ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ГЛИМЕГАММА / GLIMEGAMMA

Съдържа глимепирид, лактоза монохидрат, натриев нишестен гликолат тип А, микрокристална целулоза, повидон К30, магнезиев стеарат, оцветители

Предназначение

глимегаммаГЛИМЕГАММА е противодиабетен лекарствен продукт; приема се перорално. Продуктът насърчава продукцията на инсулин от панкреаса и това създава условия за овладяване стойностите на повишената кръвна захар. Прилага се при пациенти с диабет тип 2, след като диетата и умерената физическа активност не са дали очаквания резултат.

Как се приема

ГЛИМЕГАММА трябва да се препоръча от лекар; той определя дневните дози и продължителността на приема, като следи състоянието на лекувания пациент.

Стандартната начална доза е един милиграм от медикамента; тя се приема непосредствено преди или по време на първото хранене за деня. Ако се окаже достатъчна, въпросната доза може да остане за постоянно. Ако пък е необходима по-висока, може да се увеличава през 1-2 седмици до не повече от 6 мг дневно. Дозите подлежат на индивидуална корекция при някои събития от типа на стрес, промени в начина на живот, ако се промени телесното тегло и пр. На специално дозиране подлежи ГЛИМЕГАММА и в случаите, когато се приема заедно с други медикаменти за контрол върху кръвната захар.

Приемът на по-високи от определените дози може да предизвика хипогликемия с прилошаване, слабост и загуба на съзнание. Състоянието изисква спешна медицинска намеса. Ако е пропуснат прием на обичайната доза, трябва да се изчака времето за следващия и да се вземе редовното, а не компенсаторно увеличено количество.

Приемът на медикамента може да се спира или заменя само по лекарско указание.

Възможни нежелани ефекти

Възможни са алергични реакции, изразени в кожни обриви, възпаление на кръвоносни съдове, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане – до шок; необходима е спешна медицинска намеса.

Медикаментът може да стане причина за влошаване на чернодробните функции. Не са изключени сериозни състояния с пожълтяване на склерите и кожата – хепатит, чернодробна недостатъчност, както и влошаване на жлъчните функции.

Необходимо е да се внимава за симптоми на гликемия; при силен спад на кръвната захар пациентът може да изгуби съзнание и да изпадне в кома.

При лечение с този медикамент има риск от промени в стойностите на кръвната картина, гадене и повръщане, болки в корема, диария, подуване. Не са изключени нарушения на водно-солевия баланс.

Съобщавано е също за необичайно кървене и зрителни затруднения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ГЛИМЕГАММА не се прилага при алергия към някоя от съставките, както и към сулфонамиди.

Продуктът е противопоказан при бъбречно или чернодробно заболяване в напреднал стадий, както и при диабет тип 1.

Медикаментът не се прилага при диабетна кетоацидоза и диабетна кома.

Приемът на ГЛИМЕГАММА става при регулиран хранителен режим – без гладуване и пропускане на хранения.

ГЛИМЕГАММА не се приема при бременност и кърмене. Продуктът не е подходящ за деца и подрастващи под 18 години.

Не бива да се шофира, ако приемът на продукта крие риск от хипогликемия, зрителни или други затруднения в концентрацията и вниманието

Взаимодействие с други медикаменти

ГЛИМЕГАММА може да усили въздействието си и да причини хипогликемия, ако се приема заедно с други противодиабетни медикаменти, някои антибиотици, анаболи, лекарства против уроинфекции, за туберкулоза, антикоагуланти, АСЕ-инхибитори, антиаритмични, против подагра, против алергии, антидепресанти, фибрати и др.

При други комбинации ефектът от приема на ГЛИМЕГАММА е отслабен и се получават високи нива на кръвната захар. Такива са например стимуланти на щитовидната жлеза, насърчаващите отделянето на урина, женски полови хормони, противоалергични, противоепилептични, срещу кашлица, барбитурати и др.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 30 таблетки от 2 мг  

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *