е част от човешкото тяло, която е изложена ежедневно на голямо натоварване. Отговорна е за голям обем от движения, което провокира постепенното й изхабяване и износване.

Конкретно при износване на колянната става пораженията са за хрущялите – те изтъняват, губят блясъка си и драстично променят цвета си. Едновременно с това, губят част от пластичността си, а повърхността им се покрива от неравности. Въпросните неравности предизвикват триене при движение, а оттам – и разрушителни процеси. Резултатът е появата на участъци, в който костта е напълно оголена, травмирана и възпалена. Често засегнати са и околоставните меки тъкани, а самата ставна капсула започва да се разрушава.

В повечето случаи основен фактор за износването на колянната става е възрастта. Процесът се свързва с забавения темп на самовъзстановяване на организма, който е значително по-бавен от скоростта на дегенеративните процеси. Сред останалите предпоставки са натоварването, за което вече стана дума, високото лично тегло, травми, инфекции, вродени дефекти, някои заболявания или грешки в храненето.

Сред останалите условия за износване на колянната става са намаленото количество синовиална течност и промени в самия й състав.

Като особеност на състоянието се посочва, че при все по-голям брой млади хора се появяват първи признаци за износване.

Без значение каква е причината, довела до износване на колянната става, ефектът от проблема е интензивна болка, ограничена подвижност, появата на отоци и възпаления, възможно ошипяване или събиране на течност. При някои пациенти се наблюдава още атрофия на мускулите в пряка връзка с поразената става и не на последно място – инвалидизация.

Износване на тазобедрената става. Причини

лек за износени стави
Износени стави е сериозен проблем!

Неусетно. Това е определението, с което много често се свързва износването на тазобедрената става. При много от пациентите процесите протичат незабелязано, но могат да доведат до трайни и необратими последици.

Самото износване на тазобедрената става представлява постепенно изхабяване на хрущяла. Паралелно с това, протича процес на влошаване на качеството и намаляване на количеството на синовиалната течност. Резултатът е ограничена възможност за самовъзстановяване на хрущяла и последващи дегенеративни изменения.

По правило се смята, че износването на тазобедрената става е проблем, който се задълбочава с напредването на възрастта. Не при всички хора обаче времевият фактор е от значение. При някои състоянието не се индикира дори в пределна възраст.

Ако обаче процесът на износване стартира, то той може да доведе дори до пълното разрушаване на хрущяла. Резултат от това е директното триене на костите една в друга, съпроводено от остра болка, скованост и постепенно инвалидизиране.

Сред основните причини за износване на тазобедрената става са:

  • загуба на костна плътност (остеопороза);
  • влошаване или пълно ограничаване на естествените възстановителни възможности на тялото. В голяма степен този фактор се обуславя от напредването на възрастта;
  • прекомерно физическо натоварване;
  • редовно изпълняване на монотонни движения, които предизвикват идентични, повтарящи се микротравми;
  • обездвижване, което рефлектира върху синовиалната течност и върху възможността на хрущяла да се храни;
  • травми, увреди, разкъсвания на връзките или на хрущяла;
  • откъсване на малки частици тъкан, която се задържа в ставната капсула и нанася инцидентни или периодични наранявания;
  • системни заболявания (напр. подагра, диабет и други);
  • заболявания с възпалителен характер;
  • вродени или придобити деформации на ставите.

Сред най-често срещаните последици при износване на тазобедрената става са образуването на остеофити, познати на разговорен език като шипове, появата на отоци, ограничената подвижност.

Износване на раменната става

Раменната става също е подложена на ежедневно натоварване. Именно поради това често попада в категорията на рисковите – тези, които са изложени на по-голяма вероятност от преждевременно износване.

Основният призна на състоянието и тук е болката. В началото тя се появява при преумора на ставата, но с напредването на състоянието започва да се усеща периодично. Дори след почивка остава усещане за скованост, а при тежки форми – болезненият синдром е перманентен.

Състоянието се характеризира още от спазми на околните мускули и постепенно ограничаване на подвижността. Възможни са изливи на синовиална течност, предизвикващи отоци, още зачервяване на ставата, повишаване на температурата или атрофрия на мускулите на рамото. При движение се чува характерно хрущене. В хода на износването ставата се деформира и обездвижва.

Профилактика срещу износени стави

Поради обстоятелството, че при мнозина износването на ставите е необратим процес, изключително внимание се обръща на профилактиката. За тези, които по неволя са се сблъскали вече с проблема, са наясно, че под комплексна профилактика се разбира подходящ хранителен режим, умерено физическо натоварване, прием на хранителни добавки, които ограничават износването на ставите.

Факт е, че при голям брой от пациентите, които страдат от износени стави, правилната диагноза се поставя късно. Това с пълна сила важи за проблемите на тазобедрената става, за които стана дума, че се развиват изключително тихо и безсимптомно. Именно поради това специалистите съветват още при първите признаци на проблеми със ставите – болка, наличието на оток или зачервяване, съмнение за възпалителен процес – да се потърси адекватен лекарски съвет.

Дори без наличие на конкретни симптоми, често се дава съвет след навършване на 40-годишна възраст и при пряк контакт с някой от факторите, които влошават здравето на опорно-двигателния апарат, да се извърши преглед с цел установяване на състоянието на ставите.

Ако се пренебрегне тази заръка, добре е поне да се полагат елементарни грижи за здравето с цел ограничаване износването на ставите. Сред насоките, на които редовно се акцентира, са редуциране на телесното тегло при необходимост, особено внимание по отношение на прекомерното или липсващото физическо натоварване, акцент върху здравословното хранене.

стави
Болката е основен синдром при износени стави!

Лечение при износени стави

Стигнахме и до същността на настоящия материал. А именно – да начертаем общи насоки за това как може да се противодейства, ограничи или намали износването на ставите. В редовете по-долу ще разгледаме някои от съветите, които се дават често с цел стопиране на естествените дегенеративни процеси и възстановяване в максималната възможна степен на тъканите в ставата.

Самите принципи на лечение, доколкото може да се говори за лечение при износване на ставите, представляват съвкупност от различни похвати. Подборът им в голяма степен зависи от степента на самото износване, от засегнатата става, от общото здравословно състояние на пациента. В хода на терапията се назначават лекарствени и нелекарствени продукти, прилага се специален режим на хранене, при необходимост – физиотерапия. Съществена част от опитите за възстановяване на засегнатите стави се отделя на хранителните добавки. В крайни случаи – форма за лечение е и оперативните намеса, при която поразената става се подменя от изкуствена.

Преди да се спрем по-конкретно на всяка една от набелязаните по-горе точки за възстановяване при износени стави, ще отбележим нещо важно. Всеки пациент, при когото е установен стартирало износване на ставите, трябва да е наясно, че с ограничаване на движението не може да преустанови развиващия се дегенеративен процес. В най-голяма степен това се дължи на обстоятелството, че ограничената физическа активност в засегнатата зона от тялото ще доведе до намалено кръвоснабдяване, а оттам – до по-малко хранителни вещества. В същото време, настъпва и задържане на отпадните продукти, отделили се по време на възпалителния процес. В този ред на мисли – резултатът от обездвижването би бил по-скоро влошаване на общото състояние на ставата.

Лекарства при износени стави. Болкоуспокояващи

Когато става дума за износени стави, по-рядко може да се говори за конкретни лекарствени продукти, които биха имали лечебен ефект. Най-често се говори за препарати, успокояващи основния синдром – болката.

Именно поради това и ние ще се спрем на някои от най-популярните медикаменти, които се препоръчват при износване на ставите с цел облекчаване на болката, намаляване на отока и възпалението.

В повечето случаи при износени стави приложението е на познатите ни нестероидни противовъзпалителни средства. Ако терапията стъпи върху вариантите за перорална употреба, то сред най-често прилаганите са следните:

  • Диклофенак – препарат с доказани ползи при износени стави. Съдържа диклофенак като активна съставка, има мощен противовъзпалителен ефект и намалява болката;
  • Ибупрофен – при болки в ставите, предизвикани от износване, се препоръчва и Ибупрофен. Препаратът има лек до умерен противовъзпалителен ефект, като успешно се справя и с повишената телесна температура;
  • Волтарен – използва се при болки в ставите от различен произход. Действието му е насочено към блокиране на синтеза на пстогладнините, от които зависи усещането за болка, появата на възпаление и повишена температура;
  • Назелгин – облекчава болката и възпалението, като в същото време понижава и температурата, провокирана от възпалителния процес;
  • Проалгин – използва се приоритетно при невъзможност за прием на други медикаменти с цел облекчаване на болката и възпалението.

Мазила при износени стави

Наред с вариантите за болкоуспокояващи, приемани през устата, често се търси облекчение и чрез употребата на локални продукти. Ще разгледаме и някои от популярните сред тях:

  • Волтарен емулгел – прилага се при възпаление и оток, пряка последица от износване на ставите, от механични травми и различни артритни форми. На ден се нанася по 3-4 пъти, като се избягват внимателно обриви, екземи, открити рани и други кожни проблеми;
  • Дий Рилийф гел – действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Съдържа ибупрофен;
  • Диклак гел – облекчава болката, отока и възпалението;
  • Бен-гей маз – намалява болка и скованост в ставите от разнороден характер, в това число – и в резултат на износване.

Още мазила при износени стави

Освен традиционните продукти за локално приложение, които се използват за облекчаване на признаците на износени стави, достатъчно популярни са и редица мазила, които попадат в групата на нелекарствените продукти.
Ще се спрем на няколко широко познати продукти с доказан ефект:

*Вирумин загряващ гел – препоръчва се с цел облекчаване на болката и ограничаване на сковаността. Помага и за възстановяване на поразените в резултат от износването мускули, разположени в близост до засегнатата става. Нанасянето му има затоплящ ефект, който води до цялостно отпускане на третираната зона. Вирумин загряващ гел съдържа екстракти от люспи на елда и зелен овес;

*Гел балсам с дяволски нокът – терапевтичният загряващ гел балсам с дяволски нокът се препоръчва при редица оплаквания, засягащи опорно-двигателния апарат, в това число и при болки в ставите от различен характер. Основната съставка – дяволски нокът – се отличава с мощно болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Ефектът от него е потискане на ензимите, провокиращи възпаление на хрущялната тъкан. Употребата на самия гел подобрява кръвообращението в засегнатата болка и драстично намалява болката;

*Крем със зеленоуста мида – може би най-популярните продукти против износване на ставите съдържат в състава си зеленоуста мида. Приложението на въпросния крем и по-точно на мидения екстракт подобрява и нормализира функциите на ставите, сухожилията и мускулите, действа подхранващо и възстановяващо. Самият продукт има и доказан противовъзпалителен ефект.

Билки за възстановяване и облекчаване на стави и ставни болки

Съветите, които народната медицина дава при износени стави, в голямата си част се покриват с тези, чрез които се лекува болката, сковаността и ограниченото движение. Причината се крие в това, че за да се неутрализират тези основни оплаквания, трябва да се направи необходимото, за да се възстанови ставният хрущял.

Ще се спрем на някои от популярните билки и естествени продукти, които намират приложение при проблеми със ставите.

Билки по Петър Димков

Лечителят Петър Димков завещава немалък брой домашни рецепти при износване на ставите. Сред популярните е тази, при която се настъргват на ситно около 1 килограм пресни моркови. С получената маса се налага болната става, като важно е да се покрие плътно цялото болно място. Отгоре се поставя парче найлон, а върху него марля и плат. Компресът се пристяга така, че да може да издържи поне 24 часа. Скоро след поставянето му ще отшумят първите оплаквания.

Друга популярна рецепта е тази с употребата на диви кестени.

С предварително почистени и настъргани кестени се запълва стъклен буркан почти до резбата. Кестените се заливат с камфоров спирт и съдът се затваря плътно. Оставя се на слънце, като на шестия ден се добавя по 1 ч.л. нишандър и сяра, а на седмия – 1 ч.л. терпентин. На сместа й трябват още 2 дни на слънце, като периодично бурканът се разклаща.

С получената лековита течност се третират засегнатите стави по няколко пъти на ден. Това ограничава възпалението и намалява болката.

Градински чай

При риск от преждевременно износване на ставите се препоръчва ежедневна консумация на отвара от градински чай. Доза за еднократен прием се приготвя, като 1 с.л. от билката се запари в чаша с гореща вода. На ден се препоръчва да рецептата да се изпълнява поне 2 или 3 пъти.

Освен че е мощен антиоксидант, който прочиства ставите от свободните радикали, летливите масла в градинския чай насърчават възстановителните процеси.

Босвелия

Сред доказаните растителни фаворити при проблеми със ставите е билката босвелия. Позната още като тамяново дърво или индийски тамян, тя спомага за добрата циркулация на кръвта в тялото, като по този начин съдейства за оздравяването на съединителната тъкан, пострадала в хода на дегенеративните процеси. Освен това има противовъзпалително действие, намалява отока и подобрява подвижността на ставата.

Освен под формата на хранителна добавка, може да се приема и като чай. Ето какво ни пише Петранка Гълъбинова:

„Здравейте, изчетох всичко, което сте изписали за проблемните стави. Защото из си патя от такива, ще ви дам едно предложение за включване в списъка – босвелия.

Билката не се открива по нашите ширини, затова си я купувам насипна от аптеката. На ден си приготвям по 2 чаши чай от нея всеки път, щом имам криза. А те са чести – колянното ми е почти напълно износено, но така и не се реших на операция. И заради годините, и заради парите.

Та пия по 2 чаши – сутрин едната и вечер другата – и така за няколко дни кризата отминава. Знам, че не е панацея, но мен ме облекчава!”, завършва Петранка.

лек за износени стави
БОСВЕЛИЯ – край на болките в ставите!
Джинджифил

С джинджифил се приготвя изключително мощно натурално средство за регенериране на ставите. За изпълнението на една от най-популярните рецепти е необходим корен с дължина от около 2 см, който предварително се почиства и настъргва. Към него се добавят 125 г хрян и съставките се мелят в блендер до получаването на гладка паста. Прехвърлят се в подходящ съд с капак и към тях се добавя сокът от 4 лимона, 3 с.л. мед и 2 с.л. канела. Всички съставки се разбъркват внимателно и полученият лек се съхранява в хладилник.

На ден от него се приемат по 2 с.л. – преди обяд и преди вечеря. Другият вариант е да се консумира същото количество непосредствено преди физическо натоварване.

Приемът продължава 3 седмици, което време е достатъчно, за да се стартира процес на възстановяване на поразената става.

Ябълков оцет

Не на последно място – чистият ябълков оцет е с доказани ползи при проблеми със ставите и костите. За да се прочисти тялото, в това число и поразената става и да се насърчат възстановителните процеси, достатъчно е на ден се изпива по чаша вода, в която са разтворени около 50 мл ябълков оцет.

Препоръките е да се започне с това количество, прието сутрин на гладно. След привикване на организма дозите, приготвени по схемата по-горе, могат да достигнат 3 за денонощие.

Хранене при износени стави

Вече стана дума, че храненето заема важна роля в процесите на превенция и възстановяване при износени стави.

Подобно на мускулите, ставите също имат конкретни нужди по отношение на хранителните вещества, които достигат до тях. За здравословно за ставите се определя меню, което им доставя всички основни хранителни вещества.

хранене при износени стави
Храненето е важно при износени стави!

Съществена е ролята на протеините като част от хранителния режим при проблеми с опорно-двигателния апарат и по-конкретно – при износване на ставите. Протеините са сред основните градивни елементи на ставите, от които зависи общото им състояние и по-конкретно – еластичността и гъвкавостта им.

Есенциалните мастни киселини също заемат място сред хранителните вещества, от които ставите имат нужда в голяма степен. Без съмнение, всички са наясно, че тук се обръща приоритетно внимание на омега-3 мастните киселини, съдържащи се най-големи количества в риба, яйца, орехи, соя и други вкусни и полезни храни. Ако редовно на тялото се набавя необходимата му доза омега-3 мастни киселини, това може да забави, ако не и да неутрализира предпоставките и възникването на процеси, водещи до износване на ставите.

Макар за мнозина да звучи леко странно, за доброто състояние на ставите роля имат и въглехидратите. Необходимостта от това те да присъстват редовно в менюто се свързва с обстоятелството, че от наличието им се обуславя състава и функционалността на т.нар. ставна смазка. Става дума за синовиалната течност, която осигурява плавното движение, но в същото време играе съществена роля за храненето на хрущяла. Тук ще вметнем, че хрущялите са сред малкото тъкани, които са лишени от собствено кръвоснабдяване и разчитат на хранителните вещества, които им доставя ставната течност.
Въпросната течност, на свой ред, е с основана съставка глюкозамин. Веществото представлява съединение между протеин и глюкоза, което трудно се произвежда при липса на захари в организма. Именно поради това при дегенеративни процеси на ставите не се препоръчва спазването на диета, при която изцяло се изключва приемът на въглехидрати.

Сред останалите хранителни вещества и полезни минерали, които би следвало редовно да присъстват в менюто, са манган, магнезий, селен, цинк, калций и витамини.

Примерна диета при износени стави

Без да претендираме за всеобхватност, ще се спрем и малко по-конкретно на храни, които се препоръчват за здрави стави. Внимание ще обърнем и на тези, които е добре да се избягват при установени вече проблеми:

Препоръчвани храни при дегенеративни ставни процеси:
  • червено месо (нетлъсто);
  • яйца;
  • пълномаслени млечни продукти, съдържащи мазнини и органичен калций (препоръчва се да се консумират заедно с храни, съдържащи оксалова киселина, каквито са спанак, киселец и други);
  • риба и морски дарове, източник на фосфор;
  • зеленчуци със зелен цвят;
  • цитрусови плодове, касис;
  • стафиди, фурми, сушени кайсии и сини сливи, мед от елда, в които се съдържат големи количества магнезий;
  • хрущяли, които са естествен източник на мукополизахараиди и които благоприятстват наличието и състава на синовиалната течност;
  • желатин.
Храни, които трябва да се избягват:
  • храни, източник на неорганични фосфати (газирани напитки, храни с набухватели и прочие);
  • мариновани, пушени, консервирани храни заради високото им съдържание на неорганични соли, които оказват допълнително дразнение върху ставната капсула и често предизвикват възпалителни процеси;
  • тлъсто свинско месо и черен дроб заради съдържащите се в тях пурини. Голямата концентрация на пурини може да се окаже предпоставка за деформация на ставната капсула и за развитие на подагра;
  • чай, кафе, какао и шоколад;
  • храни, съдържащи оксалова киселина, каквито са ряпа, киселец, спанак и други. Въпросната киселина, когато не е неутрализирана, предизвиква дразнене на околоставните нерви и влошава храненето на ставите.
Общи насоки:

Това, което може да се изведе като общи насоки по отношение на храненето при износени стави, е следното:

  • за здрави стави трябва да се забравят напълно маринованите храни;
  • добре е храната да се приготвя в емайлирани съдове с цел съхранение на полезните вещества;
  • през зимните месеци приемът на плодове е препоръчително да е под формата на сушени или замразени;
  • плодовете и зеленчуците като цяло да се подлагат на минимална термична обработка с цел съхраняване на полезните вещества.

Хранителни добавки при износени стави

Вече споменахме, че ролята на хранителните добавки с цел преодоляване на пораженията при износени стави е съществена. Дори за тези, за които нелекарствените продукти са излишен разход, съществуват редица доказателства в посока на това, че износването на ставите може да бъде ограничено или стопирано с помощта на подходящия продукт.

Стана дума и за полезните вещества, които трябва да набавяме на организма си, за да успее да се противопостави на дегенеративните процеси, развиващи се с напредването на възрастта. Именно поради това в тази част на текста ще се спрем на няколко от хранителните добавки, с помощта на които можем да подсигурим нужните на опорно-двигателния апарат полезни вещества. Нещо повече – ще обърнем внимание на онези препарати, които конкретно се препоръчват при износване на ставите.

Curica Pain Relief

Комбинация от 3 натурални екстракта с мощно противодействие срещу болката в ставите е в основата на Curica Pain Relief. Става дума за екстракт от куркума, босвелиева киселина от босвелия и салицилова киселина, извлечена от кората на бяла върба. Въпросните полезни вещества са известни със способността си да неутрализират болката, сковаността и цялостния дискомфорт в ставите.

Конкретният продукт се препоръчва с особен успех при износени стави и при други състояния с възпалителен или невъзпалителен характер, засягащи тази основна част от опорно-двигателния апарат. Връща мобилността и подпомага изпълнението на ежедневните задачи. Като съпътстващи предимства на Curica Pain Relief се сочат повишеният имунитет и по-добрата работа на сърдечно-съдовата система.

Колаген

Когато стане дума за проблеми със ставите, няма как да пропуснем да препоръчаме хранителна добавка, съдържаща колаген. Причината е ясна – ролята на въпросното вещество е от съществено значение за доброто състояние на самата става и на ставния хрущял в частност.

Продуктът, върху който ще акцентираме, е BioCell Collagen. В състава му влиза така необходимият за двигателния апарат колаген тип II, в комбинация с хиалуронова киселина – още един незаменим продукт за хрущялите, костите, сухожилията.

Когато в тялото се наблюдава дефицит на посочените елементи, стартират редица разрушително процеси, в това число – и износване на ставния хрущял. Наблюдават се болка, скованост, ограничена подвижност.

АРТРОМИН

Артромин е уникална чешка формула за ставите и костите! Ненапразно продуктът е обявен за „чешкото чудо за ставите“! Десетки проучвания от различни точки на света доказват ефективността на Артромин.

В състава му са включени  коралови водорасли – източник на естествен, лесно усвоими калций, магнезий и растителни екстракти. Съдържа още шийтаке, облепиха, босвелия, шипка и витамин D.

Доказано Артромин помага при:

– Затруднено придвижване, вследствие на проблем в ставите;

– Намалена костна плътност;

– Подпомага цялостно за доброто състояние на храносмилателната и сърдечно-съдовата системи.

артромин при износени стави
Артромин – чешкото чудо за ставите!

артромин при износени стави

 

 

Витамини при износени стави

И след като стана дума за полезните вещества, които е добре да си набавяме чрез храната и хранителните добавки, няма как да пропуснем да споменем и витамините, от които в най-голяма степен зависи здравето на ставите. Ето кои са наистина важни:

  • витамин Е – намалява болката в ставите, съдържа се в ядките и зърнените кълнове;
  • витамин С – намалява скоростта на дегенеративните процеси и развитието на съпътстващи ставни заболявания. Открива се в цитрусовите плодове и в зеленчуците;
  • витамин D – играе съществена роля за здравето на костите, предпазва от редица ставни заболявания, в това число от остеопороза. Набавя се от рибата и млечните храни. Съществено е значението на слънчевите лъчи за синтеза му;
  • бета каротин – мощен антиоксидант, които забавя процесите на стареене на ставите. Открива се в морковите, зелето, спанака, марулята и други;
  • витамини от група В – ролята им е съществена за ограничаване на възпалението. Набавят се от риба, слънчоглед, зърнени храни и други.

При износени стави – за финал!

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: цялостна грижа за ставите
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: цялостна грижа за ставите

Източници:

https://www.healthandsportcentral.co.nz/blog/why-some-joints-wear-out/

https://www.sharecare.com/health/bone-joint-muscle-health/joints-wear-tear

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Износени стави: най-честите причини и ТОП лекове и за проблеми със ставите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *