Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Радикулит – как се лекува и още: причини, симптоми, диагностика

Как се лекува радикулит? Лечение при радикулит. Продукти. Инжекции при радикулит. Упражнения. Масаж. Народни рецепти. Вани. Операция при радикулит. Превенция и профилактика. Причини за радикулит. Симптоми. Видове. Диагностика.

Радикулит – състоянието представлява възпаление в корените на периферните нерви, които излизат от гръбначния стълб.

Как се лекува радикулит?

Болката е основен признак на радикулит!

Основен момент при лечението на радикулит е откриване и преодоляване на състоянието, което провокира възпаление в корените на нервните окончания. В зависимост от конкретната причина, терапията може да включва прием на медикаменти, в това число и противовъзпалителни лекарства, физиотерапия, физически програми и упражнения.

При по-леки форми на радикулит изцерението е възможно и с помощта на методите на народната медицина.

Ефективни при повечето разновидности на състоянието са и нелекарствени подходи като масаж, мануална терапия, гимнастика, иглотерапия, терапия с горещ парафин, рефлексотерапия, ултразвук, нагревни и кални бални.

Ако обаче изброените по-горе подходи не доведат до желания резултат, то може да се наложи и хирургическа интервенция. Това обаче е изключително рядко прилаган подход при лечение на радикулит.

При правилно назначена схема на лечение облекчение се постига в рамките на няколко дни до няколко седмици.

Медикаментозно лечение на радикулит

Всеки, който е изпитал последствията на радикулит върху себе си, е наясно, че болката е определящ фактор при предприемането на лечение. И по-точно – първа цел на приложената терапия е да облекчи в максимална степен болковия синдром.

Именно поради това като първа стъпка при лечението на радикулит се сочи изборът на подходящ обезболяващ продукт. Разнообразието от медикаменти от тази група е огромно. Внимание трябва да се обърне на обстоятелството, че голяма част от тях се приемат през устата. Това забавя скоростта им на действие и в същото време се превръща в предпоставка за стомашни неразположения.

Преди да се спрем на конкретни примери за лекарствени препарати, прилагани при радикулит, ще посочим основните групи продукти, които консервативното лечение най-често включва:

  • нестероидни противовъзпалителни средства – употребата им цели ограничаване на болката и неутрализиране на възпалителния процес;
  • мускулни релаксанти – действието им е насочено към отпускане на скелетните мускули и осигуряване на по-добро кръвообращение. По този начин се ограничава натискът върху нервните окончания. Въпросните препарати обаче трябва да се приемат с повишено внимание, тъй като крият риска от редица обратни ефекти;
  • витамини от група В – използват се заради релаксиращото въздействие, което имат. Намаляват натиска върху коренчетата на нервите, насърчават възстановяването на увредената нервна тъкан и подпомагат предаването на нервни импулси. В комбинация с витаминии от група В действието на изброените по-горе медикаменти е по-резултатно;
  • стероиди – някои лекари предписват стероиди като част от терапията при радикулит като заместители на кортизола. Действието им е насочено към намаляване на болката и преодоляване на възпалението;
  • антидепресанти – при определени пациенти антидепресантите също са вариант за преодоляване на неразположенията. Особено когато болковият синдром е толкова силно изразен, че пациентът не успява да се отпусне, да се наспи и да възстанови психическата си енергия.

Продукти при радикулит

Заради голямото разнообразие от препарати с облекчаващ и противоовъзпалителен ефект, трудно е да се посочи един или няколко и да се твърди със сигурност, че те са най-удачният вариант. Изборът може да падне както върху приемани през устата продукти, така и върху такива за трансдермално приложение.

Мидокалм е пример за обезболяващ препарат, който се използва често при  ставни проблеми. Твърди се, че действа сравнително бързо и не предизвиква сънливост или други съпътстващи оплаквания. Като пример за препарат за локално приложение можем да посочим Финалгон и подобните му. Конкретно въпросният е синтетичен аналог на капсаицина, действа съдоразширяващо и загряващо.

Ако искате да облекчите неразположенията, без да приемате лекарствени продукти, то вариантите отново са многобройни. И в тази категория – допълнителни продукти – ще се спрем както на такива за перорална употреба, така и на такива за локално приложение.

Матсан дойч съдържа змийска отрова!

В групата на популярните мазила, които не са на основата на лекарствени вещества, попадат следните:

  • Вирумин загряващ гел – употребата му се препоръчва при болки в мускулите и ставите. Нанася се с леки масажни движения, загрява и отпуска. Има мощно релаксиращо дейтвие;
  • Матсан дойч със змийска отрова – сред най-търсените мазила при радикулит към днешна дата са тези на основата на змийска отрова. Матсан дойч е типичен пример – използва се при възпалителни и невъзпалителни процеси в опорно-двигателната система, успешно се справя с болката и премахва съпътстващите оплаквания;
  • Охлаждащ гел – обратният принцип – охлаждането – също е приложим в някои случаи. При тях се препоръчват продукти като немския охлаждащ гел, който успешно елиминира болката и схващането.

Инжекции при радикулит

Прилага се вариант и за инжекционно лечение на радикулит. При него се подготвя специален коктейл от разтвори в съотношение, съобразено със състоянието на конкретния пациент. Смята се, че по този начин много по-бързо се достига до търсеното облекчение.

В групата на медикаментнозните разтвори, които се прилагат при разглежданото здравословно състояние, попадат следните и други препарати:
  • Кетонал – нестероидно противовъзпалително средство, което блокира синтеза на простагладнините. По този начин елиминира източника на възпалението и ограничава болката;
  • Волтарен – отличава се със силен противовъзпалителен ефект. Ефективността му се повишава в комбинация с други препарати. Действа и температуропонижаващо;
  • Милгама – представлява комбинация между лидокаин и витамини. Намалява болката и осигурява доставката на хранителни вещества в поразените зони;
  • Новокаин – действа бързо и ефикасно, като отпуска засегнатия нерв;
  • Диклофенак – ефективен продукт при болка, възпаление и треска. Прилага се интрамускулно. При повечето случаи достатъчно е поставянето на само една инжекция.

Нов подход при радикулит

Няма как да пропуснем да отбележим и ролята на някои новаторски подходи при лечението на радикулит и подобни възпалителни състояния в опорно-двигателната система. Ето какво подбрахме за вас:

Стоп Пейн – Стоп Пейн е типичен пример за нов подход при преодоляване на неразположенията, предизвиквани от възпаление в нервните окончания. Представлява иновативен уред, който премахва болка с различна локация – във врата, кръста, раменете, бедрата, таза, глезените, седалищния нерв и навсякъде другаде, където боли.

Затопляща яка – ако става дума за болка във врата, предизвикана от конкретната форма на радикулит, до спасението е именно универсалната затопляща магнитна яка. Biomagnetic Power. Яката поддържа врата и главата, като улеснява движението и спомага за преодоляване на болката.

Нанобелт – и не на последно място – Нанобелт. Коланът, който премахва болка в кръста с различен източник. Използва се с огромен успех при радикулит и подобните му състояния, като мощното действие на магнитите действа отпускащо и лечебно, помага за ограничаване на възпалителните процеси и насърчава възстановяването.

Упражнения при радикулит

Упражненията са съществена част от лечението на радикулит!

Съществена част от терапията при радикулит е движението и по-точно изпълнението на подходяща комбинация от упражнения и тренировки. Правилният метод за преодоляване на възпалението е да се използва помощта на рехабилитатор или поне компетентен треньор, който не само да подпомогне укрепването на скелета и мускулатурата, но и да ограничи риска от нови травми и увреждания на нерви.

Масаж при радикулит

Ако решите да преодолявате последствията при радикулит с масаж, имайте предвид, че той протича най-общо в 3 етапа.

В началния се прилагат единствено поглаждащи и пощипващи техники. Той се смята за подготвителен.

Вторият е същински, като се прилагат стабилни и лабилни вибрации. Подходящи при разглежданото състояние са спираловидните и пръстеновидни движения.

Последният е завършващ етап. При него техниките са полюляващи и поглаждащи.

Народни рецепти при радикулит

Както и при редица други здравословни нераположения, така и при радикулит, народната медицина е изпробвала и съхранила голям набор от рецепти с доказан ефект. Ще се спрем на някои от най-популярните, като специално внимание ще обърнем на меда и пчелните продукти като изпитани лекове при възпаление на нервните корени.

Пчелен восък

При радикулит помага компрес с пчелен восък. Неголямо количество от него се разтопява на водна баня. Оставя се да охлади дотолкова, че да може да се нанесе върху кожата. Зоната, която ще се третира, предварително се намазва с мас или зехтин. С помощта на широка четка се нанасят няколко слоя от разтопения восък, като отгоре мястото се покрива с памучна кърпа или тензух. Плътно се увива с дебела хавлиена кърпа или одеяло, като компресът се оставя да действа до пълното му изстиване.

Смята се, че рецептата е изключително ефективна при радикулит, като облекчение може да се усети още след първия компрес.

Мед

Вариант за компрес отново с пчелен продукт, но този път с мед, ни предлага и Зоя Младенова в свое писмо, в което ни разказва през колко здравословно изпитания са преминали тя и семейството й.

Ето какво пише Зоя:

„В стъклена или порцеланова купа смесвам по равно мед, олио и прополисова тинктура. Количеството не трябва да е голямо, колкото да се нанесе еднократно върху болното място. Ако остане, не пречи да се съхранява ден-два.

Намазва се сместа върху хартия с размери, колкото да покрие там, където боли. И се залепя директно върху кожата. Прикрепя се с бинт плътно, но не бива чак да се пристяга. Оставя се да издърпа болката и да премахне напрежението. Като цяло, необходими са няколко часа, за да се усети, че вече не боли толкова силно.”, пише ни Зоя.

Друг вариант за компрес с мед, който облекчава болка от радикулит, е приложението на следната рецепта. Смесват се по 1 с.л. мед, вода и английска сол. След като съставките се разбъркат добре, се втриват с масажни движения в болното място. Отгоре се поставя найлон, който се превързва с вълнена кърпа. Така се прекарва нощта, а на сутринта компресът се отмива с хладка вода.

С най-голям успех рецептата се ползва, когато болките от възпалението се усещат в зоната на кръста.

Черна ряпа
Цел на първо място е облекчаване на болката!

Отново с мед, но този път в комбинация с черна ряпа е също популярен лек при разглежданото състояние. За целта се взема ряпа със средни размери. Изрязва се капачето и се издълбава сърцевината. Полученото кладенче се запълва с чист домашен пчелен мед и се оставя на топло място за поне 4 часа. През това време се отделя сок, който се използва за разтривка. Достатъчно е от него да се нанася по 1-2 пъти дневно с леки масажни движения, като след разтривката мястото се покрива за кратко с вълнен плат, за да се загрее.

Хрян

При радикулит помага и хрян или по-точно сок от хрян. Прясно получен сок се разрежда в съотношение 1:1 с вода и се втрива в болезнения участък. Мястото се покрива с вълнен шал, за да се загрее и да подейства лекът.

Черна топола

С доказана ефективност при лечението на радикулит е и черната топола. За целта се използват изсушени пъпки. 2 с.л. от тях се стриват и се заливат с 300 мл гореща вода. Оставят се да се запарят за 15 минути, след което запарката се прецежда. Полученото количество се изпива на 3 приема през деня.

Друг вариант е да се приготви настойка, като 2 ч.л. пъпки от черна топола се залеят със 100 мл спирт. В стъклен съд съставките се оставят за седмица, като периодично се разклащат. На седмия ден се отцеждат и от получената тинктура се консумират 3 пъти на ден 20 капки, разтворени във вода или друга подходяща напитка.

Вани при радикулит

На особена популярност в народната медицина се радват и лековитите вани при радикулит. Разнообразието от препоръчвани съставки е голямо, като ние се спряхме на 3, които да ви предложим като част от настоящия материал:

Вана с хрян

Необходими са между 50 и 70 г настърган хрян, предварително увит в тензух. Ваната се пълни с вода, като температурата е препоръчително да бъде 37 градуса. Добавя се и хрянът, като във ваната се престоява, докато водата започва да изстива. Процедурата се прилага непосредствено преди сън за поне 12-14 поредни вечери. Смята се, че тази форма на хидротерапия е подходяща освен при радикулит, още при подагра, ревматизъм и други.

Вана с горска пищялка

Може би по-малко познатата горска пищялка също е доказан лек при радикулит. Вана с нея се приготвя, като 50 г сухи корени от билката се натрошават и се заливат с 1 литър гореща вода. Оставят се да престоят за 2 часа, след което се връщат на огъня за 30 минути. Получената отвара се  прецежда и се добавя към вана с вода, като температура отново 37 градуса. Спазва се същото правило – ваната се приготвя преди лягане за 12 – 14 последователни вечери.

Вана с ливадно орехче

С литър студена вода се заливат 30 г натрошени корени от билката ливадно орехче. Съставките се слагат на тих огън и се оставят да врат за 30 минути. Оставят се да престоят на топло за още 30 минути, след което се прецеждат. Получената отвара се добавя към вана с вода  (температура на водата 37 градуса). Спазва се правилото – преди сън за поне 12 – 14 процедури.

Операция при радикулит

Споменахме вече, че в редки случаи се прилага хирургическа интервенция при радикулит. Към днешна дата преобладаващо се използва ендоскопки метод за лечение. Чрез самата операция се постига освобождаване на напрежението върху поразения нерв и по този начин се ограничава възпалителния процес. Процедурата е минимално стресираща и изисква кратък възстановителен период. Малките размери на разреза позволяват провеждането й под локална анестезия и венозна седация, което допълнително намалява последващите неразположения.

Превенция и профилкатика

Съществено внимание при лечението на радикулит се обръща и на методите за превенция и профилактика. Като основно правило се сочи индивидуалното усилие да се избягват всички евентуални предпоставки, които биха довели до възпаление на нервните окончания на гръбначния стълб. Не във всички случаи обаче това е възможно.

И все пак, като основни насоки в тази връзка се извеждат следните съвети:

  • да се изгради навик за правилна стойка;
  • да се избягва, доколко е възможно, преохлаждането на организма;
  • да се ограничи статичното натоварване и да се избягва вдигане на прекалено тежки обекти;
  • редовно да се правят физически упражнения, като се наблегне на упражнения, чрез които се укрепват мускулите на гърба;
  • по възможност да се използва ортопедичен матрак по време на сън;
  • да се посещава периодично сауна.

Причини за радикулит

Изключително голям е наборът от предпоставки, които могат да застанат в основата на развиващ се радикулит. Именно заради това, че се разглеждат различни проявления на болестта, често се говори за разнообразие от причини.

Смята се, че при близо 95% от случаите на пациенти с радикулит, причина за диагнозата е остеохондроза. Това е процес, при които на местата на съединяване на тъканите се отлагат соли. В резултат на тези изменения гръбначните дискове губят голяма част от еластичността си и провокират притискане на корените.

При останалата значително по-малка част от случаите състоянието се провокира от травма на гръбнака, от спазъм на мускул на гърба, още от протичащо заболяване с бактериален или вирусен характер, от тумори или дистрофични поражения на гръбначния стълби други.

Като съпътстващи фактори, които в една или друга степен се оказват причина за развитие на радикулит, могат да се изведат следните:

  • ежедневно излагане на стрес;
  • депресивни състояния;
  • прекарани инфекции;
  • изменения в хормонален план;
  • метаболитни смущения;
  • рязко вдигане на тежки предмети;
  • неконтролируемо покачване на телесното тегло;
  • прием на прекалено големи количества сол.

Видове радикулит

Вече стана дума, че под понятието радикулит се обединяват голям брой оплаквания, разграничаващи се по мястото си на развитие. В зависимост от това коя е поразената зона от тялото, се разглеждат следните форми на болестта:

  • шиен радикулит – при шиен радикулит възпалението обхваща областта на тила и шията;
  • шийно-раменен радикулит – проблемът е локализиран в шията, рамото от поразената страна, лопатката и ръката;
  • гръден (торакален) радикулит – гръдният кош и по-точно междуребрието е източник на възпалението;
  • тазово-кръстен радикулит – среща се най-често, свързва се с тенденция за хронифициране и появата на рецидиви. Възпалителни процеси се наблюдават в тазово-кръстната област и по дължината на седалищния нерв.

Симптоми при радикулит

Болката е основен симптом на радикулит!

В голямата си част симптомите при радикулит наподобяват тези при подобни състояния с възпалителен характер. Най-общо признаците на разглеждания здравословен проблем могат да се обособят в 3 основни групи:

  • болков синдром болката при радикулит може да е с постоянен характер или да се появява периодично. В зависимост от конкретната форма на състоянието, тя се определя като остра, тъпа, локализирана или засягаща целия крайник или няколко крайника. Без значение от вида обаче, наличието й се определя като признак за засегнати и възпалени нервни корени;
  • нарушена чувствителност – когато се развива възпалителен процес, нервните корени са подложени на компресия. Влошава се провеждането на нервни импусли, който процес провокира загуба на сетивност към топло, студено, при допир или болка. За сметка на това пациентът усеща изтръпвания, парене, боцкане в крайниците;
  • мускулна слабост – когато в резултат на възпалението се притискат нервни корени, казахме, че затруднено е придвижването на нервните импулси. Често проблемът се проявява във влошена функционалност на мускула. В случай, че не се предприемат мерки за лечение, състоянието може да провокира дори мускулна атрофия.

И все пак, трябва да се има предвид, че това обозначаване не е абсолютно изчерпателно. Разнообразието от симптоми при радикулит е огромно.

В зависимост от конкретната форма на болестта могат да се изведат и следните типични оплаквания:
  • бодеж в гърдите – конкретно за гръдната форма на радикулит е характерно усещане за бодеж в гърдите при вдишване. Болката се съпътства от загуба на сетивност и се усилва при навеждане, изправяне. Често болният се заблуждава, че неразположенията са провокирани от сърдечен проблем;
  • болка в задната част на главата и врата – типичен белег за шиен радикулит. Оплакването се засилва при закашляне или при движение на главата. Болният често държи главата си наклонена леко назад, което се разглежда като рефлекторна поза.

Във връзка със съпътстващи заболявания, шийният радикулит може да провокира още проблеми със слуха, световъртеж, поклащане при движение. Всички тези симптоми говорят за влошено кръвоснабдяване на главния мозък;

  • „стрелкаща” болка в раменете – типичен белег за шийно-раменен радикулит. Болката е пронизваща, рязка, засяга освен раменете, още врата и ръцете. Усилва се при движение на главата, но и при движение на ръцете.
При радикулит на кръста също се наблюдават специфични симптоми. Откриването им често се свързва с прилагането на някой от многобройнîте тестове:

*Симптом на Ласег – от легнало по гръб положение болният прави опит да повдигне изправен крака от поразената страна. Ако се усети болка в кръста, в задната част на бедrото или в седалищните мускули, то диагнозата е ясна;

*Симптом на Бехтеров – наблюдава се рефлекторно свиване на засегнатия крак, когато болният прави опит да седне от легнало положение;

*Симптом на Дежерин – засилване на болката в кръста при позив за кихане или кашляне;

*Симптом на Боне – при изглаждане на седалищната гънка от засегнатата страна;

*Симптом на Нери – усилване на болката в крака или кръста при рязко навеждане на главата напред.

Диагностика при радикулит

Всяко едно от изброените по-горе, а и редица други оплаквания могат да изпратят пациента с радикулит пред вратата на лекарския кабинет. Конкретната диагноза се поставя именно във връзка със симптомите и след обстоен клиничен преглед. При необходимост и с цел уточняване на конкретното състояние се провежда още рентгеново изследване, магнитен резонанс, компютърна томография. Задължително се проследяват и определени показалите при анализ на кръв и урина.

Източници:

https://www.spine-health.com/conditions/spine-anatomy/radiculopathy-radiculitis-and-radicular-pain

What causes lumbar radiculitis? Symptoms, diagnosis, and treatment

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *