ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ГЛИПЕР / GLIPER

Съдържа глимепирид, лактоза монохидрат, натриев нишестен гликолат

Предназначение

глиперГЛИПЕР е медикамент за стимулиране продукцията на инсулин от панкреаса. Приемът на този продукт увеличава чувствителността на организма към инсулина и е подходящ за потребители със захарен диабет тип 2. Медикаментът се въвежда, ако други мерки като диета и физическа активност не дават очакваните резултати.

Как се приема

Това лекарство трябва да бъде назначено от лекар на база данните от изследвания и точно диагностициране на здравословния проблем. Налични са таблетки от 1, 2, 3 и 4 мг, изборът на вариант зависи от препоръчаната доза.

Медикаментът се взема веднъж дневно, по време на закуска/първо хранене, с половин чаша вода. Таблетката се поглъща цяла. Терапията започва с таблетка от 1 мг дневно; при необходимост дневната доза се увеличава до постигане на максимален ефект. Максималната допустима доза за ден е 6 мг. Корекции в дозирането могат да се правят на 1-2 седмици.

При пропуснат прием дневната доза се взема с храна при първа възможност, или – според величината на закъснението – се изчаква времето за следващия. При това се поглъща обичайната доза, а не увеличена с цел компенсация. Ако приемът е предозиран, трябва да се направи консултация с лекар; възможни са инциденти със загуба на съзнание.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ГЛИПЕР може да е свързан със състояния на хипогликемия. Симптомите са замайване и изпотяване, ускорен пулс, объркване, слабост и умора, глад, схващане на устата, бледност. В такива случаи трябва да се вземе подсладена течност или храна.

Не са изключени и прояви на хипергликемия – жажда и умора, пресъхване на устата, често уриниране, затруднено дишане, зачервяване и изсъхване на кожата, загуба на апетит. Има вероятност от припадъци и загуба на съзнание, затова е препоръчително да се търси лекарска помощ.

Възможни са алергични реакции – обриви, отоци на гърлото и лицето, дишане с хрипове.

Кога НЕ БИВА да се приема

ГЛИПЕР не трябва да се взема при проявена алергия към някоя от съставките на продукта или към сулфонамиди. Не е подходящ за пациенти с лактозна непоносимост.

Да не се използва при бременност и кърмене. Медикаментът е противопоказан за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не трябва да се прилага при терапии за пациенти с чернодробни и бъбречни увреждания в средна до тежка степен.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на този медикамент трябва внимателно да се съчетае с поддържащо лечение за други заболявания – когато това е необходимо. Специална грижа са съвместяването с антикоагуланти и антибиотици, с диуретици, хорномални продукти, МАО-инхибитори, лекарства за хипертония, перорални противозачатъчни, витамини, преднизолон и пробеницид.

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за 30 таблетки по 1 мг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *