Китайска медицина: Здравето на цялото тяло е скрито в петите

Лекарите в древен Китай отдавна са установили, че стареенето на тялото започва от краката. И най-вече – от петите

краката
Съгласно каноните на древната китайска медицина, в петите са съсредоточени активни точки, които са отговорни за правилното функциониране на всички органи. И ако петите са „нетренирани“, тогава цялото тяло страда, а в резултат на това всеки орган остарява.

И така, какви са съветите за запазване здравето на краката, и в крайна сметка на целия организъм? Нека отново се обърнем към мъдростта на китайските лекари.

Съвет № 1. Гимнастика

Необходимо е да се ходи бос, на пети, както и на вътрешната и външната страна на крака. Не е достатъчно да ходим боси само у дома. Според китайската медицина трябва да се ходи без обувки върху поляни, горски път, морски бряг, и всичко естествено (като настилка), дарено ни от Майката Природа. Това укрепва мускулите и костите на краката, подобрява кръвообращението и по този начин се обновява функционирането на вътрешните органи. Класическата гимнастика с тенис-топка, която се търкаля с крака е още един начин да подобрим здравето не само на нашите ходила, но и на цялото тяло.

Съвет № 2: Удряйте!

Започнете точно сега да удряте краката – всеки ден. Ударите се нанасят равномерно върху възглавничката под пръстите на краката. Разбира се, те трябва да са леки и поносими. По-добре е да не почукате с пръсти. За „биенето“ трябва да използвате малък гумен или дървен чук. Ако нямате под ръка точно такъв чук, то и стъклена бутилка ще свърши работа. Почуквайте, докато по цялото тяло започне да се излива приятна топлина.

Китайската медицина определя тази техника като едно от най-добрите средства за защита. С негова помощ се подобрява кръвообращението в краката и в цялото тяло.

Тези, които имат отслабване на зрението, трябва допълнително да почукват лекичко долната част на втория и третия пръст по 5 минути всеки ден. Повечето от вас знаят, че има зони, които са рефлексивно свързани, както с очите, така и с останалите органи от нашето тяло.

Съвет № 3: Масаж

Също така, добре е редовно да масажирате специалната точка, която се намира върху арката на краката – юн-цюан. Търсенето на тази точка трябва да бъде непосредствено под пръстите в средата на арката на крака. Може да направите сух масаж, тоест, просто да натиснете точката 20 пъти без почивка (първо на единия крак, а след това и на другия). Правете масажа сутрин и вечер. Не е необходимо да се прилага допълнителна сила.

Може да направите и един по-различен масаж на точката юн-цюан. Потопете краката в топла вода. Температурата на водата не бива да е повече от 38-40 градуса. Дръжте, докато водата изстине. След това натиснете точката 80 пъти без прекъсване. Завършете като направите лек масаж на цялото ходило за около 3-5 минути.

Съвет № 4: Разходки

И, разбира се, основният стимулатор на здравето на петите, краката и цялото тяло са дългите разходки. Както стана дума още в началото, ако можете да се разхождате боси в гората или близкия парк, ще е най-добре.

Не забравяйте да съблюдавате по време на разходките елементарните правила за безопасност.

Източник: obozrevatel.com

Стоп Пейн промоция
Вземете СЕГА Стоп Пейн на ПРОМОЦИЯ! ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКА НА СТОП ПЕЙН: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

Оценете статията
Оценка 4.4 от 34 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.